İş görüşmelerinin ilk adımlarından biri de telefon görüşmeleridir. Genel olarak ön eleme amacıyla yapılan telefon mülakatları, verilen cevaplara göre adayın iş görüşmesine davet edilip edilmemesini belirlemektedir. İş görüşmelerinin ilk adımlarından biri de telefon görüşmeleridir. Genel olarak ön eleme amacıyla yapılan telefon mülakatları, verilen cevaplara göre adayın iş görüşmesine davet edilip edilmemesini belirlemektedir.
Telefon Mülakatına Dikkat
Telefon mülakatından geçen adaylar bir sonraki etap olan iş görüşmesi mülakatına çağrılmaktadır. Eğer bir sonraki görüşme için size randevu verilmiyorsa bilmelisiniz ki elenen adaylardan biri oldunuz. Peki elenmemek için telefonda nasıl iletişim kurmalısınız? Telefon mülakatı için adaylara verilen herhangi bir zaman ya da tarih olmaz. İnsan Kaynakları uzmanı sizi bir metro çıkışındayken de arayabilir, evde film izlerken de. Bu nedenle iş başvurusu yaptıktan sonra hazırlıklara başlamanız gerekir. Özgeçmişinizin her zaman yanında olmasına özen göstermelisiniz. İnsan Kaynakları yetkilisi özgeçmişinizde yer alan herhangi bir bilginin doğruluğunu teyit etmek istediğinde sizlere ulaşıyorsa, hemen CV dosyanıza bakıp cevap verebilmelisiniz. Bu nedenle her zaman yanınızda taşımalısınız. Aktif bir şekilde iş arama sürecine girdiyseniz ve pek çok firmaya başvuru yaptıysanız, mutlaka telefonunuzun şarjına dikkat etmelisiniz. Konuşma anında telefonunuzun kapanması, elenmenize sebep olabilir. Bu nedenle telefonunuzu yanınızdan ayırmayın ve şarjının olduğuna dikkat edin. Genellikle telefon mülakatları adayların çok zamansız olduğu bir vakte denk gelmektedir. Gürültülü bir ortamda telefon görüşmesi yapmanız mümkün değildir. Bu nedenle gürültülü ve kalabalık bir ortamdaysanız, mutlaka daha sakin bir yere geçmeye çalışın. Sokaktaysanız bir cafeye girin, tuvalete girin. Evdeyseniz odanıza çekilin.
Telefon görüşmesi yaparken İnsan Kaynakları uzmanıyla görüştüğünüzü unutmayın. Konuşurken seçtiğiniz kelimelere, ses tonunuza, anlaşılır bir konuşma gerçekleştirdiğinize dikkat edin. Tüm bunlar haricinde yüksek ya da alçak sesle de konuşmamaya özen gösterin. Doğru vurgulamalar yapın ve kendinize güvenerek konuşun. Her zaman için karşınızdaki uzmanın sorusunu sormasını ya da konuşmasını bitirmesini bekleyin ve öyle cevap verin. Hızlı cevaplar vermek için acele etmeyin. Sakin olun, heyecanınızı kontrol altına alın. Uzman mutlaka size soruyu cevaplamanız için bir süre verecektir. Fakat cevabınızı uzun tutmayın. Kısa ve net cevaplar vermeniz yeterli olacaktır. Telefon konuşmasındayken dinlediğinizi belirten sesler çıkartmaya özen gösterin. “Evet” kelimesini kullanabilirsiniz. Bu uzmanı dinlediğinizi gösteren bir işaret olacaktır. Bu sayede İK uzmanını dikkatli bir şekilde dinlediğinizi ve anlamaya çalıştığınızı gösterebilirsiniz. Telefon mülakatı başladığı sırada sizi arayan kişi mutlaka ismini ve şirketteki pozisyonunu sizlere söyleyerek kendisini tanıtacaktır. Örneğin, “Merhaba, X şirketinden İK uzmanıyım.” diyecektir. Telefon boyunca kendisine ismiyle hitap etmeyi unutmayın. Bu sayede, İK uzmanının beğenisini alabilirsiniz. Bu sizin dikkatli biri olduğunuzu gösterecektir.