İş hayatında kadın yönetici olmak, hem artıları hem de eksileri bulunan bir iş pozisyonudur. Yöneticisi kadın olan şirketlerin günümüzdeki sayısı her geçen gün artmaya devam ederken, sağlanan başarının kayda değer nitelikte olduğunu unutmamak gerekir.
Türkiye genelinde başta hizmet sektörü olmak üzere birçok sektördeki kadın çalışan oranları yükselmektedir. Fakat kadın yönetici sayısı Türkiye’de düşük bir orana sahiptir. Türkiye’nin kadın yönetici oranı açıklanan son verilere göre sadece yüzde 16,7 oranındadır.
Türkiye’de kadın olmak oldukça zorken, yönetici kadın olmanın hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Fakat bu durumu bir tek Türkiye ile sınırlandırmamak gerekir. Dünyanın birçok ülkesinde ve bölgesinde kadın yöneticilere karşı antipati ya da sempati duyan kişiler mevcuttur.
Kadın yönetici olmanın zor yanlarından başlamak gerekirse ilk madde kadın yönetici olunması sebebiyle çalışanların söz dinlememesidir. Fakat bu durum, yöneticinin masaya yumruğunu vurmasıyla değişir. Merhametli ve adaletli olmanız, çalışma arkadaşlarınız tarafından suistimal edilen bir kavram olacaktır. Bu nedenle merhametli ve adaletli oluşunuzu işlerinizle belli etmeyi tercih etmelisiniz.
Belki de en kötü yan “mobbing” uygulaması olabilir. Özellikle kadın yöneticilere karşı uygulanan stres ve baskı, erkek yöneticilere uygulanan mobbingten daha fazladır. Psikolojik bir baskılama yöntemi olan mobbing uygulamasına her 3 kadın yöneticiden 1’i maruz kalmaktadır.
Kadın yöneticilere karşı fiziksel taciz de ne yazık ki karşılaşılabilen bir durumdur. Bu taciz çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Bakışlarla, sözlerle ya da psikolojik yolla taciz edilen kadın yöneticiler ülkemizde mevcuttur.
Kadınsal ihtiyaçlarınızı giderirken (oje sürmek ya da makyaj tazelemek gibi) çalışma arkadaşlarınıza talimat vermeniz durumunda yine çalışma arkadaşlarınızın alay konusu olabilirsiniz. Fakat yönetici kadın olmanın zorluğunu er ya da geç onlarda anlayacaktır.
Kötü yanları bu şekilde listelemek mümkün, peki bu durumun hiç mi artı bir yönü yok diyecekseniz bir de kadın yönetici olmanın pozitif yanlarından bahsedelim. Öncelikle kadın yönetici olmanız, ülkedeki diğer kadınlara bir ışık tutmanızı, ilham kaynağı olmanızı sağlayacaktır.
Her yıl düzenlenen “çalışan kadın” istatistiklerinde rol oynaman sağlanacaktır. Bu durumda da kadın yöneticilere karşı antipati duyan kişilere başarılı bir lider ve yöneticinin “cinsiyet ayrımına” maruz kalmaması gerektiğini öğretebilirsiniz.
Kadın yönetici olmak, kadının toplumdaki yerini, önemini ve kıymetini belirtmek için harika bir pozisyondur. Yönetici olana kadar geçmiş olduğunuz zorlu yollardan bahsedebileceğiniz organizasyonlar düzenleyerek, toplumu bilinçlendirebilirsiniz.
İş hayatında kadınların erkeklerden daha detaycı olduğu bir gerçektir. Bu durumda da çalışanlarını daha da önemseyen bir yönetici olacağın ortaya çıkacaktır. Çalışanlarının başarılı ve eksik yönlerini fark etmen zamanını almayacaktır. Onları yönlendirmen, eksik yönlerini çeşitli eğitim programlarıyla destekleyerek geliştirmen, kadın yönetici olarak neleri başarabileceğiniz göstergesi olacaktır. En iyi yan, kendini daima güçlü hissedecek olmandır. Kadın ile erkek arasında yapılan cinsiyet ayrımına karşı gelerek, iş hayatında yapılan eşitsizliklere karşı baş kaldırmış olacaksın.