TEB, QNB Finansbank ve Denizbank ATM’lerinde Yenilik!

Türkiye’deki bankalar arasında herhangi bir anlaşma olmadığı için müşteriler yalnızca kendi kullanmış oldukları bankalara ait bankamatikleri ve ATM’leri kullanarak para çekme, para yatırma ve ödeme işlemlerini “ücret ödemeden” gerçekleştirmekteydi. Her ne kadar tüm bankaların ortak ATM’leri bulunsa da herhangi bir para yatırma ve çekme, ödeme işlemi yapıldığında cüzi miktarda ücret kesilmekteydi.

Aynı şekilde diğer bankaların bankamatik ve ATM’lerinde bakiye sormak, kredi kartı limiti öğrenmek, nakit avans çekmek ve benzeri işlemler yapmak isteyen müşteriler de ek ücret ödemek zorunda kalmaktaydı. Bu durumun önüne geçmek isteyen Türk Ekonomi Bankası (TEB), QNB Finansbank ve Denizbank, kendi aralarında yapmış olduğu anlaşma doğrultusunda bu üç bankanın ATM ve bankamatiklerini kullanan kişilerden herhangi bir ücret kesilmeyeceğini açıkladı.

Resmi Açıklama Yapıldı

Her üç banka tarafından da konuya yönelik olarak resmi açıklama yapıldı. Banka müşterilerinin bulundukları lokasyonlardaki TEB, QNB Finansbank ve Denizbank ATM ve bankamatiklerinden hiçbir ücret ödemeden işlem yapabilmeleri artık mümkün.

Geçtiğimiz yıl alınan kararın uygulamaya girmesi için 2020 yılının beklendiği söylenmekteydi. Bankaların yaptığı açıklamalar Rekabet Kurulu tarafından “ATM Paylaşım Platformu Protokolü” olarak resmi internet sayfası üzerinde yayımlandı.

Yayımlanan karar şu şekilde yer aldı:

“Denizbank A.Ş., Türk Ekonomi Bankası A.Ş. ve QNB Finansbank A.Ş. arasında, sahip oldukları ATM’lerin müşterilerinin ortak kullanımına açılmasına yönelik olarak imzalanan ATM Paylaşım Platformu Protokolü’ne 4054 sayılı Kanun’un 5. maddesinde yer alan koşulların tamamını karşılaması nedeniyle, süresiz bireysel muafiyet tanınmasına karar verildi.”

Üç İşleme Kadar Ücretsiz İşlem

Bankalar tarafından yapılan açıklamada ise müşterilerin QNB Finansbank, TEB ve Denizbank bankamatik ve ATM’lerini kullanarak “Tek ATM” sayesinde üç işleme kadar ücretsiz bir şekilde işlemlerini gerçekleştirilmesine karar verildiği ifade edildi. Bu işlem sayısının her ay yenileceği ve müşterilerin her ay 3 kez ücretsiz bir şekilde işlem yapabileceği de belirtildi.

Müşterilerin dikkat etmesi gereken noktalar ise şu şekilde yer almakta:

  • QNB Finansbank ve TEB ATM’lerinden dördüncü işlem ve sonrasındaki para çekme – yatırma ve kredi kartı borcu ödeme gibi ödeme işlemleri için alınacak masraf ve komisyon, banka tarafından paylaşılan güncel işlem ücretleri listesinde bulunmaktadır.
  • QNB Finansbank ve TEB ATM’lerinden yapılacak kredi kartı nakit avans çekimlerinde ve kullanımlarında alınacak olan komisyon tutarı ve masraflar güncel işlem ücretleri listesinde bulunmaktadır.
  • Yapılan tüm ücretsiz işlem hakları sadece yurt içerisinde bulunan ATM’ler için geçerli olmaktadır. Yurt dışında bulunan ATM’lerden yapılan tüm işlemlerdeki komisyon ve masraf tutarları güncel işlem ücretleri listesinde vardır.
  • Denizbank, QNB Finansbank ve TEB uygulama koşullarında değişiklik yapma hakkını saklı tutmaktadır.