Vadeli Mevduat Hesabı ve 2021 Yılında En Yüksek Faiz Veren Bankalar

Vadeli Mevduat Hesabı ve 2021 Yılında En Yüksek Faiz Veren Bankalar

Vadeli Mevduat Hesabı – Vadeli mevduat, halk adıyla banka faiz hesabı, yatırımcıların ellerinde bulunan birikimlerini değerlendirip faiz geliri elde edebileceği hesaplara verilen isimdir. Vadeli mevduat, belirli bir süre boyunca bir miktar faiz karşılığı bankaya para yatırmak denir.

Paranızı bankaya yatırdığınızda, seçtiğiniz vade boyunca paranızı ve faizinizi asla çekemezsiniz. Diyelim ki 100 bin TL paranızı yıllık yüzde 10 faizle, 6 aylığına yatırdınız. Bu şu anlama gelir, 6 ay sonra 5 bin lira faiz alabilmek için, 100 bin liranızı asla 6 ay boyunca çekmemelisiniz. Paranızı çekmek istediğiniz zaman faizinizi alamazsınız.

Bankalar, belirli miktarda birikimi olan ve bu birikimlerini bankada belirli süreyle tutan kişilere faiz öder. Ödenen faiz tutarı ve oranları, kişinin sahip olduğu birikim miktarına ve parasını bankada tutmak istediği süreye göre değişkenlik göstermektedir.

 Vadeli Mevduat Hesap Açma ve Para Yatırma

Vadeli mevduat hesabı açmak için, size en yakın banka şubesine gitmeniz gerekmektedir. Burada bir form imzalayarak önce vadesiz hesap, sonra vadeli hesap açıyorsunuz. Ardından vadesiz hesabınızda bulunan parayı, vadeli hesaba göndererek ve belirli bir vade süresi seçerek faiz kazanmaya başlayabilirsiniz. Vadeli mevduat hesabından faiz geliri elde edebilmek için, paranızı en az bir gün süreyle bankada tutmak ve bu süre içerisinde parayı çekmemek gerekir.

Vadeli Mevduat Vadesi Ne Demek, Süresi Ne Kadar?

Vadeli mevduat vade süresi, kişinin parayı bankada tutacağı süreyi ifade eder. Örneğin 7 günlük vadeli hesap, 7 gün için para yatırılan ve faiz ödemesinin 7 gün sonra olacağı hesaplar anlamına gelir.

  • Vadeli mevduat vade süresi 1 günden başlar ve iki yıla kadar uzayabilir.
  • Kişi vade süresince parasını çekemez, çektiği takdirde faiz alamaz.
  • Vade süresi, kısaldıkça faiz oranı da düşer. Örneğin 1 günlük vadeli hesaba %13,00 faiz verilirken, bir yıllık vadeli hesaba %20,00 faiz verebilirler. Bu nedenle parayı ne kadar süreyle bankada tutacağınız, alacağınız faiz tutarı konusunda önemli bir kıstastır.

Vadeli Mevduat Faiz Oranları Ne Kadar?

  • Şu an için 32 günlük vadeye uygulanan faiz %16-19 yıllık ve %1,50 aylık faiz işletilmektedir.
  • Buna dayanarak diyebiliriz ki, 10.000 TL’sini vadeli mevduata yatıran bir kişi, bir ay sonda 150 TL faiz ödemesi alacaktır. Parasını bir aydan daha uzun süre tutmaya karar verenler ise çok daha fazla faiz alabilirler.

2021 Yılında En Yüksek Faiz Veren Bankalar

Vadeli mevduat, risk almak istemeyen yatırımcıların bir numaralı tercihi olarak bilinmektedir, bunun en büyük sebebi, hesabınıza yatırdığınız para karşılığında x sürede ne kadar para kazanabileceğinizi biliyor olmanızdan kaynaklanır. Üstelik vadeli mevduatta asla ana paranızı kaybetmez ve vade dolmadan paranızı çekmediğiniz halde aldığınız faizi de asla kaybetmezsiniz.

Hangi Bankalar Yüksek Faiz Veriyor?

  • ING BANK %18.00
  • AKTİF BANK N KOLAY BONO %17,50
  • ODEABANK %17,25
  • FİBABANKA %17,00
  • GARANTİ BANKASI %14,10

Vadeli Mevduat Hesabı ING Bank

En yüksek faiz veren bankalar listesinde ilk sırada ING Bank yer almaktadır. ING Bank 100 bin lira için %18,00 faiz ödemektedir. Söz konusu bu faiz, 100 bin liralık mevduatınızı bankada 1 ay boyunca tutmanız durumunda ödenir. İlgili faiz tutarı 32 günlük vade için 1499 TL olarak belirtilmektedir. Yani paranızı bankada 32 gün tutar ve çekmezseniz 1499 lira faiz kazanabilirsiniz. Vade bittiğinde hesabınızda para 101 bin 499 lira olacaktır.

