Geçmişten bugüne kadar hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatının akışına da yön veren bazı akımlar olmuştur. 2019 iş hayatı trendleri olarak söylenebilecek bazı değişiklikler de mevcut. Bu yeni trendler iş yerlerinde yönetici ve personeller arasındaki ilişkileri düzenlerken, bir yandan da genel olarak iş hayatının kurallarına her yıl yenilerinin eklenmesi şeklinde ilerliyor. Dolayısıyla iş hayatının trendleri 2019 yılında da değişime uğradı. Bu yenilikler sayesinde şirket içindeki düzen de değişiyor ve yerini yeniliklere açık, gelişime odaklı iş sistemlerine bırakıyor.
2019 yılının adeta bir yapay zeka ve teknoloji odaklı olduğunu söylemek de mümkün. Şirketler yapay zeka teknolojisini benimsemeye ve yenilikçi yapılarıyla daha inovatif şirketler olmaya odaklanmış durumda. Teknolojik gelişmelerin direkt olarak iş dünyasını etkilemesi, karşımıza birbirinden farklı sektörlerin çıktığını da görmekteyiz.
2019 Yılında İş Hayatında Neler Oluyor?
2019 yılında iş hayatına yön veren 10 trendi listelememiz gerekirse:
- Otonom araçların ortaya çıkmasıyla birlikte şirketler insansız hava araçlarını kullanarak geniş kitlelere yayılma, robot ve araç teknolojisinde kendilerini geliştirme imkanı buldular.
- İş ve bilim dünyasını yakından etkileyen önemli gelişmelerden biri İngilizcesi “Augmented Analytics” olan ve Türkçe karşılığı olarak “Artırılmış Analiz” kavramıdır. Bu analiz türüyle büyük şirketler üretim ve pazarlama alanında daha net kararlar alabilmektedir. Strateji geliştirme, uygulama ve planlama amacıyla kullanılmakta, yüksek verimlilik ve performans elde edilmektedir.
- 2019 iş trendleri arasında yazılım ve donanım teknolojisinde şirketlerin geliştiğini görmek mümkün. Bu trend, özellikle İnsan Kaynakları departmanları için kullanılmaya başlandı. İş başvurularında ve mülakatlarda yazılım sistemleri kullanılarak en uygun adayın kısa bir zaman içerisinde seçilmesi sağlanıyor. Şirketler bu sayede zamandan ve maliyetten tasarruf edebiliyor.
- Makine öğreniminin arttırılmasıyla birlikte şirketler dijital pazarlama ve satış alanına yönelmiş durumda. Bu sayede geniş kitlelere çabuk yoldan ulaşılabiliyor.
- Müşterilere yönelik “geliştirilmiş deneyim” fırsatı sunmak da günümüzün trendleri içerisinde yer alıyor. Sanal gerçeklik sayesinde müşterilere gelişmiş sanal ortamlar içerisinde deneyim fırsatı verilebiliyor.
- Şirketler, personellerinin daha verimli ve yüksek performansa sahip çalışma alanlarına sahip olabilmesi için “akıllı alanlar” oluşturmaya da başlamış durumda. Bu alanlar özellikle toplantı, sunum ve sosyalleşme alanlarında kullanılıyor.
- Akıllı fabrikaların çoğalması ve bu fabrikaların Türkiye’de de yer almasıyla birlikte üretim ve pazarlama alanındaki çalışanlar için çok iş, az çalışma yaşamına geçiş yapıldığı görülüyor. Tek bir tuş ile aynı maldan binlerce üretilebiliyor.
- Akıllı kilitler, ses-ışık sistemleri ve beyaz eşyalar üzerine yoğunlaşan şirketlerin, nesnelerin internetiyle daha kolay satış yaptığı görülüyor. Şirketler artık satış yapmak için ekstra maliyet harcamıyor. Birkaç satış uzmanı ile yüksek satış rakamları elde edilebiliyor.
- Blockhain teknolojisi, aslında 2018 yılında zirveye ulaşmış ve etkilerini 2019 yılında da gösteren bir teknoloji olarak yer alıyor. Şirketler block zinciri oluşturacak ve bu zincirler aracılığıyla veri depolama yapabilecek kişileri himayesi altında tutmak istiyor.
- Ajansların çeşitli ortaklıklar sunarak, yaratıcı pazarlama teknikleriyle birlikte marka işbirlikleri yaptırdığı da 2019 yılı iş trendleri arasında yer alıyor. Markalar çeşitli etkinlikler için işbirliği yaparak hem network ağlarını hem de geniş kitlelere yayılma arzularını gerçekleştirebiliyor.