Yapılmaması Gereken Banka İş Görüşmesi Hataları!

Bankacılık sınavlarının en zor aşaması, yüz yüze yapılan mülakat görüşmeleridir. Yazılı sınavdan başarılı olan her aday, sözlü mülakata katılmak için hak kazanır fakat her aday sözlü mülakat daveti almaz. Etkili ve dikkat çekici özgeçmiş hazırlayan ve yazılı sınavlardan başarılı olan adaylar, sözlü mülakat daveti alarak görüşmeye katılmaya hak kazanır.

Banka İş Görüşmelerinin Püf Noktaları

Her iş görüşmesi gibi bankalar için yapılan sözlü mülakatlar da zorlu bir süreci kapsar. Bu süreçte adaylar, kendilerini stres ve baskı altında hissedebilir. Adaylar, mülakat sırasında herhangi bir hata yapmaktan korkar ve çekinirler. Bu durum aday üzerinde yoğun stres ve baskı ortamı oluşturur çünkü yapılacak olan iş görüşmesi hataları o ana kadar aşılan süreçleri hiçe sayar ve olumsuz etkiler. Herhangi bir bankanın mülakatından elenen aday için bankacılık sektörüne giriş yapmak da zor olur. Bunun sebebi bir banka tarafından reddedilen adayın, bir başka banka tarafından tercih edilmek istenmemesidir.

Adayların genel olarak bu süreç içerisinde zihinlerini kurcalayan sorulardan biri “İş görüşmesi sırasında nasıl davranmalı?” sorusudur. Çünkü sözlü mülakatlarda ilk izlenim, duruş, giyim, davranış şekli ve benzeri konular oldukça önemlidir. Samimiyet dereceniz bile bir adayı elemenizi sağlayabilir.

Banka İş Görüşmelerinde Yapılan Hatalar

  • İş görüşmesinde ilk karşılaşma sırasında yetkili kişi ile tokalaşırken elin gevşek tutulmaması, kendinden emin bir şekilde sıkılması ilk izlenim için önemlidir.
  • İş görüşmesine başlamadan önce cep telefonunun sessize alınması önemli noktalardandır.
  • İş görüşmesi için davet edilen yeni eleman adayının görüşmeye konu olan pozisyon ne olursa olsun mutlaka görüşmeye vaktinde gelmesi gerekir. Gerçekleşecek olan iş görüşmesine geç kalmak kişiye eksi puan kazandırır.
  • İş görüşmesi sırasında samimi olmaya çalışırken seçilen kelimeler iyi ayarlanmalı, argo kelimeler kullanmaktan kesinlikle uzak durulmalıdır.
  • İş görüşmesi sırasında sabırsız ve aceleci davranmak görüşmeyi yapan şirket yetkilisinin sözünü ya da sorusunu bitirmesini beklememek olumsuz etki yaratır.
  • İş görüşmesi mülakat soruları dikkatle dinlenmeli ve makul cevaplar verilmelidir. Farklı olmak adına verilen ilginç cevaplar karşıdaki kişide beklendiği olumlu etki yapmayabilir.
  • İş görüşmesinde yapılmaması gerekenler arasında samimiyetsiz davranmak, fazla resmi görünmek, asık suratlı olmak da vardır.
  • Personel alımı mülakat soruları arasında adayın eski iş yerine dair sorularda bulunması muhtemeldir. Bu soruları cevaplarken eski iş yerini kötülemek, olumsuz cümleler kurmak kesinlikle doğru değildir.
  • İş görüşmesine giderken seçilen kıyafetlerin spor tarzda değil, resmi tarzda olması gerekir.
  • İşe alım mülakatları sırasında adaya ücret beklentisi ile ilgili soru sorulmadığı takdirde ücretle ilgili bir konuşma yapmaması, görüşmenin sonuna kadar bekleyerek sabırlı olması gerekir.

İş Görüşmeleri Sırasında Yapılan Hataların Önüne Nasıl Geçilir?

İş görüşmesinde yapılan hatalar konusunda önceden önlem almak, görüşmeye gitmeden önce hazırlık aşamasını doğru planlamaktan geçer. Bir iş görüşmesine dair mülakat daveti alan aday, özellikle ilk kez bu gibi bir görüşmeye katılacaksa belirli hazırlıkları yapmak durumundadır. Bunların başında daha önceden sorulmuş mülakat sorularını araştırmak geldiği gibi, görüşmede nasıl davranması gerektiği ile ilgili pratik yapmak, kendini nasıl ifade edeceğini belirlemek, hangi kıyafetleri giyeceği ile ilgili bilgi toplamak gelir. iş görüşmesine gidecek olan adaylar, daha önce iş görüşmesine katılmış tanıdıklarından ve internetten bu bilgilere kolaylıkla ulaşabilirler.