Teknolojinin Tehdit Ettiği Meslek Grupları

Teknolojinin ilerlemesi ve iş dünyasında da teknolojinin yaygın bir şekilde kullanılması, çoğu iş alanında risk teşkil ediyor. Gelecekte teknolojinin daha yaygın ve iyi bir şekilde kullanılması, bazı mesleklerin sonunu getirebilir. Peki bu meslekler hangileri?

Teknoloji Meslekleri Olumsuz Etkiliyor

Eskiden seyahat acentelerinin çalışanları, seyahat paketlerinin satılması için birçok yere giderek tanıtım gerçekleştirmek zorunda kalırdı. Fakat artık çoğu seyahat acentesi teknolojiden faydalanıyor. İnternet sayesinde tek bir sistem üzerinden herkese mesaj ve e-posta yollanarak tanıtımlar gerçekleştirilebiliyor. Basılan gazeteleri okumanın keyfi bir başka olsa da artık çoğu kişi marketten gazete almaya gerek duymuyor. Çünkü gazetelerin bir çoğu artık internet üzerinden yayımlarını gerçekleştiriyor ve günümüzde oluşturulmuş birçok internet gazetesi bulunuyor.

Teknolojinin belki de en çok tehdit ettiği meslek grubu çevirmenlik olarak yer alıyor. Çünkü gelişen teknoloji sayesinde çevirmenlere de artık ihtiyaç duyulmuyor. Gelişen çeviri algoritmaları sayesinde, dünya üzerindeki tüm dillerin çevirmenliği akıllı cihazlar sayesinde yapılabiliyor. Google Asistan gibi uygulamalar, sekreterlik mesleğinin sonunu getirmeye sebep olacak gibi duruyor. Bilgisayar ve mobil uygulamaların birçoğu bizim yerimize not alabilme, dosyaları düzenleyebilme ve hatırlatmalar yapabilme özelliklerine sahip. Bu durumda artık dijital asistanlar, sekreterlerin yerini almaya başlıyor.

“E-Kitap” sisteminin getirilmesiyle birlikte, kitapçılık sektörü de teknolojiden ağır bir darbe almış durumda. Çünkü yeni nesil kitaplar artık internet üzerinden okunabiliyor. Bu nedenle kimse kitap almak istemiyor. Yapay zeka teknolojisiyle birlikte, finans uzmanlığı yapan kişilerin meslekleri de sallantıda gözüküyor. Bunun sebebi, yapay zeka teknolojilerinin insandan daha hızlı düşünebilme ve sınırsız işlem yapabilme özelliğine sahip olması. Özellikle de büyük şirketler, yapacakları yatırımlar ya da finansal yönetimler için yapay zeka teknolojisine başvuruyor. LinkedIn gibi sosyal platformların ortaya çıkmasıyla birlikte İnsan Kaynaklarına olan ihtiyaç da giderek azalıyor. Artık yapay zeka teknolojisine sahip olan sistemler tarafından çalışanlar ve adaylar inceleniyor. Bu durumda da mesleğin yakın gelecek içerisinde olmayacağı düşünülüyor. Teknolojinin giderek öldürdüğü sektörlerden birisi de emlakçılık olarak yer alıyor.

Emlak sitelerinin ortaya çıkması ve bu sitelerin kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte emlakçılara gerek duyulmadan ev kiralama, satın alma gibi işlemler internet aracılığıyla yapılabiliyor. Lojistik sektörünü yine sekteye uğratan yapay zeka teknolojisi ve robotlar olarak yer alıyor. Artık kolilerin paketlenmesi, forklift araçlarının kullanılması gibi iş gücü gerektiren bölümler, yapay zeka teknolojisi sayesinde karşılanabiliyor. Neredeyse günümüz insanların %75 ve fazlasında, e-posta bulunuyor. İnsanlar iletişime geçmek için mektuplaşmak yerine e-posta yoluyla iletişim kurmayı tercih ediyor. Bu durumda da postacılık mesleğine gerek duyulmuyor. İnternetin sağladığı kolaylık, bu meslek grubuna sahip olan kişilerin yakın gelecekte işsiz kalacağını gösteriyor. Teknolojinin tehdit ettiği bir meslek grubu da öğretmenlik olarak yer alıyor. Yapay zeka tarafından yönetilen öğretmenler, online eğitim sistemleri gelecek zaman içerisinde öğretmenlik mesleğinin ortadan kalkacağını ön görüyor. Öğretmenlik mesleği tam olarak kaybolmasa bile, bu mesleğin yapısını tamamen değiştirecek şeklinde yorumlanıyor.