İş hayatında güçlü olan insanlar, hayatlarından bazı kelimeleri çıkarmaktadır. Bu kelimeleri çıkartarak hayatlarını kolaylaştırmakta ve doğru kelimeleri seçerek iletmek istedikleri mesajlarını karşı tarafa daha net bir şekilde aktarabilmektedirler. Profesyonel yaşamda güçlü kişilerin iletişim becerilerini çok iyi kullandığını, diksiyonlarının çok düzgün olduğunu görebilirsiniz. Bu durum tesadüf değildir. Hayatınızdan birkaç kelimeyi çıkartarak sizlerde profesyonel yaşamınızda güçlü biri olabilirsiniz.
“Sadece” kelimesi, güçlü insanlar tarafından kullanılmayan kelimelerden biridir. Bu kelimeyi kullanmak, elde edilecek zafere giden yolda cümlelerin verimini azaltır. Örneğin “Sadece seninle bu bilgileri paylaşıyorum…” demeniz, diğer bilgileri paylaşma konusunda karşı tarafa güven duymadığınızı belirtir. İletişimi olumsuz yönde etkiler.
“Çok” ya da “Tamamen” kelimeleri, genelde vurgu yapmak amacıyla kullanılır. Örneğin heyecanınızı belirtmek isterken “Heyecanlıyım” demeniz ile “Çok heyecanlıyım” demeniz arasında bir fark yoktur. Burada “Çok” kelimesi gereksiz bir kullanım yaratır. Dolayısıyla hissettiğiniz şeyi ifade ederken net olmanız gerekiyorsa bu kelimeleri kullanmanıza gerek yoktur. Fazladan vurgu yapmak, cümlenizi güçlü bir hal yerine “laf kalabalığı” olarak düşünülebilmektedir.
“Muhtemelen” kelimesini kullanırken bir fikri dile getirmek istiyor olabilirsiniz. Muhtemelen kelimesi ile sadece kelimesi birbirine oldukça benzer. Bu iki kelime de insanın kendisini korumak amacıyla kullandığı kelimelerdir. Farklı görüş ya da fikir beyan etmek isterken kullanılsa da kimi zaman saygısızlık göstergesi olarak algılanabilmektedir. Bu nedenle çok sık kullanılmamasında fayda vardır.
“Deneyeceğim” ise bir şeyi denemek istediğinizi fakat bunu yapmaktan tereddüt duyduğunuzu ya da endişe ettiğinizi gösterir. Karşınızdaki insana karşı bu kelimeyi kullanmanız kendinizden emin olmadığınızı da gösterebilmektedir. Bu nedenle, deneyeceğim kelimesi yerine “Araştıracağım” gibi kelimeler kullanmanız, kendinize güvendiğinizi, konuyla ilgili olarak merak ve ilgi duyduğunuzu belirtecektir.
“Üzgünüm” kelimesi, yaptığınız hata sonrasında asla kullanılmaması gereken kelimelerin başında gelir! Her ne kadar üzgün olduğunuzu dile getirseniz de karşınızdaki insan bu kelimeye inanmayacaktır. Daha çok sizi zayıf gösterecektir. Bu nedenle “Hatalıyım, hatamı kabul ediyorum” gibi kelimeler kullanmanız daha iyi olacaktır. Etkili iletişim kurmak ve hatanızı telafi etmek istiyorsanız, az ve öz konuşmaya özen göstermelisiniz. Çünkü kelimeler doğru bir şekilde kullanıldığında da oldukça güçlüdür.
“Bir benzeri” ya da “Vesaire” kelimeleri mutlaka minimum seviyede kullanılmalıdır. İş yaşamında güçlü biri olmak istiyorsanız laf kalabalığı yaratan kelimelerden uzak durmanız gerekir. İnsanlar sürekli olarak karşılarındaki kişiden beklenti içerisine girer. Cümlelerinizi tamamlamıyor ve açık kapı bırakıyorsanız, karşınızdaki insan ne söylemek istediğinizi merak etmeyecektir. Bir konu hakkında örnek verirken bir tane örnek söyleyip vesaire demeniz, yeterli olmayacaktır. Her zaman için birkaç fazla örnek sunmalı, karşı tarafı tatmin edici cümleler kurmalısınız.
“Aslında” kelimesi, karşınızdaki insanın iletişim halindeyken gerilmesine ve yahut sinirlenmesine sebep olabilir. Sorunu ve durumu tam olarak anlayamadığınızı, bu nedenle bir fikrinizin olmadığını fakat yine de çabaladığınızı gösteren bir kelimedir ve uzak durulmalıdır. Eğer patronunuza karşı bir açıklama yapacaksanız “Aslında” kelimesi yerine sebep ve sonuç ilişkisi kurduğunuz cümlelere yer vermeye özen göstermelisiniz.