İş Hayatında Farkındalık Kazanmak İçin Ne Yapmalısınız?

Öfke ile sabrı dengede tutan ve hayatınızda aceleci kararlar almak yerine, performansınızı yüksek tutacak olan kararları amanızı sağlayan zihinsel boşluklara farkındalık denir. Henüz bir cevap vermeden önce duraksadığınız ve 1 saniye gibi çok kısa bir müddet beklediğiniz zamanlarda, beyniniz zihinsel boşluklar yaratır. Bu zihinsel boşluklar öfke ile sabır arasında bağlantı kurar ve farkındalık kazanmanızı sağlar.

Bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre farkındalık egzersizleri yapıldığı takdirde beynin en yeni ve rasyonel kısmına, prefrontal kortekse, beynin çalışmasına yönelik sinyaller yollanmaktadır. Yani, farkındalık egzersizleri yapılarak, etraftaki olayların, kişilerin ve ayrıntıların farkına daha çabuk varılabilmektedir.

İş hayatında farkındalık sahibi olmak, karar alırken önemlidir. Bunun sebebi, çevrenizde olan biten her şeyi bilmekten ve ona göre stratejiler üretmekten kaynaklanmaktadır. Olaylar ve durumlar karşısında neden-sonuç ilişkisi kurabilmek, sonuç ve çözüm odaklı olabilmek, zaman ve stres yönetimi yapabilmek için farkındalık kazanmanız şarttır. Peki bunun için ne yapmanız gerekir?

Öncelikle her gün yaklaşık olarak 10 dakika sürecek farkındalık egzersizlerini uygulamaya başlamalısınız. Bunun için internette kısa bir araştırma yapabilirsiniz. Pek çok internet sitesi üzerinde bu egzersizlere yönelik detaylı açıklamalar ve videolar bulunmaktadır. Her gün 10 dakika egzersiz yapmanız, beyninizin en az 4 saat boyunca aktif bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.

İkinci olarak yapabileceğiniz şey, sabah rutinine sahip olmanızdır. Fakat bu sabah rutininde uyandığınız ilk an telefonunuza bakmamalı, e-postalarınızı, mesajlarınızı kontrol etmemelisiniz. Sabah rutininiz, kendinizi iyi hissetmeniz için yapmanız gereken bir aktivitedir. Örneğin uyanır uyanmaz sıcak bir duş almak ve ardından güzel bir kahve eşliğinde kahvaltı yapmak gibi…

Farkındalık ile odak neredeyse “ikiz kardeş” olarak sayılabilecek kelimelerdir. Odaklanmadan etrafınızdaki olay ve durumları fark edemezsiniz. Fark etmek için daima odaklanmanız gereklidir. Çalışma ortamınızın bulunduğu alanda dikkat eksikliğine sebep olacak ya da odak noktanızın dağılmasına neden olacak her türlü eşyayı kaldırmalısınız. Örneğin çalışırken telefonunuzun, bilgisayarınızın ya da diğer akıllı cihazlarınızın bildirimlerini kapatmalı ya da sessize almalısınız.

Multitask olarak adlandırılan yaşam biçimini hayatınızdan çıkarın. Multitask, birden fazla görevi aynı anda aynı performans ve verimlilik düzeyinde gerçekleştirmeye çalışmaktır. Fakat bunu yapmak zihninizin sürekli olarak baskı ortamında olmasına sebep olur. Bir süre sonra bu baskıdan kurtulmak için kendinizi ofisten ya da çalışma alanınızdan uzak tutmak isteyebilirsiniz. Dolayısıyla farkındalık kazanmak için multitask yaşam biçiminden uzak durmanız gerekiyor. Tek bir göreve odaklanmalı, en iyisini yapmaya çalışmalısınız. Eğer baskı altında hissediyorsanız, ufak bir mola verin ve tekrar çalışmaya odaklanın. Bu sayede giderek performansınızın arttığını görebilirsiniz.

Her zaman için kendinizle konuşacak ve kendinizle ilgilenecek zamanı, kendinize ayırın! Farkındalık yaratmanın altın kuralı, her zaman için kendinizin farkında olmaktır. Eğer eksik yönlerinizi, güçlü taraflarınızı, neye sinirlendiğinizi ve neyin motivasyonunuzu arttırdığını bilirseniz, belli bir zamandan sonra, kendinizle vakit geçirmekten keyif alacak ve iş hayatında daha başarılı biri olduğunuzu göreceksiniz.