Start-Up Çalışanı Olmanın 5 Avantajı!

Amerika’da başlayarak tüm dünyaya yayılan günümüzün iş modellerinden biri Start-Up olarak yer alır. En genel tabiri ile hiçbir şey bilmeden, sıfır noktasından işe başlayan şirketlere ve çalışanlara verilen isimdir. Türkçe karşılığı olarak “girişim” ya da “girişimci” denilebilmektedir. Start-Up çalışma biçiminde temel amaç hızlı bir büyüme elde etmektir. Bu sayede teknolojik donanıma sahip, geniş kitlelere ulaşabilen ve hitap edebilen ulaşım yönü hızlı, sürdürülebilir şirketler elde edilir.

Günümüzde bu çalışma biçimine sahip olmak, pek çok kişinin hayallerini süsler. Çünkü çalışma saatleri tamamen size bağlıdır. Dilediğiniz zaman dilediğiniz yerden çalışabilirsiniz. Üstelik ihtiyacınız olan tek şey, dahiyane fikirler bulmaktır. Yaratıcılığınız olduğu müddetçe başarılı bir start-up çalışanı olabilirsiniz. Start-up çalışanı olmanın avantajlarını da saymakla bitmez. Genel olarak bahsetmek gerekirse şu şekilde yer alacaktır:

Çalışma ortamı samimi ve enerjiktir. Şirket içerisindeki herkes üstlenilen görev ve sorumluluklara yönelik olarak bir şeyler gerçekleştirmek ister. Bu nedenle keskin bir hiyerarşik düzenden bahsedilemez. Hiyerarşik düzenin baskın olmaması, iş dışında bolca sohbet edilebilecek ve aktivitelere katılabilecek “birlikte yapalım” düşüncesini aşılayabilecek çalışma arkadaşları edinilmesini sağlar.

Bu çalışma modelinde önemli olan takım çalışmasıdır. Takım çalışması için de ekip ruhuna önem verilmelidir. Start-up çalışma hayatına dahil olmak isteyenler için en büyük avantaj iş ve özel yaşam arasında pek ayrım yapılmamasıdır. Yani, iş arkadaşlarınız özel yaşamınızda da sizlere arkadaş olurlar. Bu sayede çalışanlar arasındaki bilgi ve beceri paylaşımı daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Aynı zamanda daha kolay motive olur ve üstlenilen görevler kısa zaman içerisinde yerine getirilir.

Bir bireyin yapmış olduğu işten keyif ve zevk alması, işini sevmesi çok önemlidir. Bu iş modelinde sahip olunan yetenekleri sergilemek ve yaratıcılık ön planda olduğu için kendinizi geliştirmek istediğiniz takdirde, ufkunuz oldukça açıktır. Esnek çalışma saatleri, bireylerin daha rahat bir çalışma ortamı içerisinde olmasını sağlarken çalışanların daha verimli ve yüksek performansa sahip kişilerden olmasını da desteklemektedir. Yani çalışanlara “iş tatmini” konusunda büyük bir destek sağlamaktadır. Çünkü bu iş modelinde kendi kendinizin patronu olarak görev yaparsınız.

Farklı deneyim elde etmek isteyenler için birebirdir. Şirketini geliştirmek ve büyütmek isterken birden fazla güçlü ve kaliteli network ağına ulaşacağınız anlamına gelir. Bu da, kendinizi besleyerek kariyer hedefinizde ilerleyeceğinizi, sektörün lider isimleriyle tanışarak farklı deneyimler edinebileceğinizi gösterir. Kendi potansiyelinizi ortaya çıkarmak ve girişimci ruha ulaşarak, dünyayı kasıp kavuran bir lider olmak için eşsiz bir fırsattır.

Yahoo CEO’ su olan Marissa Mayer ’’Korkunuzu yenmeye çalışırsanız, risk almanın verdiği hissin muhteşem şeyler gerçekleştirebildiğini görebilirsiniz.” ifadelerine yer verirken, bir nevi start-up çalışanlarına seslenmiştir. Risk almak, bu çalışma modelinin temelidir. Kurumsal alanda fark yaratmak istiyorsanız sürekli olarak risk almanız gerekir. Bu da hayatınızı daha aksiyonlu bir hale getirir. Hayatınızdan keyif almak ve heyecan yaşamak için çevresel faktörleri azaltarak alacağınız riskler sizi başarılı bir girişimci haline getirecektir.