Türk Eximbank 500 Milyon Euroluk Sendikasyon Kredisine İmza Attı

Türk Eximbank geçtiğimiz günlerde, Mizuho Bank Ltd, eşliğinde bankalar konsorsiyumundan 500 milyon Euro tutarında 1 yıl vadeli olmak şartıyla sendikasyon kredisi anlaşmasına imza attığı belirlendi.

Kredi için anlaşma töreni, imza töreni ile birlikte 11 Kasım 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Kredinin toplam maliyeti ise en yüksek tutardan katılan bankalar için Euro bazında Euribor + % 2.25 ve ABD Dolar bazında ise  Libor + % 2.35 olarak belirlendi.

Banka daha önceki süreçte bir sendikasyon kredisi de imzalamıştı. Bankanın 2019 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen sendikasyon kredisi anlaşması çerçevesinde 40 baz puan daha düşük maliyetle bir sözleşme imzaladığı belirlendi. Türk Eximbank tarafından imzalanan sendikasyon kredisinin miktarının 500 milyon Euro tutarında gerçekleştiği belirtildi.

Türk Eximbank Ekim ayında geri ödemiş olduğu sendikasyon kredisini de imzalanan yeni anlaşma ile birlikte yüzde 100 oranında yenilemiş oldu. İşlem için toplam 21 bankadan talep geldi. Gelen talepler Avrupa, ABD, Uzak Doğu, Türkiye ve Körfez ülkelerinden gerçekleşmesi son derece dikkat çekti.

Sendikasyon kredileri ile sağlanmış olan kaynak tutarının ise 1.6 milyar ABD dolarına kadar yükseldiği belirlendi. Toplam dış finansmanına bakıldığı zaman ise yüzde 16’lık kısmının sendikasyon kredilerinden oluştuğu belirlendi.

Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, sendikasyon kredisi hakkında bazı değerlendirmelerde bulundu. Özellikle bir önceki sendikasyon kredisine bakılarak, bu krediye ilginin daha yoğun olduğu ve avantajlarının daha fazla olduğu ifade edildi. İhracata destek vermek için bu süreçte yeni çalışmaların da sorunsuz bir şekilde yapılması bekleniyor.