Yurt İçinde mi Yurt Dışında mı Bankacı Olunmalı?

Ekonomi biliminin ışığında gelişen finans dünyası, global bir iş alanıdır. Paranın kullanımının yaygınlığı ve toplumlar arasında ticari faaliyetlerin gelişmesi finansal iş kollarının dünyanın dört bir yanına yayılmasını sağlamaktadır. Bu durum pek çok mesleği global hale getirmektedir. Bu mesleklerden hiç kuşkusuz en popüler olanı ve en çok tanınanı ise bankacılıktır.

Bankacılık mesleği, varlığı yüzyıllar öncesine uzanan köklü bir geçmişe sahiptir. Paranın kullanımı, muhafazası ve ticaretinin gelişimi insan hayatında paranın değerinin artmasına sebep olmuştur. Bu nedenle insanlar para ile finansal işlemler yaparken kendilerini garanti altına almayı istemişlerdir. Bu noktada güvenilir aracı kurumlara ihtiyaç doğmuş, bu ihtiyaç da bankaların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bankalar, finansal işlemlerin resmi kurallar çerçevesinde belirli bir düzene göre gerçekleştirilmesini sağlayan kurumlardır. Bu nedenle paranın olduğu yerde bankalara ihtiyaç duyulmaktadır. Paranın varlığının ve kullanımının dünyaya yayıldığı göz önüne alındığında, bankacılık mesleğinin global bir meslek olduğunu belirtmek gerekmektedir.

Yurt İçinde Bankacı Olmak

Bankacılık, yurt içinde de yurt dışında da yapılabilecek bir meslektir. Paranın global bir ödeme ve yatırım aracı olması bankacılık mesleğinin lokasyonunu genişletmektedir. Dilerseniz yurt içinde bankacı olabilirsiniz. Ülkemizde faaliyet gösteren hem ulusal hem de yabancı bankalar bulunmaktadır. Bu bankaların bünyesinde gişe memuru, müşteri temsilcisi, uzman, müfettiş gibi bankacılık alanına özel pozisyonlarda çalışabileceğiniz gibi avukat, insan kaynakları uzmanı, muhasebe uzmanı gibi ayrı uzmanlık alanlarında da çalışarak banka personeli olabilirsiniz.

Yurt içinde bankacı olmak istiyorsanız eğer ülkemizde faaliyet gösteren bankaları inceleyerek mesleğe adım atmalısınız. Her bankanın yapısı ve vizyonu farklı olabilmektedir. Bu nedenle çalışmak istediğiniz bankaları özenle seçmelisiniz. Bu bankalar ulusal veya yabancı olabilir, önemli olan hangi bankaların bünyesinde çalışmak istediğinizdir. Zira her bankanın personel alım süreci farklı ilerlemektedir. Bankacı olmak isteyenler temel olarak banka sınavı ve mülakat gibi eleme aşamalarından geçmektedirler. Ancak bu noktada her bankanın personel kriteri farklılaşmaktadır. Bu kriterler ışığında bankanın yapacağı sınavların ve mülakatların içeriği de değişmektedir. Bireysel mülakatlar, grup mülakatları, genel yetenek sınavları ve uzmanlık sınavları bankaların personel alım sürecinde gerçekleştirdikleri eleme aşamaları olarak karşımıza çıkmaktadır. Örneğin, satış odaklı bir pozisyona başvurduğunuzda sınavdan başarılı olduğunuz takdirde grup mülakatına davet edilerek burada bir ürünü veya fikri karşı tarafa savunmanız istenebilir.

