Yurt İçi Kredilerinde Risk Arttı

Yurt İçi Kredilerinde Risk Arttı
Yurt İçi Kredilerinde Risk Arttı

Türkiye Bankalar Birliği, Mart 2021 verilerini kamuoyu ile paylaştı.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından paylaşılan verilere göre, Mart ayı içerisindeki kredi riski artış yaşadı. Bu bağlamda geçtiğimiz yılın aynı döneminde kişi başı ortalama risk 20,5 bin lira olarak açıklanmıştı. Fakat bu yıl kredi riskindeki artış yüzde 27,1 oldu. 1 yıllık süreçte, bireysel kredi kullanan kişi sayısı 2,3 milyon kişi olarak açıklandı.

Bireysel Kredi Kullanımı Arttı

TBB verilerine göre Mart 2021’de bireysel kredi kullanan kişi sayısı artış gösterdi. Bu bağlamda yaşanan artış ile beraber toplam bireysel kredi kullanan kişi sayısı 34,5 milyon oldu. Veriler ışığında ortalama kredi bakiyeleri de açıklandı. Ortalama kredi bakiyeleri 26,1 bin lira şeklinde gerçekleşti. Kişi başına düşen ortalama kredi riski, Şubat ayında 25 bin 582 lira olarak açıklanmıştı. Geçtiğimiz yıl Mart ayına göre, bu rakam yüzde 27,1 oranında arttı. Bu bağlamda ciddi artış dikkat çekti.

Banka ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, yüzde 36 oranında arttı. Böylelikle toplam rakam 899 milyar TL’ye kadar çıktı. Bireysel krediler sınıflandırmasına bakıldığında, ilk sırayı ihtiyaç kredileri aldı. Yüzde 46 ile ihtiyaç kredilerinin ilk sırada yer aldığı listede konut kredileri yüzde 32 ile ikinci oldu. Bu bağlamda üçüncü sırada yüzde 17 ile kredi kartları, dördüncü sırada ise yüzde 5 ile taşıt kredileri bulundu. Bireysel kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranları ise düşüş yaşadı. Bu bağlamda bir önceki yıla göre 1,5 puanlık düşüş ile yüzde 2,2 seviyesi dikkat çekti.

İlk Kez Kredi Kullanan 151 bin Kişi Var

Veriler eşliğinde Mart ayında 151 bin kişi ilk kez kredi kartı kullandı. 98 bin kişi ise ihtiyaç kredisi çekti. Konut kredisi kullanan kişi sayısı ise 16 bin olarak açıklandı. 2021 yılı Mart ayında bireysel kredilerin iller bazında dağılımı da dikkat çekti. Bu bağlamda 281 milyar TL İstanbul’da, 86 milyar TL ise Ankara’da kullanıldı. İzmir’deki rakam ise 60 milyar TL oldu.

İller bazında son 1 yıl içerisinde bakiyesi en çok artan il Şırnak oldu. Bu bağlamda Şırnak’ta son bir yıl içerisinde yüzde 60’lık artış yaşandı. Kişi başına ortalama bireysel kredi bakiyesi açısından ise Ankara, İzmir ve Tekirdağ ilk üç sırada yer aldı.