Ülkemizde Online Banka Sınavları Nasıl Yapılır? Online Sınavlara Nasıl Hazırlanabilirsiniz?

Ülkemizde bulunan banka sayısı arttıkça, bu alanda bankaların istihdam edecek kişi sayısı da giderek artıyor. Ekonominin ve finansallaşmanın sürekli arttığı bu süreçte bankalara ve bankacılığa verilen önemde doğru orantılı olarak yükseliyor.

Bu alanda bankaların nitelikli personel ihtiyacını karşılamak amacıyla çeşitli elemeler yapması ve bu eleme sürecini belirli standartlar çerçevesinde yapması gerekiyor. Çeşitli sınavlar ve mülakatlar burada devreye giriyor. Banka ve bankacılığın çok kolay olmadığını söylemek gerekirse, bu durumda banka sınavları da aynı oranda zor hale getirilebiliyor.

Bankacı olmak için ciddi bir süreçten geçmek gerekiyor. Bankalar nitelikli personel ayrımı yaparken sizin de diğer adaylardan sıyrılmak için donanımınızı artırmak için öncesinde mutlaka sıkı bir çalışma sürecine girmeniz gerekiyor. Bu hazırlık sürecine girmeden önce adayların bilgilerinin ne durumda olduğunu ve bu sürecin ne kadar devam edeceğini, hangi konulara ağırlık vermesi gerektiğini saptayarak bu sürece doğrudan etki edecek adımlar atılması gerekir. Her bankanın kendi bünyesinde bir sınav sistemi bulunur. Bankacılık alanına atılan ilk adım da istediğiniz bankanın bu süreçleri nasıl yürüttüğünü saptayarak çalışmalarınızı ona göre düzenlemeniz gerekir. Küçük çaplı bir araştırma ile bankalar, sınavları ve süreçleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Çevrenizde veya forumlarda ilgili kişilerden tecrübeleri hakkında da bilgi alabilirsiniz. Bankaların standart bir sınav sistemi yoktur.

Her bankanın kendi kuralları ile hazırladığı sınavlar bulunmaktadır ancak banka sınavlarına genel kapsamlı bakmak gerekirse konular aynı olduğu için banka sınavlarına hazırlık kitapları bulunur. Banka sınavlarında ilk aşamada genel kültür-genel yetenek sınavları yapılır ardından müfettişlik veya uzman yardımcılığı gibi mevkiiler için alan sınavları yapılır. Alan sınavlarında para politikası, ekonomi, iktisat ve bankacılık gibi alanlarda, belirleyici sorularla adaylar ayrılır.

Online Banka Sınavları Nasıl Yapılmaktadır?

Gelişen teknoloji ile birlikte günümüze iyice yerleşen internet sayesinde banka sınavları da artık internet ortamında yapılmaya başlanıyor. Birebir yapılan banka sınavları ile online banka sınavlarının sistematiği aynı ilerliyor.

Çevrimiçi sınav başvurusu yapmak isteyen adayların banka tarafından gerekli açık pozisyon yayınlandıktan sonra yönergeleri takip ederek doğru bir şekilde başvuru yapması gerekir. Bankadan bankaya değişmekle beraber bazı bankalar kişilik envanter testi uygulaması yapıyor. Online banka sınavları kişisel bilgisayar üzerinden yapılmamaktadır. Pilot okullarla başlayan E-sınav merkezleri giderek yaygınlaşırken, bankalarında online sınav tercihleri de bu yönde oldu. Bankaların tercih ettikleri E-sınav merkezlerinin, merkezi şehirler olmasına dikkat edilerek İstanbul, Ankara, İzmir ve Eskişehir tercih edilen şehirler olmuştur. Adaylar saat ve tarih verildikten sonra sınav merkezinde bilgisayar üzerinden sorulara tabi tutuluyor. Bu sorular tıpkı birebir yapılan geçmiş sınavlar gibi aynı bölümlerden oluşuyor. Genel yetenek testi, genel kültür testi ve alan bilgisi testi sınavlarına giriliyor. Bankada oluşan farklı personel ilanına göre de yabancı dil testine ihtiyaç duyulabilir. Online banka sınavlarına, birebir girilen banka sınavları gibi hazırlık yapılmalıdır.

Çevrim içi yapılan sınavlar genellikle çoktan seçmeli soru olarak bilinen test şeklinde yapılır ve çoğu zaman 5 şıktan oluşur. Soru tercihleri bankadan bankaya değişiklik gösterir. İnternet üzerinden online sınavlara hazırlanırken bu durum dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bankaların daha önceki sınavları hakkında bilgi almanız bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Bankalar online sınav sistemini tüm açık pozisyonlar için uygulamaya koyabilir. Gişe memurluğundan müfettişliğe kadar giden süreçte bankalar çevrim içi sınav sistemini uygulayabilmektedir.