Vakıfbank Anlaşmasıyla Noter İşlemlerini Hızlandıracak

Türkiye Noterler Birliği ile Vakıfbank arasında yeni bir anlaşmanın yapıldığı açıklandı. İki taraf arasında gerçekleştirilen vekaletname ve azilname sorgulamalarının yeni anlaşmalar sonrasında daha hızlı bir şekilde sorgulanması planlanıyor. İşlemler hızlı bir şekilde gerçekleştirilirken bu anlamda güvenli bir şekilde tamamlanacak. İmzalanan anlaşma çerçevesinde ‘TNB Bilişim Sistemi Verilerinin Paylaşımı Protokolü’ imzalandı.

Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih konu hakkında bazı değerlendirmelerde bulundu. Vekaletname ile yapılan işlemler sonrasında bankacılık işlemlerinde de yüzde 100 otomasyonun sağlanması bekleniyor. Değerlendirmelerinde ‘Noterlerimizin, bankamızın ve müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmayı planlıyoruz. Gerçekleştirilen bu iş birliğinin ülkemiz ve müşterilerimiz için hayırlı olmasını diliyoruz’ dedi.

Daha önceki dönemlerde bankalarda vekaletname ile gerçekleştirilen işlemler sırasında, gerçekleştirilen işlemin belgesinin doğru olup olmadığı, geçerliliği noterler tarafından sorgulanıyordu. Bu sorgulama sonrasında zaman kaybı yaşanıyordu. Bu durum güven kaybının da yaşanmasına neden olduğu için riskli bir süreç olarak ifade ediliyordu. Yeni anlaşma sonrasında hem işlem süresi kısalacak hem de çalışmalardan elde edilen verim artacak.

Sahte vekaletname ile yapılan işlemler önceki dönemlerde çeşitli problemlere neden oluyordu. Yeni sistemle birlikte sahte işlem yapma riskinin tamamen ortadan kalkması bekleniyor. Noterler tarafından da sürekli olarak banka şubelerini arayarak telefonla destek verme süresinin de sona ereceği belirlendi. Bu sayede iş yükü de ciddi oranda azalacak.