Yurtdışında Kariyer Yapmak Zor mu?

Günümüz koşullarına bakıldığında yurtdışında kariyer yapmak eskisi kadar zor değildir. Küreselleşen dünya çerçevesinde Avrupa’da pek çok ülkenin yurt dışından çalışmak üzere insanları istihdam ettiği görülmektedir. Belli bir personel seviyesine ulaşmak adına dünyanın pek çok yerinden nitelikli eleman tercihi yapılmaktadır. Bunun en iyi örnekleri içerisinde Google, Samsung ve Apple gibi şirketler yer almaktadır.

Gelecekte pek çok şirketin “çok kültürlü” yapıya sahip olunacağı düşünülmektedir. Günümüzde çok kültürlü yapıya sahip olan büyük ve orta ölçekli şirketlerin sayısı yüzde 63’e ulaşmıştır. Bütün bunlar haricinde şirketler, genç ve dinamik yapıya da ihtiyaç duymaktadır. Güncel kalabilmenin ve yeni alanlar keşfedebilmenin en etkili yolu olarak dinamik ve genç nüfusa sahip olmak hedeflenmektedir. Tüm bunlar göz önüne alındığında çalışanların kendi alanlarında uzmanlaşmak, yeni kültürler tanımak ve geniş bir kitleye hitap edebilmek adına yurtdışında kariyer yapmayı tercih etmek istediğini söyleyebiliriz.

Şirketlerin Beklentileri Neler?

Yurtdışında kariyer yapmak isteyen bireylerden şirketlerin beklentileri bulunmaktadır. İleri seviye dil bilgisi genel olarak pek çok şirkette eskisi gibi aranmamaktadır. İletişim kurmanızı ve bu iletişimde başarılı olmanızı sağlayacak kadar bir dil bilginizin olması yeterli görülmektedir. Fakat dil bilgisi dışında şirketlerin beklentilerini bir liste halinde toplamak gerekirse bu başlıklar şu şekilde yer alacaktır:

  • Sosyal becerilerin gelişmiş olması (Yeni bir kültüre ve iş ortamına uyum sağlamak için sosyal beceriler ön planda tutulmaktadır. Çok uluslu yapıya sahip olan şirketler için iletişim becerilerini ve sosyal becerileri kullanabilmek daima ön plandadır.)
  • Algılama becerileri (Problem çözme yetenekleri, karar verme, stres ve zaman yönetimi vb.)
  • Kişisel beceriler (esnek çalışma potansiyeline sahip olmak, girişimci ve yenilikçi olmak vb.)

İlk işiniz bu başlıklara baktığınızda hangi özelliklerinizin yetersiz kaldığını tespit etmek olmalıdır. Önceliğinizi zayıf yönlerinizi geliştirmeye verirseniz, kendiniz için her alanda bir şans yaratırsınız. Buradaki “şans” kelimesi dikkatinizi çekebilir çünkü yurtdışında kariyer yapmak biraz da olsa şansa bağlı bir durumdur. Başvuru yaptığınız firmalar, çok uluslu bir yapıya sahip olsa bile aradığı kriterler içerisine girmeyen çalışanları himayesi altında bulundurmak istemez. Lakin eğitmek ve himayesi altına alabilmek adına pek çok şirkette bu durumun aksine davranabilir. Yani özetle, şansınız varsa bu imkana sahip olabilirsiniz.

Eğitim Almanız Gereken Konular Mutlaka Olacaktır

Bir hedefe ulaşmak, eğitimden geçer. Lakin bu eğitimi pek çok çalışan okula gitmek olarak algılamaktadır. Eğitim, okul okumak ile sınırlı değildir. En güzel eğitimlerden biri insanın kendisini geliştirmesidir. Yurtdışında “soft skills” olarak adlandırılan becerilerinize yoğunlaşmanızdır. Eğer Türkçe’ye yuvarlamak gerekirse kişisel becerilerinizi geliştirmektir.

Yurtdışına açılmadan önce kendi ülkenizde bir başarı elde etmeniz gerektiğini de ihmal etmemelisiniz. Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz, yeni mezun olan birinin iş başvurusunda “iş tecrübeleri” bölümünü doldurmak zordur. Bu alan ya boş kalacaktır ya da bir staj bilgisi varsa bununla doldurulacaktır. Staj bilgisi olmayan kişi ile olan kişi aynı kefeye koyulabilir mi? Tabii ki koyulamaz! İşte yurtdışına açılmak da böyledir. Kendi ülkenizde belli bir tecrübe elde etmeden başvuruda bulunmanız, olumsuz cevaplar almanıza neden olabilir.

Staj İmkanları ve Sertifikalar Değerlidir

Bu başlığı bir tek yurtdışı hedefli görmemek gerekir. Kendi alanınızda kendinizi geliştirmek adına sertifikalı eğitim programlarına katılmanız, kariyer yaşamınızda gelişmenizi sağlayacaktır. Uzmanlaşmak istediğiniz alanlarda belli bir eğitim almak ve bu eğitimi belgelemek, sizlere birer şans yaratabilir. Gitmek istediğiniz şirketler, tam da eğitim aldığınız konuda bir personele ihtiyaç duyabilir. Alacağınız eğitimlerin büyük bir çoğunluğunun akademik ile pratiği birleştiren eğitimler değil de iş yapmaya ve öğrenmeye yönelik teorik ve pratik bilgiler oluşturmasına da dikkat etmelisiniz.

Sertifikalı eğitimlerin yanı sıra yurtdışında staj yapmak da şansınızı arttırabilir. Özgeçmiş bilginiz içerisinde daha önce yurtdışında bir staj programına katılmış olduğunuzu gösteren belge, çeşitli ülkelerde sizin adınıza ilgili bir kitle oluşturmanızı sağlar. Eğer ki staj yapma imkanınız yoksa Work and Travel ya da Erasmus gibi programlarla kendinize bir şans yaratmayı deneyebilirsiniz.