Vakıfbank’tan İlk Sürdürülebilir Sendikasyon Kredisi

Vakıfbank'tan İlk Sürdürülebilir Sendikasyon Kredisi
Vakıfbank'tan İlk Sürdürülebilir Sendikasyon Kredisi

Vakıfbank, banka tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçecek yeni sürdürülebilir sendikasyon kredisini imzaladı.

Banka tarihinin ilk sürdürülebilir sendikasyon kredisi anlaşmasını yapan VakıfBank, 1,1 milyar dolarlık finansman sağladı. Bankanın tarihte ilk olarak kayıtlara geçen anlaşması resmiyete döküldü. VakıfBank tarafından yapılan açıklamaya göre Mizuho Bank’ın ajan banka, Emirates NBD ve Abu Dhabi Commercial Bank’ın da ortak koordinatör banka olarak görev aldığı 367 gün vadeli kredide dolar maliyeti Libor + yüzde 2,50, Euro bazında maliyeti ise Euribor + yüzde 2,25 olarak belirtildi.

38 Bankaya Yükseldi

VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, konuyla ilgili düşüncelerini dile getirdi. Üstünsalih, 2020 yılı Nisan ayındaki işlemler ile kıyas yaptı. Bu bağlamda katılımcı sayısını 5 banka daha artırdıklarını dile getirdi. Böylelikle anlaşma sonrasında 33 banka olan sayı 38’e çıktı. Yüzde 105 oranında yenilenen 1,1 milyar dolarlık sendikasyon kredisi, yılda iki defa kredi alan bankalar arasında en yüksek tutarlı işlemlerden biri oldu. Başarılı bir şekilde tamamlanan sürecin ardından, diğer bankalarla olan uzun soluklu ilişkiler bu anlaşmanın kaynağı olarak gösterildi.

Aynı zamanda VakıfBank’ın yapmış olduğu anlaşma ile sendikasyon kredi bakiyesi de arttı. 1,1 milyar dolarlık kredi sonrasında toplam sendikasyon kredisi bakiyesi 1,8 milyar dolara ulaştı. Bu bağlamda VakıfBank, tüm bankalar arasında lider konuma yükselmeyi başardı.

Milli Ekonomi Temel Hedef

Vakıfbank, daha önce de seküritizasyon programına dahil olmuştu. Bu bağlamda 1 milyar 750 milyon dolarlık anlaşma yapmıştı. Banka, bu alanda da sektörün liderleri arasında girmişti. Üstünsalih, banka olarak geniş bir alanda aktif rol oynamaya devam ettiklerini ifade etti. Bankanın milli ekonominin kullanımında rol oynamayı sürdüreceklerine dikkat çekti.

Bu bağlamda yeni program ile beraber Emirates NBD Bank, MUFG Bank, ve Standart Chartered Bank’ın sürdürülebilirlik koordinatörü olarak rol oynadığı yeni anlaşmada sendikasyon anlaşması imzalanmış oldu. Kredi vadesi boyunca, üç sürdürülebilirlik performansı eklenmiş oldu. Kriterlerin ilgili dönemlerde karşılanması halinde, sendikasyon kredi maliyeti daha da düşecek. İlerleyen dönemlerde de buna bağlı olarak finansman alanındaki uluslararası gelişmeler banka tarafından takip edilecek. VakıfBank, bu alanda Türk bankaları arasında öncü bir marka olmak adına adımlar atmaya devam edecek.