İş arama sürecinde insan kaynakları bölümünde çalışmayı hedefleyen kişilerin, iş ilanlarında görülen kriterlere uyum sağlaması şarttır. Fakat bu iş pozisyonunda çalışmak isteyen bireylerin bazı genel nitelik ve özelliklere sahip olması gerekir. Eğer adaylar bu kriterleri taşımıyorsa ve hayalinde İK alanında uzman olmak ya da yetki sahibi olmak varsa, hayallerini değiştirmelerinde fayda vardır.
İnsan kaynakları bölümünde çalışacak olan kişilerin ilk olarak liderlik ruhuna sahip olması gerekir. Bu ruha sahip olan bireyler, personelleri yönetirken onların başarılı olacakları alanları tercih etmesini sağlar. Şirket içerisindeki İK yetkililerinin ilk görevi çalışanların verimlilik ve performanslarını değerlendirerek şirket içerisinde uygun pozisyonlarda görev almalarını sağlamaktır.
Bu iş pozisyonunu isteyen adayın, kendisine güven duyması şarttır. Fakat bu güven aşırıya kaçmamalıdır. Yerinde ve doğru bir güvene sahip olmak, iş hayatındaki başarıları da beraberinde getirecektir. İyi bir lider olmak ve kendine güvenmek, insan kaynakları bölümünde çalışan adayların adeta bir danışman olmasını sağlar ve bu iş pozisyonunda danışmanlık özelliğine sahip olmak oldukça önemlidir.
Çalışanlarla yakından iletişim kurulması gerekir. Bu durumda da adayın etkili iletişim tekniklerini kullanabilmesi, jest ve mimiklerini kullanırken samimiyet derecesini ayarlayabilmesi önemlidir. Çalışanlarını dinleyen bir İK yetkilisi, şirketin proaktif bir yapıya sahip olmasında önemli bir rol oynar. Yapılan araştırmalara göre etkili iletişim kurabilen İK uzmanlarının şirket başarısına katkısı yüzde 60’tır.
İşe alım süreçlerini gerçekleştiren kişiler İK yetkilileridir. Bu nedenle kişiler sürekli olarak kendilerini güncel tutmalıdır. İş dünyası değişken ve gelişen bir yapıya sahiptir. Doğru ve yerinde stratejiler uygulanabilmesi, sektördeki gelişimlerin takip edilerek mülakatlarda doğru adayların gereken pozisyonlara yerleştirilmesi önemlidir. Bu nedenle adaylar sürekli olarak sektör içerisindeki gelişmeleri ve yenilikleri takip etmelidir. Yani araştırmacı bir ruha sahip olmalıdır.
Sayısal ve sözel zekaya sahip olunması gerekir. Etkili iletişim kurulurken, çalışanlarınız hakkında farklı kariyer planları yapabilmek, bu kariyer planlarının başarı yüzdelerini hesaplayabilmek gerekir. Sayılarla aranız iyi değilse, İK yetkilisi olmanız zordur. Her ne kadar sözel bir alan olarak düşünülse de insan kaynakları bölümünde yer alan çalışanlar, analizler yapar ve şirket içerisindeki verileri düzenler.
Alanınızda profesyonel ve uzman bir birey gibi davranmalısınız. Hem müşterilerinize hem de çalışanlarınıza aynı kalitede hizmet vermeniz oldukça önemlidir. Profesyonellik, insan kaynakları açısından aranan ilk özelliklerden biridir. Profesyonel çalışanlar, iş hayatında daima mantığını ön planda tutan ve doğru kararları alarak uygulayabilen insanlardır. Duygu kontrolünüzü yapamıyor ve ruhsal yönünüzde problemler yaşıyorsanız İK yetkilisi olmamanız da fayda vardır.
Takım çalışmalarını planlarken duygusal yönünüzün devre dışı kalması gereklidir. Bu durumda İK yetkilisi olacak adayların adaletli, sorumluluklarını bilen ve yerine getiren, herkese eşit davranabilme kapasitesine sahip olan kişilerden oluşması gerekir. Eğer eşitlik ilkesine dayanmayan bir şekilde çalışma hayatınız olacaksa, çalışanların size saygı duymasını bekleyemezsiniz.