Staj Yapılmalı mı Yapılmamalı mı?

İş yaşamında başarılı bir kariyer hayatı sürebilmenin ilk yolu olarak genelde staj yapılması önerilmektedir. Fakat staj yapmak kimi sektörler açısından önemli sayılırken kimi sektörlerde o kadar da önemsenmektedir. Okul bittikten sonra özgeçmiş doldurmak için de staj yapmanın tartışılmaz bir önemi vardır. Peki staj yapmak, sanıldığı kadar önemli midir? Avantajları nelerdir?

Yüzde 90’ı Stajı Önemsiyor

Üniversitenin bitmesine az bir zaman kala öğrenciler staj yapabilme fırsatını bulmaktadır. Örneğin pek çok banka üniversitelerin üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine kısa ve uzun dönem staj programları sunmaktadır. Bu staj programlarından sonra banka tarafından istihdam edilme şansları da yükselmektedir.

İyi bir kariyer için staj yapmak önemlidir. Bankacılık, pazarlama, satış, reklam, danışmanlık vb. müşterilerle birebir iletişim içerisinde olunan ve finansal verilerle uğraşılan meslekler için staj daha da önem kazanmaktadır. Staj yapmanın bir diğer avantajı ise hayal edilen ya da hedeflenen iş pozisyonunun bir üst pozisyonunda çalışabilme fırsatına sahip olmaktır. Şirketler, staj yapan kişileri deneyimli olarak görmektedir. Bu da iş başvurularını direkt olarak olumlu yönde etkilemektedir.

İşverenler arasında yapılan bir araştırmaya göre staj deneyimi olan personellerin yüzde 90 oranında daha çok tercih edildiğini ortaya koymaktadır. Aynı şekilde şirketler staj deneyimine sahip olunup olunmadığını yüzde 90 oranında daha çok önemsediğini de belirtmektedir. Fakat buradaki en önemli nokta bireyin nerede ve hangi pozisyonda staj yaptığı olarak da gösterilmektedir. Satış ve pazarlama biriminde staj yapan bir personel, satış danışmanlığına başvuruyorsa bu deneyim yüzde 100 oranında olumlu etki kazandıracaktır. Fakat farklı sektörler arasında deneyim elde etmek, İK yetkililerin pek de ilgisini çekmemektedir.

Bu deneyimin kazanılması, iş hayatına atılacak adayların kariyer yaşamı içerisinde nasıl bir izlenime sahip olması gerektiğini de öğretmektedir. Örneğin nasıl giyinmesi, konuşması, takım arkadaşlarıyla olan iletişimlerinde nelere dikkat etmesi ve bunun gibi pek çok iş hayatı kuralı staj sayesinde öğrenilmektedir. Profesyonel yetkinlikleri keşfetmek ve becerilere sahip olmak açısından da önemlidir. Birey staj süresi boyunca sahip olduğu yetenekleri ve becerileri geliştirme fırsatı bulurken aynı zamanda yeni yetenek ve becerileri kazanma imkanı da bulabilmektedir.

Dolayısıyla iş başvurusu yaparken öğrenilen beceriler hakkında bilgi verilebilmekte, iş deneyimleri bölümüne de staj bilgisi yazılabilmektedir. Profesyonel yaşam söz konusu olduğunda yetenekler ve beceriler önem taşımaktadır. Hem deneyimli hem de pek çok beceriye sahip bir aday olarak görünmekte İK yetkilisinin dikkatini çekecektir.

İşverenlerin %90’ı staj deneyimi olan mezunlarla çalışmayı tercih ediyor; çünkü staj deneyimleri adayları değerlendirmede İK uzmanlarına önemli bir bilgi sunuyor. Tabii sen de yaptığın stajlar sayesinde iş yerinde; nasıl giyinmen, konuşman ve davranman gerektiğini öğrenirken, profesyonel yetkinliklerini geliştirme fırsatı da buluyorsun. Staj, işverenlerin CV’nde görmek istediği yetkinliklerin başında geliyor. Yani sana hızlı bir başlangıç yaptırabilecek çok önemli bir etkiye sahip.

Staj + Deneyim = İyi Bir Şirkette Çalışma Şansı

Staj yapmak en basit formül ile açıklanmak gerekirse;

“Staj + Deneyim = İyi Bir Şirkette Çalışma Şansı”

olacaktır. Yaptığınız staj yerinin sektör içerisindeki itibarı, rekabet seviyesi, tanınırlığı ne kadar iyiyse, elde edeceğiniz deneyimler de o oranda iyi olacaktır. Bu da kat kat iyi bir şirkette çalışma şansı demektir. Yani, ne kadar iyi bir yerde staj yaparsanız o kadar iyi bir şirkette ve pozisyonda çalışma fırsatı bulabilirsiniz.