Başarılı olduğunuz takdirde bireysel mülakata davet edilirsiniz. Uygulanan banka sınavları da genel yetenek ve uzmanlık sınavlarından oluşmaktadır. Genel yetenek sayısal ve sözel mantık sorularından oluşurken, uzmanlık alanında hukuk, muhasebe, iktisat gibi derslerin sorularını çözmeniz gerekmektedir. Her kadro için uzmanlık sınavları açılmamaktadır. Örneğin gişe memuru alımlarında yalnızca genel yetenek sınavı yapılmaktadır. Ülkemizde bankaların personel alım süreci ana hatlarıyla bu şekilde ilerlemektedir. Banka yapılanmasında en alt kademede gişe memurluğu vardır. Dilerseniz bankaya gişe memuru olarak girip kurum içi sınavlara hazırlanarak terfi edebilirsiniz. Ya da direkt olarak müşteri temsilciliği, müfettiş yardımcılığı ve uzman yardımcılığı sınavlarına hazırlanabilirsiniz. Ülkemizde bankacılık oldukça revaçta bir meslek olarak görülmektedir. Bu nedenle çok sayıda üniversitenin bankacılık, bankacılık ve finans, bankacılık ve sigortacılık gibi bölümleri bulunmaktadır. 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans şeklinde alabileceğiniz bu eğitim, örgün öğrenim veya uzaktan öğrenim şeklinde gerçekleşebilmektedir. Gördüğünüz gibi yurt içinde bankacılık eğitimi için çok sayıda seçenek bulunmaktadır.

Yurt Dışında Bankacı Olmak

Bankacılığın global bir meslek olduğundan söz etmiştik. Yurt dışında yaşamak isteyen ve kendine bir kariyer inşa etmek isteyen kişiler yurt dışında bankacılık yapabilmektedirler. Ülkemizde popüler olduğu kadar yurt dışında da oldukça talep gören bir meslek olan bankacılık, dünyanın dört bir yanında faaliyet göstermektedir. Özellikle uluslararası faaliyet gösteren bankaların yurt dışında şubeleri bulunmaktadır. Bu bankaların bünyesinde bankacı olarak çalışabilirsiniz.

Bu noktada ülkemizde kurulmuş bankalarla yurt dışı tabanlı bankaların personel alım sürecinde farklılıklar olduğu görülmektedir. Yurt dışında bankacı olmak istiyorsanız eğer hangi banka olursa olsun, çalışacağınız ülkenin ulusal dilini veya İngilizceyi ileri seviyede bilmeniz gerekmektedir. Uluslararası faaliyet gösteren bu bankalarda çalışmak için en önemli kriter hiç kuşkusuz yabancı dil şartıdır. Yabancı dil yeterliliğinizi TOEFL, IELTS gibi sınavlarla belgelemeniz veya bankanın kendi bünyesinde yapacağı dil sınavıyla kanıtlamanız gerekmektedir. Bunun yanında yurt dışında bankacı olmak için iş tecrübesi de personelde aranan nitelikler arasındadır. Özellikle ulusal bir bankanın yurt dışı şubesinde çalışmak istiyorsanız bankacılık alanında belirli bir tecrübeye sahip olmanız sizi bir adım öne çıkaracaktır. Yerli bankalardan yurt dışında en çok şubeye sahip olan Ziraat Bankası pek çok kişinin bünyesinde çalışmak istediği bir kurum olarak görülmektedir. Eğer yurtdışında bankacı olmayı hedefliyorsanız uluslararası finans ve bankacılık, uluslararası finans lisans eğitimi almanız faydanıza olacaktır. Yurt dışında bankacı olmak kariyeriniz için oldukça büyük ve önemli bir adımdır.

Bankacılık yurt içinde de yurt dışında da gelecek vadeden bir meslektir. Yerli bankaların yurt içi şubelerinde tecrübe edindikten sonra bu bankaların yurt dışı şubelerine transfer edilebilirsiniz. Dilerseniz ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bankaların personeli olarak çalıştıktan sonra bu bankaların yurt dışı şubelerinde çalışmak için gerekli başvuruları yapabilirsiniz. Özellikle yabancı dilinizi geliştirmek, yeni kültürler tanımak ve uluslararası bir iş deneyimine sahip olmak istiyorsanız yurt dışında bankacı olmayı seçmelisiniz. Yurt içinde bankacılık deneyimi kazandıktan sonra yurt dışında bankacı olmak hem mesleği tanımanızı hem de kendinizi daha rahat geliştirebilmenizi sağlayacaktır. Bu noktada önemli olan bir bankacı olarak nerede yaşamak istediğiniz ve hangi banka bünyesinde çalışmak istediğinizdir. Her iki seçenekte de kariyerinizi geliştirebilirsiniz.