Staj Programının Kusursuz Olmasını Sağlayan 5 Özellik

Staj programları, işverenler tarafından yeni mezun ya da mezun olacak öğrencilere verilen bir iş deneyimi fırsatıdır. Öğrencilerin ve yeni mezunların, şirket içerisinde işlerin nasıl yürüdüğünü ve gerçekleştiğini anlaması için staj programları büyük önem arz eder.

İş başvurularında da staj programlarının ayrı bir önemi vardır. Staj yaptıysanız, işveren tarafından diğer adaylar içerisinde ön planda tutulursunuz. Çünkü bu durumda işverenin gözünde, “deneyimli” çalışan vasfını taşırsınız.

Daha güçlü bir aday olabilmek için mutlaka staj yapmalısınız. Üstelik staj programı sayesinde farklı deneyimler elde edebilirsiniz. Bu deneyimler gelecekteki iş yaşamınızda sizlere katkı sağlayacaktır. Kariyer planlaması yapacak olan kişilerin de ufkunu açacaktır.

Bazı şirketler, staj programına dahil ettiği öğrenci adaylarını ya da yeni mezunları, kendi bünyesine dahil etmek için yetiştirmektedir. Şirketine değer katabilecek olan stajyerleri de, istihdam etmektedir. Bu nedenle staj programlarının önemi daha da artmaktadır.

Staj programını kusursuz yapan bazı özellikler vardır. Bunlardan ilki proje oluşturmaktır. Eğitim hayatınız boyunca öğrenmiş olduğunuz teorik bilgileri kendi bakış açınızla yorumlayarak bir proje oluşturmanız, işverenin oldukça hoşuna gidecektir. Çünkü şirket üst yöneticileri girişimci bireyleri ve fikirlerini dinlemekten keyif almaktadır. Hele genç girişimler özellikle ilgi alanlarını çeken kişilerdir.

Staj programınızdayken bir ofis ortamında çalışacağınızı unutmamalısınız. Bu nedenle stajların kusursuz olmasını sağlayan ikinci özellik, ofis yaşamının fark edilmesini sağlamasıdır. Bu sayede sektör içerisindeki çalışma ortamını görür ve network ağına sahip olabilirsiniz. Çoğu kişi staj döneminden sonra, staj yaptığı kişilerle bağını koparmamakta ve ileriki kariyer yaşamında bu iletişim ağını kullanmaktadır. İyi bir network ağı daima başarıları ve fırsatları size sunacaktır.

Bir diğer özellik iş yaşamındaki yönetici modellerini ve yönetim şekillerini iş hayatına atılmadan önce öğrenmenizi sağlamasıdır. Yöneticiler, iş hayatına yeni atılan ya da stajyer olan kişilere karşı daha bir destekleyici ve ılıman tavırla yaklaşırlar. Bu nedenle yöneticilerle nasıl iletişim kuracağınızı staj döneminizde öğrenebilirsiniz. Fikirlerinizi ve öngörülerinizi paylaşmak için harika bir dönem olacaktır.

Beynimiz daima yeni bilgilere aç olduğu için staj dönemi boyunca birçok bilgiyi öğrenebilirsiniz. Şirket içerisindeki ast-üst ilişkileri, takım çalışmaları, karar verme teknikleri, stres ve zaman yönetimi gibi kavramlar mutlaka staj programınızdayken öğreneceğiniz yeni bilgiler olacaktır. Bu kavramları iş hayatına atılmadan önce öğrenmek, kusursuz bir kariyer planlamasında sizlere yardımcı olur.

Ve son olarak staj programının belki de en büyük katkısı takım ruhunu, ekip çalışmasını öğretmesidir. Herkesin elini taşın altına koyarak gerçekleştirdiği ve olumlu sonuç aldığı projede, kendinizi daha büyük bir çalışma arzusu içerisinde hissedebilirsiniz. Takım çalışmaları farklı bakış açılarını görmeniz, eleştirel düşünceye sahip olmanız için en iyi çalışma biçimidir. Aynı zamanda liderlik, motivasyon, ekip ruhu ve sorumluluk gibi kavramları da öğrenmenizi sağlar.