Yapı Kredi İlk Çeyrekte 336 Milyar TL Kaynak Sağladı!

Yapı Kredi Bankası’na ait 2020 yılının ilk çeyrek verileri açıklandı. Açıklanan veriler doğrultusunda bankanın birinci çeyrekteki nakdi ve gayrinakdi kredilerini arttırdığı görüldü. Bankanın sağladığı krediler ile Türk ekonomisine 336,6 milyar TL kaynak sağladığı belirtildi.

Böylelikle bankanın ilk çeyrek net karı 1 milyar 129 milyon 443 bin TL oldu. Geçen yılın aynı dönemindeki kar ise 1 milyar 241 milyon 410 bin TL idi. Banka, koronavirüs salgını nedeniyle elde edilen net kar oranında düşüş yaşanmasının normal olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün konuya yönelik olarak açıklamalarda bulundu. Erün, “Yapı Kredi olarak içinden geçtiğimiz bu zorlu günlerde de ülkemize ve toplumumuza karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirmek ve kesintisiz hizmet sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Birinci çeyrekte geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre nakdi ve gayri nakdi kredilerimizi artırarak, ülkemize 336.6 milyar TL kaynak sağladık. TL kredilerdeki büyümemiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 161.3 milyar TL oldu.” dedi.

Sınırsız Hizmet İçin Var Gücümüzle Çalışıyoruz

Erün yaşanan koronavirüs salgını ile ilgili olarak ekonomik yöndeki etkileri azaltmak adına çalıştıklarını ve ülke ekonomisine güçlü bir finansman desteği sunduklarını hatırlattı. Bu alanda Yapı Kredi CEO’su şu açıklamaları yaptı:

“Bireysel ve tüzel tüm müşterilerimizi bu zor dönemde destekleyebilmek adına; talep etmeleri durumunda bankamıza olan anapara, faiz ve taksit ödemelerini mevcut koşullarla 30 Haziran’a kadar öteledik. Bu kapsamda, bugüne kadar 340 bine yakın müşterimizin ödemesini erteledik. Yine bireysel ve tüzel müşterilerimizin günlük bankacılık ihtiyaçları ve ticari faaliyetlerini mevcut limitlerle destekledik ve gerekirse ek limit çıkarttık. Öte yandan, salgının istihdam, üretim, ticaret ve ödeme sistemine olası etkilerini asgari seviyede tutmak amacıyla devreye alınan Hazine destekli, KGF kefaletli “Çek Ödeme Destek” ve “Opex Kredi Destek” paketlerine katılarak ülke ekonomisine olan desteğimizi artırdık. Konut ve taşıt finansmanlarında düzenlediğimiz kampanyalarla da ekonomiye katkımızı sürdürdük. Bununla birlikte, ATM’lerimiz ve dijital kanallarımız üzerinden yapılan para transferlerinden de hiçbir ücret almadık.

Salgın ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı Devlet Hastaneleri’nin ihtiyaçlarının desteklenmesinde kullanılmak üzere ayırdığımız 10 milyon TL’lik kaynakla sağlık kuruluşlarının acil ihtiyaç duyduğu teçhizat ve sarf malzemelerini temin etmenin gururunu yaşıyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki şubelerimiz, Çağrı Merkezimiz, Yapı Kredi Mobil, Yapı Kredi İnternet Şubesi ve ATM’lerimizle ülkemize ve milletimize sınır tanımadan kesintisiz hizmet sunuyoruz. Bu dönemde de Yapı Kredi olarak ülkemize ve milletimize sınırsız hizmet sunmak ve müşterilerimize destek olmak için var gücümüzle çalışmaya, bu yolda gereken her tür ilave uygulamayı hayata geçirmeye devam edeceğiz”

Yapı Kredi’nin Bilanço Verileri

Banka tarafından 31 Mart 2020 tarihine ait açıklanan konsolide bilançodaki veriler şu şekilde yer aldı:

  • Toplam aktifler: 434.9 milyar TL
  • Net grup kârı: 1.129 milyon TL
  • Toplam nakdi krediler: 242.4 milyar TL
  • Temel bankacılık gelirleri: 5.1 milyar TL
  • Toplam müşteri mevduatı: 247.2 milyar TL
  • Faaliyet giderleri: 062 milyon TL