Uzaktan Çalışan Personel Alımı Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzaktan çalışan personellerin sayısı günden güne artıyor. Küresel İş Yeri Analizi Raporu’na göre son 10 yıl içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’ndeki telekomünikasyon sayısı yüzde 91 oranında artış gösterdi. Artık pek çok kişi ofis ortamında çalışmak yerine, internet ortamı üzerinden çalışarak kendilerine bir kariyer imkanı sağlıyor. İnternetin yer aldığı her ortamda kendi işlerini gerçekleştirebilen bu kişilere şirketler günümüzde fazlasıyla ihtiyaç duyuyor.

Özellikle girişimciler açısından uzaktan çalışan personeller büyük önem taşıyor. Coğrafi sınırları ortadan kaldıran bu iş modeli “Freelance çalışma” olarak da biliniyor. Peki uzaktan çalışan personel alımı yaparken girişimcilerin ya da işletmelerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?

Doğru İnsan Seçimi

Öncelikle uzaktan çalışan bir personel ekibi kurmak istediğinizde, doğru insan seçimi yaptığınıza emin olmalısınız. İlk etapta beş kişi ile yola başlamalısınız. Her çalışanın bir araya internet ortamı üzerinde gelmesi önemli olacaktır. Uzaktan çalışan personelinizin doğru insan olup olmadığını anlamak açısından tıpkı iş yaşamında da olduğu gibi bir deneme süreci yapabilirsiniz. Uzak bir çalışma ortamı içerisindeyken personelin nasıl davrandığını gözlemlemek deneme sürecinde faydalı olacaktır.

Bu adayları işe alırken dikkat edilmesi gereken en önemli iki nokta disiplin ve öz motivasyon olmalıdır. Personel daima ulaşılabilir, erişilebilir, sözlü ve yazılı iletişimde bulunabilmelidir. E-posta takibi yapan, gerekli işlemleri bulunduğu yerden gerçekleştiren biri olmalıdır. Günümüz teknolojisinin oldukça gelişmiş olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Doğru insan seçimi için online mülakatlar da yapılabilmektedir. Bu mülakatlar, doğru kişiyi bulmanız da sizlere yardımcı olabilir.

En İyi Uygulamaları Kullanın

Uzaktan çalışan bir personeli yönetmek, yakın temasınız içerisinde bulunan bir personeli yönetmekten daha zor olacaktır. Bu personeli yönetmek ve ekibinizi oluşturmak, denetlemek ve yönetmek için en iyi uygulamaları kullanmalısınız. Personellerinizin üretkenliğini, çalışmalarını, performanslarını analiz etmenizi sağlayacak uygulamalar, can dostunuz olmalıdır.

Örneğin; Slack, InVision ya da Trello gibi uygulamalar personel arası iletişimi desteklemekle birlikte personelin performansını, verimliliğini, çalışmalarını ve başarılarını takip etmeyi sağlamaktadır. Bu tip günümüzde pek çok uygulama mevcuttur. Gerekli iş hedeflerini oluşturduğunuzda bu uygulamalar aracılığıyla kolay bir şekilde personellerinizin denetimini yapabilmeniz mümkündür.

İş hedefleri belirlerken net beklentiler oluşturmanız da oldukça önemlidir. Online mülakatlar çerçevesinde işe alım sürecinizde bireylere mutlaka hedefleriniz ve beklentileriniz açısından dürüst, net ve açık davranmalısınız. Adayların sizin beklentilerinize yönelik sunabileceği katkıları bu sayede tespit edebilirsiniz. Kurulan hedefler, adayların performansını da ortaya koyacağı için hem doğru kişiyi seçmenizi sağlayacak hem de adayların işe alım öncesindeki kriterlerini doğru bir şekilde analiz etmenize yardımcı olacaktır.

Uzaktan çalışan personellerinizin olması, toplantı yapamayacağınız anlamına gelmez. Online toplantılar düzenleyerek, çalışanlarınızı yine bu ve benzeri uygulamalarla kontrol altında tutabileceğinize dikkat etmelisiniz. Toplantılar, personellerin iş sadakatini arttıracağı için mutlaka her ay toplantı düzenlemelisiniz.