Uluslararası Bir Bankada Yurt Dışı Kariyeri Nasıl Yapılır?

Bankacılık, günümüzün en popüler mesleklerinden biridir. Ticari faaliyetlerin ve finansal işlemlerin yaygınlığı, dünyanın her yerinde bankalara ve bankacılara olan ihtiyacı arttırmaktadır. Bu nedenle bankacılık bölgesel olarak başlayıp zamanla global bir nitelik kazanmıştır. Bankacılık mesleğinin dünyanın her yerinde yapılabilir bir meslek olması ve bankaların kurumsal yapısı özellikle yurt dışında çalışmak isteyen ve ekonomiye ilgi duyan pek çok kişiyi bu alana yönlendirmiştir.

Finansal açıdan bağımsızlığını ilan etmiş hemen hemen her toplumun kendi Merkez Bankası vardır ve yerel bankalar ülke sınırları içerisinde faaliyet göstermektedirler. Bu bankaların bir kısmı ise yurt dışına şube açmaktadırlar. Uluslararası finansal etkileşimin bir sonucu olarak ortaya çıkan yurt dışı şubeleri, bankacıların çalışmak istediği alanlardır.

Uluslararası Bir Bankada Çalışmak

Uluslararası bir bankada çalışmak için öncelikle uluslararası bankacılık ve finans, ekonometri, iktisat, bankacılık, uluslararası ilişkiler gibi bölümlerin lisans eğitimini almanız gerekmektedir. Eğitiminiz bittikten sonra yerel bir bankanın ülke içindeki şubelerinde deneyim kazanarak bankacılık mesleğini tanıyabilir ve kendinizi bu alanda geliştirebilirsiniz. Bankacılık gibi kurumsal mesleklerde ilerlemek için deneyim ve birikim oldukça önemlidir. Hiçbir banka deneyimsiz personelini yurt dışı şubelerinde görevlendirmez, bu nedenle yurt içinde kazanılacak başarı ve deneyim yurt dışı kariyeri için belirleyici rol oynamaktadır.

Yeterli deneyimi kazandıktan sonra İngilizce başta olmak üzere iyi seviyede yabancı dil bilginiz varsa eğer çalıştığınız bankanın veya diğer bankaların yurt dışı şubelerine transfer edilebilirsiniz. Bu noktada hali hazırda bünyesinde çalıştığınız bankanın yurt dışı şubesinde çalışma şansınız diğer bankalara kıyasla daha yüksektir. Yurt dışı şubelerinde çalışmanız için noktasında referanslarınızın görüşleri de belirleyici olmaktadır. Yöneticileriniz başta olmak üzere iş arkadaşlarınız, takım liderleriniz performans değerlendirmenize görüşleriyle etki edecektir.

Bankalar yalnızca yurt dışında verimli olacağını düşündüğü personelleri yurt dışı şubelerine göndermektedirler. Eğer yurt içi şubelerde iyi bir performans sergilemediyseniz yurt dışı kariyeriniz tehlikeye girmektedir bu nedenle bankacılık mesleğine hakim olmalı ve kendinizi mutlaka geliştirmelisiniz. Ülkemizde faaliyet gösteren yerel bankaların haricinde yabancı bankalar da bulunmaktadır. Bu bankaların genel merkezleri yurt dışındadır, bunun haricinde tıpkı ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da faaliyet gösteren şubeleri bulunmaktadır. Yabancı bankaların bünyesinde bir süre çalışıp deneyim kazandıktan sonra gerekli şartları sağladığınız takdirde yurt dışında bankacılık tecrübesi edinebilirsiniz. Bu bankaların çoğu şubesi yurt dışında olduğu için yabancı bankaların bünyesinde çalışmak yurt dışı kariyerinizi inşa etmek için şansınızı arttıracaktır. Kimi yabancı bankalar, yurt dışı şubelerinde görevlendirmek üzere performansından memnun olduğu personelleri seçip özel yurt dışı eğitimlerine göndermektedir. Genellikle yönetici adaylarını yetiştirmeye yönelik olarak sunulan bu eğitimler, yurt dışı kariyeri yapmanız için iyi bir başlangıç olabilmektedir.

Uluslararası Bankacılık

Yurt dışında şubesi bulunan bütün bankalar uluslararası banka sıfatını taşımaktadır. Uluslararası bankalar, toplumlar arasında finansal faaliyetlerin güvence altında gerçekleştirilmesini sağlamaktadırlar. İnternetin kullanımı ve teknolojinin gelişimi söz konusu uluslararası finansal işlemlerin hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleşmesini sağlamakta ve uluslararası bankacılığın gelişimini arttırmaktadır. Bu nedenle uluslararası bankalar geniş bir çalışma alanına sahiptir. İster yerli ister yabancı sermayeli olsun, uluslararası bankalarda çalışarak rahatça yurt dışı kariyerinizi oluşturabilirsiniz. Yurt dışında çalışarak edineceğiniz iş deneyimi özgeçmişinize fazlasıyla güç katacaktır. Bankacılık global ve kurumsal bir meslek olduğu için uluslararası bir bankada yurt dışı kariyeri yapmak oldukça avantajlı olacaktır. Bunun için mesleki tecrübenizi edinerek iyi bir konuma gelmeli, yabancı dil bilmeli ve yöneticilerinizle güçlü bir diyalog kurmalısınız. Bunun yanında bankacılık alanında kendinize geniş bir network kurarsanız eğer, uluslararası bankaların yurt dışı iş fırsatlarından daha kolay haberdar olabilirsiniz.

Yurt dışında çalışmak çoğu kişinin hayalini süslemektedir. Farklı kültürleri tanımak, yabancı ülkelerde yaşamak ve iş hayatına güçlü deneyimler katmak için pek çok kişi yurt dışında çalışmayı istemektedir. Ancak yurt dışında bir kariyer inşa etmenin avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Kimi insan yeni insanlarla tanışmayı, ortam değiştirmeyi sever ve değişikliklere kolay adapte olur. Kimi insan değişimi sevmez, alıştığı iş ortamından ve yetiştiği kültürden ayrılmak istemez. Bu nedenle yurt dışında kariyer yapmak herkese uygun değildir. Değişimi seviyorsanız, yeni ülkeler ve kültürler tanımak istiyorsanız, yabancı dile yatkınlığınız varsa ve değişikliklere kolay adapte olabiliyorsanız yurt dışında çalışmayı düşünebilirsiniz. Yurt dışı kariyeri yapmaya karar vermeden önce iyice düşünmeli ve kendiniz için en doğru seçimi yapmalısınız.