SPK Lisanslama Sınavı Nedir ve Sınav İçin Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?

SPK lisanslama, Sermaye Piyasası Kurulunun yatırım işlemlerini yapabilmek amacıyla adaylara zorunlu kıldığı belge olarak bilinmektedir. Dünya’da ve Türkiye’de ekonomi ve finansal anlamda okur yazarlığın gelişmesine yardımcı olacak, alanında yatırım tavsiyesi verebilecek ve uzman olarak fon yönetimini yapabilecek işinin ehli adayların belirlenmesini sağlar. Sermaye Piyasası Kurulunun düzenlediği bu sınav, finansal bilgi düzeyini ölçmek ve finansal lisanslama alanında uzmanlık belgesi vermeyi amaçlayan bir sınav türüdür. Lisans belgeleri alanlarına göre sınavlar da farklılık göstermektedir. Adayların çalışmak istedikleri alanlara uygun sınavlara girip, uzmanlıklarını belirleyip başarılı olmaları gerekir. Sermaye Piyasası Kurumu Lisanslama Sınavı, çalışılan kurumlarda yüksek pozisyonlara gelmek için adayların mesleki yeterliliklerini ölçen bir sınavdır. Sermaye Piyasası Kurulu lisanslama sınavı tek bir sınavdan oluşmaz. Lisans almak için gerekli olan farklı konuları da kapsayan sınavların bütünü olarak bilinmektedir.

SPK sınavları ile değerlendirme uzmanı, personel, yönetici, kredi derecelendirme uzmanı, kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı, türev araçlar personeli gibi borsalar, bankalar, halka açık anonim ortaklıklar ve finans kuruluşları içerisinde çalışmanız mümkündür. Bankacılık veya aracı kurumlar gibi sektörlerde çalışmak istiyorsanız bu sınava girmeniz gerekir. SPK lisanslama sınavı sonunda alınan lisans belgeleri uzmanlık konusuna ve faaliyet alanlarına göre farklılık göstermektedir. Hangi alana yönelmek istiyorsanız o alanın sınavına girip başarılı olmanız gerekir. Bu şartlara bağlı kalarak SPK kağıt üzerinde yazılı olarak yapılan ve internet ortamında yapılan e-SPL olarak ikiye ayrılır.

8 farklı lisans türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • Türev araçlar
  • Kredi derecelendirme
  • Kurumsal yönetim derecelendirme
  • Konut değerleme
  • Gayrimenkul değerleme
  • Sermaye piyasası faaliyetleri düzey 1-2-3

olarak sıralanmaktadır.

Uzmanlık alanlarında ayrımlar oluşmasına rağmen faaliyet alanında, düzey-2 alanındaki sınava girmek için Sermaye Piyasası düzey-1 lisansına sahip olma zorunluluğu bulunmaz. Benzer durum düzey-3 ve düzey-2 sınavları içinde geçerlidir.

Sermaye Piyasası Kurulu Sınavı İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli

SPK sınavları yılda iki kez düzenlenir. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu sınava sermaye piyasalarında çeşitli alanlarda ve pozisyonlarda çalışmak isteyen veya çalıştığı pozisyondan daha yüksek bir pozisyona geçmeyi amaçlayan kişiler girmektedir. Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslama sınavına hazırlanmak için kısıtlı vaktiniz varsa veya hali hazırda çalışıyorsanız ve çok vakit ayıramıyorsanız bu sınavda başarılı olmak için bazı anahtar noktalar bulunmaktadır. Öncelikle sınav kurallarını iyi bilmeniz gerekir. Kurallar kurul tarafından oluşturulur ve kontrol edilir. Adayların sınav günü yanında götürmesi gerektiği, sınav esnasında yapılması ve yapılmaması gereken maddeleri iyi bilmesi ve zor durumda kalmaması önemlidir. Sınava hazırlanmak isteyen adaylar için eğitimi SPL vermese de sınavlara hazırlıkta destek olacak içerikler hazırlamaktadır. Yayınlanan bu notları inceleyebilir ve ders konularını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. SPK sınav kılavuzunu mutlaka okumanız gerekir. Bu kılavuz SPL tarafından hazırlanır. Sınava dair tüm detayların hazırlanan kılavuzdan öğrenilmesi gerekir. SPL aynı zamanda her yıl, yılda iki kez olmak üzere ders notları yayımlar veya günceller. Bu güncellemeleri takip etmeniz gerekir. Mevzuatları en güncel şekilde öğrenmeniz gerekir aksi takdirde eksik veya yanlış bir bilgi edinmiş olursunuz. Bu güncel farklılıkları görmek için sınava gireceğiniz dönemi bir önceki dönemle karşılaştırmanız, sınav sorularında ve konularında güncel kalmanıza yardımcı olur. Güncellenen mevzuatlara uygun sorular çözmeniz gerekir, bu durum lisanslama sınavına girerken işinizi kolaylaştıracaktır. SPK lisanslama sınavlarına hazırlanırken en düşük düzeyden soru çözmeye başlamalısınız. En düşük düzeyin sorularının en az yarısını çözmeden diğer düzeye geçmeyin. Dar kapsamlı düzey sorularına hakim olduktan sonra geniş kapsamlı düzey sorularına geçmeniz özellikle önerilir. Bu durum motivasyonunuzu yüksek tutmanız için önemlidir. Son olarak Ticaret Hukuku konusunda yapılan değişikliklere ayrıca dikkat etmeniz gerekir. Yapılan değişiklikleri takip etmek sınava hazır olmanızda yardımcı olur.