SWOT Analizi Kullanarak Kariyerinde Fark Yaratmak

Hayatta başarılı olmak için kişisel yeteneklerin ve zayıf noktaların bilinmesi gerekmektedir. Şirketler tarafından kullanılan SWOT analizini, kişisel bir hale getirerek hem iş yaşamınızda hem de kariyerinizde fark yaratabilirsiniz. Şirketler SWOT analizini güçlü ve zayıf olan yönlerini tespit etmek amacıyla kullanmaktadır. Analizi bu kadar etkili ve faydalı yapan şey, farkına varılmayan detayları göz önüne çıkarmasıdır.

SWOT Analizi Nedir?

Şirketlerin zayıf yönlerini bularak bu yönleri tespit etmesi ve bu yönde gelişmesini sağlayan SWOT analizini kendiniz için de oluşturabilirsiniz. SWOT analizi dört ana temel başlık altında toplanmaktadır. Bunlar “güçlü yönler, zayıf yönler, tehditler ve fırsatlar” olarak sıralanabilir. Bu başlıklar altında kendi SWOT analizini bir tablo halinde çıkarabilirsiniz. Analizi yaparken en önemli nokta, tüm sorulara karşılık olarak objektif bir şekilde cevap verilmesidir. Eğer objektif olamıyorsanız, çevrenizden yardım alabilir ve kişisel özelliklerinizi sizlere anlatmalarını isteyebilirsiniz. Güçlü yönlerinizi tespit ederken kendinize, “Seni diğer çalışanlardan ayıran özelliklerin, yeteneklerin, becerilerin neler? Hangi alanda daha başarılısın? Hangi kaynaklara kişisel olarak erişimin var? Çevrendeki insanların güçlü olduğu noktalar neler? Başka hiç kimsenin içinde bulunmadığı bir gruba dahil misin?” sorularını sorabilirsiniz. Soruların hepsine objektif bir şekilde cevap vermelisiniz.  Çevrenizdeki insanların size olan bakış açısını da düşünerek bu soruları cevaplayabilirsiniz. Örneğin çevrenizdeki kişilerin sayısal zekası sizlerden iyiyse, sizin güçlü yönleriniz arasında sayısal zeka bulunmamalıdır. Zayıf yönlerinizi analiz ederken kendinize, “Kendine güvenmediğin konular neler? Güvenmediğin konularda iş yapmaktan çekinir misin? Hangi alanlarda başarısız olduğunu düşünüyorsun? Çevrendeki kişiler sen hangi konularda başarısız/zayıf buluyor? Çalışma ortamında ya da takım çalışması içerisinde zayıf olduğunu düşündüğün noktalar neler?” sormalısınız. Fırsat analizi demek, çevrenizde size kaynak olabilecek noktaları bulabilmek demektir. Bu analizi gerçekleştirirken kendinize, “Hangi teknolojik yenilikler sana yardımcı olabilir? Çalıştığın sektör gelişme gösteren bir sektör mü? Sektör içerisinde nasıl avantaj sağlayabilirsin? Müşterilerin şirketle ilgili bir şikayeti var mı? Bu şikayetleri fırsata dönüştürebilir misin?” sorularını sorarak tespit edilebilmektedir.

Fırsatları tespit ederken, fırsat alanlarını da tespit etmek oldukça önemlidir. Kariyerinizde ya da çalışma hayatınızda sizlere fırsat yaratabilecek alanlar arasında organizasyonlar, eğitimler, konferanslar, seminerler, topluluk projeleri, şirket büyümeleri ya da satın alımlar bulunmaktadır. SWOT analizi içerisinde tehditlerin analizini yaparken “Şu an meşgul olduğun iş yaşamında karşına çıkan engeller var mı? Bu engeller neler? İş yaşamında şirketinle ya da seninle rekabet içerisinde olanlar var mı? Bu kişiler nasıl rekabet ediyor? Bulunduğun pozisyonun talep oranı az mı? Değişen teknoloji iş yaşamını engelliyor mu? Zayıf yönlerin işinde tehdit oluşturuyor mu?” sorularını sorarak tespit edilebilmektedir.