Kariyer yaşamınızda değişiklik yapmak istiyor fakat nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Her değişim, hem alışma hem de başlangıç açısından oldukça zor bir süreci kapsar. Bu nedenle kariyer değişimi öncesinde, kariyer değişimi içerisindeyken ve kariyer değişimi sonrasında yapabileceklerinizi bilmenizde fayda vardır. Kendinize ve hayatınıza objektif olarak bakmayı öğrenmek, ilk adımdır. Kariyeriniz boyunca nasıl ilerlemek istiyorsanız, objektif bakarak kendinize yardımcı olabilirsiniz. Kişisel hayatınız, iş yaşantınız gelişiminize katkı sunuyor mu? Sunmuyorsa, gözden geçireceğiniz konular var demektir.
Kariyer Değişimi İçin Yapılacaklar
Kariyer değişimi sırasında özkaynağınızın kendiniz olduğunu unutmayın. Bunun için iş ortamındaki performanslarınızı değerlendirmelisiniz. Güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleyebilirsiniz. Uzman olduğunuz ya da eksik kaldığınızı düşündüğünüz konular hakkında liste hazırlayabilirsiniz. Bu konuda en başarılı yöntem kişisel SWOT analizi yapmaktır. Kariyer değişimi, oldukça zorlu bir süreçtir. Bu süreçte, tüm hayatınız değişecektir. Ruh haliniz, çalışma ortamınız, sosyal çevreniz ve daha birçok değişim… Hayattaki beklentilerinizin ne olduğuna karar vermelisiniz. Kısa vadeli ve uzun vadeli hayaller kurmayı denemelisiniz. Kendinizi yarın nerede görüyorsunuz? 5 ya da 10 yıl sonra nasıl görüyorsunuz? Tüm bunları planlayarak hareket etmenizde fayda vardır. Kariyer yaşamınız içerisinde bilgilerinizi ve becerilerinizi daha da geliştirecek fırsatlara her zaman açık olmalısınız. Hangi alanlarda başarılı olduğunuzu, performansınızın ve verimliliğinizin yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bu konulara yönelmelisiniz.
Katıldığınız projelerin, gerçekleştirdiğiniz sunumların ve takım çalışmalarının birer kaydını tutabilir ve gelecekte neler yaptığınıza, başardığınıza dair bu kayıtlara bakarak hem motivasyonunuzu arttırmayı hem de farklı bir bakış açısı kazanmayı sağlayabilirsiniz. Geçmişiniz, sizlere ders olacaktır. Fakat geçmişinizi, geleceğinizle birlikte taşımamalısınız. Geçmişinizdeki başarısızlıklardan ders almalı, hatalarınızı fırsata çevirmeli ve başarısızlıklarınızda hangi yönde eksik noktalarınızın bulunduğunu keşfedip, bu eksik noktalara yoğunlaşarak kişisel gelişiminize katkıda bulunmalısınız. Bu şekilde sistemli ve düzenli ilerleyerek, kariyer değişim sürecinizi başarıyla, zorlanmadan atlatabilirsiniz. İlham kaynaklarınızın olması daima iyidir. Bunun için saygı duyduğunuz ya da hayranı olduğunuz kişilerin başarı hikayelerini okuyabilir ve motivasyonunuzu arttırabilirsiniz. Kariyer değişim sürecindeyken bile, motivasyon oldukça önemlidir. Bu nedenle, motivasyonunuz ne kadar yüksek olursa, kariyer değişimindeki güçlüklerle o kadar mücadele edebilirsiniz. Başka iş tekliflerini değerlendirirken, yeniliklere açık olmaya özen gösterin.
Yeni bilgiler edinmeye çalışın. Kaynaklarınızı değiştirin. Kendinize yeni deneyim alanları oluşturun ve bu alanlardan faydalanın. Yeniliklere kendinizi alıştırmak, daha üretken bir yapıya sahip olmanızı sağlar. Kariyerinizle ilgili yapacağınız değişimlerde, üretken olmak, daima hareket halinde bulunmak önemli bir noktadır. Ne yapmak istediğinizden eminseniz, yenilikçi ve üretken olmaya da özen göstermelisiniz. Yeni bir network ağı oluşturmaya da özen gösterin. Yeni insanlarla tanışarak çevrenizi genişletmeniz, kariyer değişiminiz sırasında, yeni network ağı oluşturmanızı ve dolayısıyla yeni fırsatlara ulaşmanızı sağlar. İlgi alanlarınıza yönelik yeni fırsatlara ulaşmak için bunu yapabilirsiniz. Tüm bu iletişim ve network ağını düzenlerken, iç sesinize kulak vermeyi de unutmamalısınız. Kendinize daima güvenin.