Yeni Mezunlar Banka Sınav Başvurularında Nelere Dikkat Etmeliler?

Bankacılık alanında çalışmak isteyen yeni mezunların sektör hakkında yeterli bilgiye sahip olması, atılacak adımları iyi bilmesi oldukça önemlidir. Bankacılık sektörü göründüğünden daha zor bir meslek dalıdır. Bu sebeple adayların kariyer hedeflerini oluşturabilmesi için sektörü tüm ayrıntıları ile bilmesi gerekir. Bu durum yalnızca bankacılık için geçerli olmayıp, yeni mezunların yöneldikleri her alanda mutlaka gerekli bilgiye sahip olmaları gerekir.

Alanında yeterli donanıma sahip olmak isteyen tüm yeni mezunların kişisel gelişimlerine ayrıca önem vermeleri gerekmektedir. Adayların sürekli bilgilerini güncel tutması, rakiplerinden bir adım öne çıkmalarını sağlar. Bankacılık sektörü sürekli güncellenen alanların başında yer alır. Bankacılık sistemi ve mevzuatlar sürekli değişim halindedir. Bu sebeple sektörün içinde yaşanan değişimler, yenilikler sürekli takip edilmelidir.

Banka mülakatlarında adaylar sözlü ve yazılı olarak iki türlü değerlendirmeye alınırlar. Her bankanın kendine has mülakat süreci olmakla birlikte bazı bankaların mülakat soruları değişmez. Bu yalnızca bankacılık sektöründe değil birçok sektörde sorulan klasik sorular olarak bilinir.

  • Sizi neden işe almalıyız?
  • Sinirli bir müşteriyle ilgilenmek zorunda kaldığınızda nasıl bir yol izlersiniz?
  • Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz?
  • Ortaya çıkardığınız işin doğruluğunu nasıl kontrol ediyorsunuz?
  • Stresle nasıl başa çıkarsınız?
  • Bu sektörde çalışmak için kendinizi yeterli görüyor musunuz?

Yukarıdaki maddelerin birçoğu herhangi bir alanın mülakatında sık sık karşılaşacağınız sorulardır.

 Banka Sınav Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 

Bankacılık sektörüne adım atmak birçok kişinin, özellikle iş arayan yeni mezun adayların hayalleri arasında yer alır. Sürekli gelişen dünyanın gözde mesleklerinden birisi olan bankacılığa nasıl başvuru yapılacağı, sürecin nasıl işleyeceği tecrübesiz adaylar için merak konusu oluyor. Doğru pozisyon ve doğru zamanda yapılan başvurular kariyer basamaklarını hızla çıkmanın başlangıcıdır.

Bankalar göz ardı edilemeyecek şekilde kurumsallaşmalarından dolayı, belirli pozisyon için ilan açma aşamasında hassas davrandıkları bilinir. Personel alımı yapılacak olan departman için aranan yetkinlikler için, bu pozisyonda çalışacak olan kişinin bu yetkinliklere uygun olup olmadığı konusunda hassas bir eleme yaparlar. Yeni mezun adayların yapmaları gereken, kendilerine dürüst davranmak ve gerçekten bu yetkinliklere sahip olup olmadıklarını belirlemektir. Açılan pozisyonlar için eğer uygun olduğunuzu düşünüyorsanız başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz.

Bankalar, banka sınavları duyurusu gerçekleştirdikten sonra binlerce aday arasından eleme yaparlar. Bu başvuru aşamasından sonra yapmanız gereken şey, banka sınavlarına güncel bir şekilde hazırlanmak olmalıdır.

Yeni Mezunlar Banka Sınavlarına Nasıl Hazırlanmalı?

Yeni mezun adayların başvuru yaptıktan sonra ilk yapması gereken şey başvuruda bulunmuş olduğu banka hakkında yeterli bilgi edinmek olmalıdır. Bankanın sınavlarının nasıl gerçekleştiği ve mülakat soruları hakkında yeterli bilgi edinildikten sonra bu konulara sıkı bir şekilde hazırlanmaları gerekir. Banka sınavları genel kültür ve genel yetenek olarak iki farklı kategoriden oluşur. Banka sınavlarına katılan binlerce aday olduğundan dolayı bu sınavlardan yüksek puan almanız büyük önem taşır. Aldığınız yüksek puan sizi sıralamalarda üst sıraya taşıyacaktır. Yüksek puan almanız için yapmanız gereken önemli unsurlardan birisi de düzenli bir çalışma planı hazırlamak olacaktır. Bu sınavları başarılı bir şekilde geçtikten sonra mülakatlara davet edilirsiniz. Başvurduğunuz banka hakkında araştırma yaparken, mülakatlarda sorulan sorular hakkında edindiğiniz bilgilere göre hazırlanmanız gerekir. Mülakatta sorulan sorulara bankaların istediği şekilde ancak dürüst olarak cevap vermeniz büyük önem taşır. Mülakat aşamasında sergilediğiniz tutum ve verdiğiniz cevaplara göre işe alım uzmanları sizin hakkınızda değerlendirmelerini yaparak, olumlu sonuç alındığı takdirde işe kabul edilirsiniz.