Z kuşağı olarak adlandırılan 1997 ile 2012 doğumlu olan gençler için iş arama süreci günümüz koşullarına bakıldığında oldukça zor bir süreç olabilmektedir. Özellikle de deneyimsiz olan adaylar için bu süreç daha zorlayıcı geçmektedir. Jenerasyon içerisinde artan rekabet koşulları sebebi ve nesiller arasındaki farklılık, iş arama sürecini zorlaştırmaktadır.
Bu süreç içerisinde adayların uygulayabileceği bazı yöntemler bulunmaktadır. İş arama sürecini daha kolay ve stressiz hale getiren tavsiyeler sayesinde, gençler hem doğru iş yerini bulabilmekte hem de kendileri için doğru sektörü tercih edebilmektedir. Bu süreci kolaylaştıran etkenlerden biri teknoloji kullanımıdır. Teknolojinin gücünden doğru bir şekilde faydalanıldığı takdirde hem iş imkanları arttırılmakta hem de profesyonel olunmasa bile büyük şirketler içerisinde yer alma şansı bulunabilmektedir.
Peki Z kuşağında yer alan adayların bu süreci daha kolay bir hale getirmesi için ne yapması gerekiyor?
Gelen ilk teklifi hemen kabul etmeyin!
Zilker Media reklamcısı Fabriana Melendez ilk iş deneyimi sürecini şöyle anlatmaktadır:
“Bir iş bulabildiğim için o kadar heyecanlıydım ki beni işe alan ilk yeri hemen kabul ettim. Şimdi olsa yapacağım ilk iş hangi endüstride çalışmak istediğimi detaylıca düşünmek olurdu. Pazarlama, reklamcılık, halkla ilişkiler alanlarındaki iş tanımı zamanla değişti ve gelişiyor. Yüksek maaş fırsatı ve ofis olanaklarından ziyade güçlü ilkelere sahip tanınmış bir şirkette çalışmayı tercih ederim.”
İş dünyasının her gün geliştiğini unutma!
Teknolojik gelişmelerin her gün iş dünyasını daha da geliştirdiğini unutmamak gerekir. Kendi alanınızda çalışmak zorunda değilsiniz fakat dünya etrafındaki gelişmeleri takip ederek güncel kalmak zorundasınız. Çünkü farklı iş fikirlerini yalnızca böyle görebilirsiniz.
Web sitesi strateji uzmanı olan ve aynı zamanda danışmanlık mesleğini yerine getiren Joe Martin, “İlk işime başlamadan önce keşke birisi çok farklı alanlarda iş imkanı olabileceğini söyleseydi. Belirli alanların içinde kısılıp kalmıştım. İster evden yaratıcı işler yürüt ister video oyunları için kodlar yaz ya da yaratıcı başka işler yap, bir şekilde her zaman para kazanabilirsin. Hatta bu ilginç işleri yaptığın için bazen çok iyi ücretler bile alabilirsin.” demektedir.
Maaşınız iyi olacaksa bunu sorgulamayın!
Z kuşağının iş arama sürecindeyken yapmış olduğu en büyük hatalardan biri, tam zamanlı olarak ilk defa çalışmaya başladıklarında maaş tutarlarını göz ardı etmeleridir. Oysa sektör içerisindeki rekabet ortamından faydalanarak “eşit ücretlendirme” politikasına uygun bir şekilde çalışmaları gerekir.
Jumpstart:HR şirketinin CEO’su Joey Price, “Sorgulamadan ilk iş teklifine atlamamalıydım, hem paranı hem de zihinsel sağlığını koruyacak esnek çalışma saatleri, home-office çalışma gibi seçenekleri sorgulamamıştım.” demektedir.
Hayaliniz neyse ona yönelin!
Joey Price, bugünkü konumuna hayallerinin peşinde gittiğini ve kendisine sürekli olarak “Neden olmasın?” sorusunu yönelttiğini de belirtmektedir. Eğer iyi bir maaş ve işinizde tatmin olma duygusu arıyorsanız, hayallerinizin peşinden gitmelisiniz. Belki hayaliniz gerçekleşse bile sizi doğru konuma getirmez ya da beklediğiniz sonucu alamazsınız ama yine de “denemiş” olursunuz. Bu sayede ileriki kariyer yaşamınızda “belki” demek yerine “iyi ki” dersiniz.