WPP Kurucusu Sir Martin Sorrell’e Göre İşe Alınmanızı Sağlayacak 6 Temel Beceri

İş yaşamında farklı yeteneklere sahip olmak çok yönlü bir personel olmanızı sağlar. İş verenlerin en çok dikkatini çeken çalışan grubu da birden fazla yeteneğe sahip olarak şirketin başarılı bir şekilde tanıtımını yapabilecek olan personellerdir. Bu kişiler, iş yaşamının aranan kişileri de olur. Dolayısı ile çok yönlü olmak ve birden fazla beceriye sahip olmak, kariyer yaşamınızda daha hızlı bir şekilde adım adım ilerlemenizi sağlar.

WPP şirketinin kurucusu ve CEO’su olan Sir Martin Sorrell, iş hayatında sahip olduğu deneyimlerden yola çıkarak, şirketindeki açık iş pozisyonlarına uygun gördüğü adaylardaki 6 temel beceri hakkında paylaşımlarda bulundu. Sorrell’e göre bir personel başarılı olmak ve kariyer yaşamında hedeflediği noktalara ulaşmak istiyorsa, mutlaka bu özelliklere sahip olmalı…

WPP şirketinin kurucusu Sorrell’in ilk dikkat ettiği nokta çok yönlü düşünebilen bir zekaya sahip olunması! İş başvurusunda bulunan adaylarda farklı bakış açılarının bulunması ve çok yönlü bir şekilde düşünülebilmesi, muhakeme gücünün yüksek olduğunu, yaratıcılık, sezgi ve hayal gücü gibi soyut niteliklerin var olduğunu gösteren bir durum. Bu kişilerin ilerleyen zamanlar içerisinde büyük liderler olabileceğini dile getiren Sorrell, çok yönlü zekanın inovasyon ile bütünleşebildiği, ayrıntılara önem vererek finansal alanda başarı getirdiğini dile getirmektedir.

İkinci beceriyi “münazara” olarak yorumlayan başarılı CEO, bu becerinin eleştiri alabilmek ile ilgili olduğunu belirtmektedir. Hiçbir liderin çevresinde yalnızca “Evet” anlamında kafa sallayan kişilerle dolu olmasını istemeyeceğini söyleyen Sorrell, bir insanın herhangi bir şeyi öğrenebilmesi için münazara yapabilmesi gerektiğini savunmaktadır. Ona göre eğer iyi bir çalışan olunmak isteniyorsa kişi başkalarından duymak istemeyeceği şeyleri kendisine söyleyebilmelidir.

Üçüncü beceri, vizyon olarak yer alıyor. İşe alım zamanlarında adayların hangi vizyon ve misyon değerlerine sahip olduğuna, şirket kültürü ile bu vizyon ve misyon değerlerinin uyumluluğuna dikkat ettiğini belirten Sorrell, en uygun adayların sürekli olarak sorgulama yapabilen, dışa dönük ve uluslararası alanda farklı bakış açısına sahip olan kişilerden oluştuğunu belirtmektedir.

Yenilikçi olmak, Sorrell tarafından en çok aranan becerilerden birisi olarak yer alıyor. İnsanların ülke sınırları ile sınırlı kalmaması gerektiğini söyleyen CEO, merak duygusu olduğu takdirde insanın kendi sınırları dışına çıkabileceğini belirtiyor. Yenilikçi olmak, yeni teknolojilere, yeni fikirlere ve yeni trendlere yönelmeyi beraberinde getirdiği için yüksek başarı isteyenlerin yenilikçi olması gerektiğini savunuyor.

Şirket içerisinde stratejik bir karar alınırken en üstten en asta kadar herkesin etkilendiğini belirten WPP şirketinin kurucusu ve CEO’su Sir Martin Sorrell, farklı stratejilere sahip olmanın kritik ve önemli bir beceri olduğunu vurgulamaktadır. Strateji geliştirmek Sorrell’e göre önemlidir fakat daha da önemlisi bu stratejileri uygulanabilir hale getirmektir. Hızlı ve doğru kararların alınıp uygulanması gereklidir. Çünkü siz düşünürken herhangi bir rakibiniz uygulamaya geçmiş bile olabilir!

Eğer etkili bir iz bırakılmak isteniyorsa adayların kendilerini sevdikleri işe adaması gerekir. Yani Sorrell işe alacağı adaylarda sektör hakkında hevesli, heyecanlı, ilgili ve meraklı olup olmadıklarını araştırmaktadır. Ona göre insan sevmediği bir işi yapacaksa, hiç yapmaması daha iyidir.