Yanlış Kariyeri Seçtiğinizi Gösteren İşaretler!

Günümüz iş dünyasının sorunlarından biri haline gelen yanlış kariyer seçimi sebebiyle pek çok kişi sevdiği iş yerine bambaşka bir yerde ve mevkide çalışmaktadır. “Find Your Sweet Spot” yazarı olan Karen Elizaga, yanlış kariyer seçimi ile yanlış mevkide olmanın çok fazla birbirine karıştırıldığını ifade ediyor. Pek çok kişi arasındaki farkı anlayamıyor. Mevki sebebiyle yanlış kariyeri yaptığını ya da yanlış kariyer sebebiyle şu an nerede olduğunu anlayamayan bireyler mevcut. Eğer böyle düşünüyorsanız yanlış kariyer seçimi yaptığınızı gösteren bazı işaretler bulunuyor.

Çalıştığınız departmanı seviyor olabilirsiniz. Hatta tam anlamıyla ilgilerinize ve size hitap ettiğini düşünebilirsiniz. Fakat her ne kadar verimli olsanız ve performansınızı yüksek tutsanız da istediğiniz sonucu bir türlü elde edemiyorsanız, kendinizi sürekli olarak başarısız olduğunuzu düşünüyor ya da “yeterince iyi değilim” hissine kapılmış halde buluyorsanız yanlış alanda ilerlemeye çalışıyorsunuz demektir. Bu durumda her ne kadar meslek ilgi alanınızı çekse de yeteneklerinizin ya da becerilerinizin yetersiz kaldığını anlamanız ve kişisel gelişiminize yönelmeniz gerektiğini anlamalısınız.

İş yaşamında pek çok zaman insanlar yaşadıkları iş hayatı hakkında şikayetlerini savurabilmektedir. Kimi zaman çok stresli ve yorucu bir günün ardından ertesi gün işe gitmek istemeyebilirsiniz. Kimi zaman çalışma arkadaşınızla olan bir tartışma sebebiyle ofiste bulunmak içinizden gelmeyebilir. Fakat sürekli olarak işiniz hakkında negatif düşünüyor ve şikayet ediyorsanız, yanlış mevki ve yanlış kariyerdesiniz demektir.

Bazı insanlar bulundukları sektörle aralarında derin bir uçurum olduğunu çok sonradan görür. Bu zamana kadar sektörün herhangi bir noktası sizi tatmin ediyor olabilir. Örneğin; maaşınız yüksek olabilir, iş yeriniz evinize çok yakın olabilir ya da prestij/statü sahibi olabilirsiniz. Tüm bunlar yaptığınız mesleği sevmenize sebeptir. Fakat öte yandan sektör içerisindeki kültür, inançlar ve fikirler sizlerin kültür, inanç ve fikirleriyle uyuşmuyor olabilir. “Maaşım çok yüksek fakat sektörde böyle bir değişime inanmıyorum” şeklinde cümleler kurarken kendinizi buluyorsanız, doğru yerde değilsiniz.

Herkesin özel bir yeteneği vardır. Kimi etkili iletişim kurma konusunda çok başarılıdır, kimi yüksek satışlar yapma konusunda… Bu güçleri kullandığınız zaman kendinizi geliştiriyor gibi düşünebilirsiniz. Fakat kariyer gelişimi güçlü yanlarınızı kullanmak değildir. Zayıf yönlerinizin farkında olmalısınız. Kariyeriniz güçlü yönlerinizi ortaya çıkarmanıza olanak tanımıyorsa yine doğru yerde değilsiniz. Her şey bir dengede olmalıdır.

İşinizi bırakma hayalleri mi kuruyorsunuz? “Kovulsam istifa etmek zorunda kalmam” mı diyorsunuz? Bu durumda kesinlikle yanlış kariyer seçimi yaptığınızı görebilirsiniz! Sayılmış olan tüm bu durumlardan herhangi birini ya da birkaçını gerçekleştiriyorsanız kariyer değişikliği yapmanız gerekiyor demektir. Peki kendinize bu itirafı nasıl yapmalısınız?

Elizaga’ya göre şu yöntemi kullanmalısınız:

“Öncelikle derin bir nefes alın ve kendinize bir anket yapın. Kendinize sorun;

  • Asıl kimliğiniz ne?
  • Özünüz ne?
  • Yetenekleriniz ne?
  • Sizi ilerletecek olan, motive eden şey ne?
  • Sizi gerçekten ne mutlu eder?

ardından seçeneklerinizi keşfedin, bu seçenekleri daraltarak sektörler içerisindeki en uygun kariyeri bulun, yeni bir alanda deneyim kazanmadan önce “Gönüllü bir şekilde çalışır mıydım?” sorusuna da cevap verebilin. “