Yapay Zeka Sebebiyle İşini Kaybetmek İstemeyenlere 4 Öneri

Teknoloji gelişiyor ve iş dünyası da gelişen teknolojiden etkileniyor. Yapay zeka teknolojisinde gerçekleşen ilerlemeler, birçok sektörü etkisi altında bırakıyor. Robotların günlük hayatımızda kullanılabilir hale gelmesiyle birlikte, iş ve beyin gücü gerektiren sektörler risk grubuna girdi. Robotlar işinizi devralmadan önce, belli stratejileri izleyerek kendinizi koruma altına alabilirsiniz.

İnsan gücünün otomasyonla yer değiştirmesi özellikle Çin ve Meksika’da normal bir durum haline geldi. Ticaret işiyle uğraşan kişilerin, yapılan araştırmaya göre yüzde 87’sinden fazlası, işini kaybetti. Makinelerin daha üretken ve verimli olması, iş alanlarının kaybolmasına ve çalışanların işsiz kalmasına sebep oluyor. PwC tarafından yapılan bir diğer araştırmaya göre yapay zeka teknolojisi önümüzdeki 10 yıl içerisinde iş alanlarının yüzde 38’inden fazlasını kaplayacak.

İngiltere’de yüzde 30, Almanya’da yüzde 35, Japonya’da yüzde 21 oranında bir paya sahip olacak. Bu da çalışanların en az yüzde 50’sinin işsiz kalacağını gösteriyor. Bu durumda çalışanlar işsiz kalmamak için farklı stratejiler geliştirmek zorunda. Yapay zeka iş hayatınızı sekteye uğratmadan önce bu önerileri takip ederek, gelecek 10 yılınızı güvence altına alabilirsiniz!

Öncelikle çalıştığınız sektörü adınız gibi ezbere bilmeli ve yapay zeka teknolojisinin bu sektörü nasıl etkileyeceğini anlamalısınız. Bazı sektörler, diğer sektörlere göre daha az etkilenebilir. Bu durumda iş hayatınızın geleceğini tasarlamalısınız. Sektöre ne kadar hakim olursanız, o kadar çok işinizi kaybetme riskiniz azalır.

Günümüzde yapay zekanın en çok etkilediği sektörler arasında tıp, üretim, ulaşım, müşteri hizmetleri ve finans bulunmaktadır. Bu sektörlerden herhangi birinde çalışıyorsanız, işiniz hakkında gelecek kaygısı duymanız oldukça normal. Proaktif olmaya özen göstermeli, sürekli olarak kendinizi geliştirmeli ve yaratıcı yanınızı ortaya çıkararak kişisel özelliklerinizi arttırmalısınız.

Yapay zeka bir teknoloji sürecidir. Bu sürecin iyice kavranması gerekir. Belgelenebilmekte ve modellenebilmektedir. Bu nedenle sürekli olarak kendinizi modelleyebilecek ve belgeleyebilecek görevlerde bulunmalısınız. Kurallara bağlı kalıp, kural dışına çıkarak sınır tanımamalısınız. Yapay zekanın başarısız olduğu alanları tespit etmeli ve bu alanlar üzerinde fikirler üreterek bulunduğunuz sektöre uyarlama yapmalısınız.

Günümüzde yapay zekanın en başarısız olduğu alan insan gibi duyguları hissedememesi ve soyut kavramlar üzerinde insanlara nazaran daha az yeteneğe sahip olmasıdır. Soyut kavramlar üzerinde yoğunlaşarak, iş hayatınızı sekteye uğratmaktan kurtarabilirsiniz. Bunun için yeni fikirler ortaya çıkarmaya gayret edin. Makineler, insanlar gibi hislere sahip değildir, bunu da unutmayın.

Robotların en büyük özelliği taklit edebilme özelliğine sahip olmalarıdır. Fakat bu durumda kişilikleri oluşamaz, ikili ilişkiler kuramaz ve empati yapamazlar. Bu özellikler yalnızca insanoğluna adanmıştır. Bu durumda, robotlara göre avantajlı sayılırsınız. Yapmanız gereken, iletişim kurma becerilerinizi geliştirmek olacaktır. Ne kadar çok etkili iletişim kurabilir ve ikili ilişkilerinizi geliştirirseniz, iş hayatınızda o kadar başarılı olursunuz.

Belki de en önemli öneri uyum sağlamanız olacaktır. Her zaman gelişmelere açık olmalı ve yapay zeka teknolojisinin getireceği yeniliklere uyum sağlamalısınız. Uyum sağlayabildiğiniz müddetçe iş dünyasında hayatta kalabilirsiniz.