Vadeli Mevduat Hesabı  Aktifbank N Kolay Bono

Aktif bank en yüksek faiz veren bankalar arasında yer almaktadır. %17,50 faiz oranıyla hemen herkesi bankasına davet eder. Fakat Aktifbank bir mevduat bankası değildir, buna dikkat etmek gerekir, zira mevduat toplama yetkisi olmayan banka demek, BDDK kurallarına uygun hareket etmiyor demektir, bu da banka batarsa sizin paranızın da batacağı anlamına gelir.  İlgili banka 100 bin lira için %17,50 orandan aylık 1457 lira faiz ödemektedir. Yani paranızı 32 gün boyunca bankada tutmanız durumunda elde edeceğiniz net faiz 1457 lira olacak.

Vadeli Mevduat Hesabı  Odeabank

Odeabank %17,25 faiz oranıyla en yüksek faiz sunan bankalar arasında yer almaktadır. Söz konusu banka 32 gün boyunca parasını Odeabankta tutmanız karşılığında net 1436 lira faiz ödemektedir. Bu da şu anlama gelir, eğer 100 bin liranızı 32 gün boyunca Odeabank’ta tutarsanız vade bittiğinde hesabınızdaki para 101436 liraya yükselecektir. Odeabank diğer bankalara göre nispeten yeni bir banka sayılır, fakat mevduat toplama yetkisi vardır, bu da onu güvenilir kılmaktadır.

Vadeli Mevduat Hesabı  Fibabank

Fibabank, %17,00 faiz oranı sunuyor. Parasını yüksek faizle değerlendirmek isteyen varsa Fibabank’ı tercih edebilir zira, 100 bin lira için 32 günlük vadede sunduğu faiz tutarı 1415 liradır. Bu da şu anlama gelir, eğer 100 bin lirayı 32 gün bu bankada tutarsanız vade bitiminde 101415 lira paranız olacaktır.

Vadeli Mevduat Hesabı  Garanti BBVA

En yüksek faiz veren bankalar listemizin son sırasında Garanti Bankası yer alıyor. Yeni adıyla Garanti BBVA, oldukça fazla mevduata sahip olacak ki, epey az faiz veriyor. Parasını 32 gün bu bankada değerlendirenlerin aldığı oran %14,10’dur. Bu da 100 bin liranın bu bankada değerlendirilmesi sonucunda elde edilecek net faizin 1174 lira olacağı anlamına gelir.

Vadeli Mevduata Yatırım Yapmalı Mıyız?

Eğer riski seven bir yatırımcı değilseniz, vadeli mevduata yatırım yapmanızı öneririz, zira vadeli mevduatta asla ana para kaybı yaşanmamaktadır. Bu sayede çok rahat bir şekilde herhangi bir risk almadan, vade sonunda ne kadar para kazanacağınızı bilerek yatırımlarınızı gerçekleştirebilir hale gelirsiniz.

Banka Batarsa Parama Ne Olur?

Vadeli mevduat hesaplarında eğer paranız batarsa, 150 bin TL’ye kadar devlet garantisi altında olduğunuzu bilmenizi isteriz. Vadeli mevduat hesaplarında devlet böyle bir garanti sunmaktadır. Üstelik söz konusu garanti, her bir bankada bulunan 150 bin TL’ye kadar olan mevduatlar için geçerli. Yani 1,5 milyon lira paranızı, 10 bankada 150’şer bin TL olarak değerlendirirseniz, paranızın tamamı devlet garantisi altında olacak demektir bu.

Vadeli Mevduatta Hangi Bankalar Riskli?

Mevduat toplama yetkisi olan tüm bankalar güvenlidir. Bu kurumlar BDDK tarafından düzenli olarak denetlenirler ve dolandırılmanız imkansızdır. Üstelik bu kurumlar verecekleri tüm krediyi belirli şart ve kurallara göre verirler, bu nedenle batmaları da imkansızdır. Bu sayede bu bankalara para yatırmakta hiçbir sıkıntı yoktur, kesinlikle rahat bir şekilde bankaya gidebilir ve herhangi bir çekinceniz olmadan paranızı yatırabilirsiniz.

Vadeli Mevduatta Daha Yüksek Faiz Nasıl Alınır?

Yüksek oranda faiz alabilmenin tek yolu var, o da paranızın çok olması. Evet, vadeli mevduatta yüksek faiz alabilmek istiyorsanız 1 milyon TL üzeri paranız olmalıdır. Bankalar 1 milyon lira ve üzeri paraya sahip olan kişilere %1,00-2,00 arası daha fazla faiz teklif ediyor. Yani bu şu demek, eğer paranız çoksa daha yüksek faiz alabilirsiniz.