Takım Çalışmasına Ne Kadar Uygunsun?

İşe alım süreçlerinde aday kriterlerinde en çok dikkat edilen noktalardan biri adayın takım çalışmasına uygun biri olup olmadığıdır. Job Outlook Araştırması’na göre işe alım uzmanları adayların yüzde 78’inde iyi birer takım üyesi olup olmadıklarına bakmaktadır. 2017 yılında yapılan bu araştırma sonucunda anlaşılmıştır ki bir aday takım çalışmasına uygunsa, işe alım şansı o kadar artmaktadır. Peki takım çalışmasına uygun olup olmadığınızı nasıl anlarsınız ya da ne kadar uygun olduğunuzu nasıl tespit edersiniz?

Üniversite yaşamından sonra direkt olarak iş hayatına başlangıç yapılması adayların kendi ayakları üzerinde durmasının da bir başlangıcıdır. Bu nedenle iş hayatına başlangıç kişisel gelişim açısından da önem kazanmaktadır. Kişisel gelişim konusunda adayların kendisini geliştirmesi gereken en önemli nokta takım ya da ekip çalışması içerisindeki uyumdur. Bir adayın takım çalışmasına uyumlu olabilmesi için yenilikçi, paylaşımcı, anlayışlı ve sabırlı olması gerekir. Bu özelliklere sahip olan adaylar, ekip çalışmasına daha yatkındır.

Şirketlerin takım çalışmasına bu kadar önem vermesinin sebebi, takım çalışması sayesinde iş hayatındaki başarıların daha çabuk elde edilmesidir. Personeller ekip çalışmasına dahil olarak daha verimli ve etkin bir çalışma hayatına sahip olabilmektedir. Dolayısıyla şirketler takım çalışması ya da vaka çalışması vererek başarıyı hızlı bir şekilde elde etmek ister. Bu istek sonucunda da adaylardan işe alım mülakatlarında takım çalışmasına uygunluğunu belli etmelerini beklerler.

Bir adayın takım çalışmasına uygun olduğunu gösteren ilk nokta güvenilir ve dürüst olup olmadığıdır. Bir aday lider olsun olmasın, güvenilir biri olduğu müddetçe ikili ilişkilerde de başarılı olacaktır. Çünkü ikili ilişkilerin temeli güvenilirliğe ve dürüstlüğe dayanmaktadır. Güvenilir ve dürüst olan personel, diğer çalışanlar tarafından sevilecek, duygu ve düşüncüleri benimsenecektir.

Pozitif olmak ve pozitif düşünceyi benimsemek, iş yaşamında karşılaşılan stres ve baskı ortamındaki problemlerin azaltılmasında önemli rol oynar. Eğer enerjik ve dinamik bir yapıda olunmak isteniyorsa pozitif düşünceye hakim olmak gerekir. Bir çalışanın pozitif olması, etrafındaki motivasyonu düşük olan bireyleri de motive edeceğini ve hem bireysel hem de takım çalışmasında başarı elde edeceğini gösterecektir.

Anlayışlı ve iletişim becerileri güçlü biriyseniz de takım çalışmasına yatkınsınız demektir. Bir insanın bulunduğu ortama uyum sağlayarak tanımadığı insanlarla bile iletişim kurabilecek güçte olması, şirketler tarafından önemsenmektedir. Özellikle satış ve pazarlama bölümünde yer alacak olan adaylar için iletişim becerileri, ikna kabiliyeti ve olumlu iletişim kurabilme özelliği ön plana çıkmaktadır.

Yenilikçi, gelişime açık ve istediklerini bilen biri olmak da takım çalışması açısından önemlidir. Hedef belirlemek ve bu hedefleri gerçekleştirmek için teknolojiyi, sektörü, şirketin bulunduğu pazar hakkındaki yenilikleri takip etmek gerekir. Araştırmacı ve geliştirmeci olan adaylar, takım çalışması içerisinde de bu hedefleri teknoloji ve sektörle uyumlu bir şekilde gerçekleştirmek isteyecektir.