Vergi Borçları İçin Yapılandırma İşlemleri Başladı!

Vergi Borçları İçin Yapılandırma İşlemleri Başladı!
Vergi Borçları İçin Yapılandırma İşlemleri Başladı!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi borçlarında yapılandırma başvurularının başladığını açıkladı. Bu fırsattan yararlanmak isteyen kişiler için son başvuru tarihinin 31 Aralık 2020 olduğu ifade edildi. Getirilen düzenleme ile birlikte Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları yeniden yapılandırılabileceği belirtildi. Tüm vergi borçlarına 18 taksitte ödeme kolaylığı geldi.

GİB tarafından yapılan açıklamada, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’un”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği duyuruldu. Resmi internet sitesinden yürürlüğe giren kanunla ilgili olarak açıklama yapıldı.

Hangi Borçlar Yapılandırılacak?

Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) oranında güncelleme yapılacağı ifade edildi. Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı cezası) ise tamamının silineceği belirtildi. Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaların ise yüzde 50’sinin silineceği bildirildi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi borcuna bağlı faizler ve öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarına bağlı gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılacağı açıklandı. Vergi borçlarına yönelik peşin ödemelerde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutara ek olarak yüzde 90 indirim uygulanacağı ifade edildi.

Trafik Cezalarına Yüzde 50 Ek İndirim

Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ceza tutarının yüzde 25’ine indirim uygulanacak. Taksitli ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ise ilk taksitin süresinde ödenmesi ön koşuluyla ve ikinci taksit ödeme süresi içinde geri kalan taksitlerin tamamının ödenmesi durumunda; Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutara ek olarak yüzde 50 indirim yapılacak.

Tüm bunlara ek olarak, trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarında asıl ceza tutarına yüzde 12,5 indirim yapılacak.

18 Aya Kadar Yapılandırma İmkanı Verildi

Yapılandırılacak vergi borçlarına yönelik olarak GİB tarafından şu açıklamada da bulundu:

  • Yapılandırılan tutarların peşin veya ikişer aylık dönemlerde 6, 9, 12, 18 eşit taksitler halinde ödenmesi,
  • Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödenmesi,
  • Vadesi 31 Aralık 2014 tarihinden önce olan aslı 100 TL ve altındaki borçların silinmesi,
  • Devam eden borçların yeniden yapılandırılması,
  • Tecili devam eden borçların yeniden yapılandırılması

imkanı getirildi.

Bu imkanlardan faydalanmak isteyen vatandaşların 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapması gerektiği bildirildi.

Ödemeler 31 Ocak 2021’de Başlayacak

Vergi borcunu yapılandıran vatandaşlar için borç ödeme tarihleri de belirlendi. 31 Aralık 2020’ye kadar vergi borcunu yapılandırmak için başvuru yapan vatandaşlar, ilk taksitlerini/ödemelerini 31 Ocak 2021’de yapacak. Ödemeler Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrükler aracılığı ile gerçekleştirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu için ödeme yapacak olan vatandaşlar ise 2021 yılının Şubat ayında ödemelerine başlayacak.