SPK Sınavında Neler Sorulur?

spk-sinavinda-neler-sorulur

SPK Sınavı olarak da bilinen Sermaye Piyasaları Kurulu tarafından düzenlenen lisanslama sınavı soruları, sınava katılacaklar tarafından sıkça merak edilir. Bu yazımızda SPK sınavında neler sorulur? Sorusuna cevap olabilecek bilgiler yer alır.

SPK Lisanslama Sınavı Hangi Alanları Kapsar?

SPK Lisanslama Sınavı’nın amacı genel olarak sermaye piyasalarında uzman personellerin çalışmasının sağlanmasıdır. Bu sınavda katılımcıların almak lisans almak istedikleri alandaki bilgileri, tecrübeleri ve yetkinlikleri ölçülmesi amaçlanır. Lisanslama sınavları sermaye piyasası çalışanı, ilgili alada yönetici, kredi derecelendirme uzman, değerleme uzmanı, konut ve gayrimenkul değerleme uzmanı, kurumsal yönetimlerde derecelendirme uzmanı olarak çalışmak isteyenlerin girdiği bir sınavdır. SPK sınavında verilen lisanslar çeşitlidir. Kişiler hangi alanda uzmanlık belgesi almak istiyorlarsa o sınava girerler.

SPK Sınavı Başvuru Koşulları Nelerdir?

SPK Lisanslama Sınavı başvurusu yapmak isteyen adaylarda aranan öğrenim şartı SPK Temel Düzey Lisansı için en az lise mezunu olmak, SPK Düzey 1 ve Konut Değerleme lisansları için en az 2 yıllık ön lisans üniversite mezunu olmak, diğer lisanslar için 4 yıllık eğitim veren üniversitelerde son sınıfta öğrenci olmak ya da bitirmiş olmak şeklindedir.

SPK Lisanslama Sınavında Başarı Koşulları Nelerdir?

SPK tarafından düzenlenen lisanslama sınavına katılan kişilerin başarılı sayılabilmeleri için 100 puan üzerinden olmak üzere sınav konularından her birinden en az 50 puan almaları gerekir. Katılımcıların tüm sınav konularından aldıkları notların ortalamasının 60 olması da başarı koşullarından biridir.

SPK Sınavı Ne Zaman Yapılır?

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından aksi bir karar verilmemesi halinde SPK Lisanslama Sınavı her yılın mayıs ayında ve kasım ayında olmak üzere yılda 2 kez yapılır.

SPK Sınavında Sorulanlar Nelerdir?

SPK sınavında sorulan sorular, lisans alınmak istenen sınav türüne göre değişir. Aşağıda SPK lisanlarına göre hangi konulardaki soruların sorulabileceği bilgiler yer alır. SPK sınavları ile ilgili tüm detaylara sitemizdeki diğer yazılarımızdan ulaşabilirsiniz.

SPK Temel Düzey Lisansı Alacaklara Sorulan Sorular

SPK Temel Düzey Lisansı almak isteyenlere sorulan sorular genel ekonomi, sermaye piyasası mevzuatları ve ilgili diğer mevzuatlar ve etik kurallar, sermaye piyasası araçları, menkul kıymetler, bono ve tahvil piyasaları, vergi mevzuatları, temel finans matematiği, değerleme yaparken kullanılan yöntemler, mali analiz, muhasebe, operasyon ve takas işlemleri gibi konuları kapsar.

SPK Düzey 2 Lisansı Alacaklara Sorulan Sorular

SPK Düzey 2 Lisansı almak üzere sınava girenlere sermaye piyasası mevzuatlarının ve meslek kurallarının detayları ve geniş kapsamı, sermaye piyasası araçları, yatırım kuruluşları, finans piyasaları, finans yönetimi, mali analiz, operasyon, takas ve saklama işlemleri, finansal raporlama ve muhasebe konularında sorular sorulur.

SPK Düzey 3 Lisansı Alacaklara Sorulan Sorular

Portföy yöneticisi, yatırım danışmanı, araştırma uzmanı, finans uzmanı, iç kontrol uzmanı, müfettiş, teftiş kurulu üyesi – yöneticisi – başkanı, sermaye piyasalarındaki kurum ve kuruluşlarda yönetici gibi pozisyonlarda çalışmak isteyenler SPK Düzey 3 Lisansı alırlar. Bu kişilere SPK sınavında SPK Düzey 2 Lisansı sorularının yanı sıra genel ekonomi, ticaret hukuku, temel finans matematiği, değerleme yöntemleri, sermaye piyasalarında ve kurumlarda vergilendirme sistemi gibi konuları içeren sorular sorulur.

Diğer Lisanları Alacaklara Sorulan Sorular

SPK sınavına katılarak yukarıda belirtilen lisansların haricinde olan Türev Araçlar Lisansı – Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı – Kredi Derecelendirme Lisansı – Konut Değerleme Lisansı – Gayrimenkul Değerleme Lisansı’ndan alacak olan kişilere uzmanlık kazanmak istedikleri alanlar ile ilgili sorular sorularak bilgi ve yetkinlikleri ölçülür. SPK sınavına katılarak alınabilen lisanslar toplam 8 başlık altında toplanır.

SPK Sınavı Nasıl Düzenlenir?

SPK sınavı kağıt ortamında ve elektronik ortamda olmak üzere iki farklı bölümde düzenlenir. Sınavlara hazırlanırken önceki dönemlerde düzenlenen sınav soruları arasında lisans alınmak istenen alana ait olanları incelenerek fikir edinilebilir. SPK sınavında hesap makinesi kullanmak serbesttir. Ancak hangi hesap makinelerinin kullanılabileceği kurallarla belirlenmiştir. Sınavda alfabetik tuş takımı bulunan hesap makinesi, el ve cep bilgisayarı gibi araçlar kullanılamaz.