Europass CV, Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmak isteyen bireyler tarafından hazırlanması gereken CV’lerden biridir. Sunulan yaşam kalitesi, vatandaşların eşit haklara sahip oluşu pek çok kişinin AB ülkeleri içerisinde yaşama ve çalışma isteğini arttırmıştır. Herhangi bir AB ülkesinde çalışmak istiyor fakat nasıl başvuru yapacağınızı bilmiyorsanız, öncelikle Europass CV nedir ve Europass CV nasıl hazırlanır konusunda bilgili olmanız gerekir.
Europass CV, 15 Aralık 2004 tarihinde Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından alınan bir kararla 5 adet belgeden oluşan bir formdur. Bu formun içeriğinde:
- Europass Özgeçmiş (CV),
- Europass Dil Pasaportu,
- Europass Sertifika Eki,
- Europass Diploma Eki,
- Europass Hareketlilik Belgesi
bulunmaktadır.
Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmak isteyen adayların hazırlamak zorunda olduğu bu CV, iş arama sürecindeki ilk ve en önemli unsurdur. CV yazılmadan önce mutlaka başvurulacak şirket hakkında araştırma yapılmalıdır. Başvurulan şirkete özgün bir CV oluşturulması gerekir. İnsan Kaynakları uzmanı tarafından ele alındığında ilk 10 saniye içerisinde dikkat çekecek bir ayrıntıya sahip olmalıdır. Aksi takdirde başvuru yapılan pozisyona uygun aday kriterine girmek zordur.
Özgeçmişi hazırlamadan önce beceri ve yetkinlik bölümü üzerindeki ayrıntılara dikkat edilmelidir. CV’nin ön plana çıkması için kısa, net ve etkileyici cümleler kurulmalıdır. Beceriler bölümünde örneğin “Verimlilik ve üst düzey performansa sahip, yoğun çalışma programına ve takım çalışmasına uyumlu bir kişiyim.” yazmak yeterli değildir. Bunun yerine, “İş ve özel yaşam dengesine sahip olarak, takım çalışması içerisinde lider ruhlu, üst düzey verimlilik ve performans esasına dayalı bir kişiyim.” demek gerekir.
Europass CV yazarken temel kural, özgeçmişin kısa olmasıdır. Henüz birkaç yıllık deneyimi ya da deneyimsiz olan bir aday için 2 sayfalık bir özgeçmiş yeterlidir. Fakat uzun yıllar boyu hizmet veren biriyseniz ve yıllardır çalışma hayatı içerisindeyseniz özgeçmişiniz iki sayfadan daha uzun tutulabilir. Fakat ister deneyimli ister deneyimsiz olun özgeçmişinizin uzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Profesyonel ve potansiyel bir çalışan olduğunuzu, kısa ve öz kelimelerle de belli edebilirsiniz.
Başvuru yapılan pozisyonun gerektirdiği nitelik ve özelliklere uyumlu olunması gerekir. İş tanımı ne ise, o iş tanımına uygun bir özgeçmiş hazırlanmalıdır. Özgeçmiş içerisinde doğruluktan yana olunması şarttır. Sahip olunmayan becerilere ya da hobilere sahipmiş gibi göstermek, işe alım sonrasında gereken görev ve sorumluluklarda, gerçekleştireceğiniz toplantı, sunum, etkinlik vb. gibi alanlarda ortaya çıkacaktır.
Europass CV yetenek ve uzmanlık üzerine yazılmalıdır. Yeteneklerinizin ve uzmanlık alanlarınızın ön planda olmasına dikkat etmelisiniz. Standart bir şekilde hazırlanabilmektedir. Özgeçmişinizin okunabilir olması yeterlidir. Genel olarak Europass CV içerisinde verilecek bilgilerin sıralaması da şu şekilde yer almalıdır:
- Kişisel bilgi,
- İş tecrübesi açıklaması,
- Eğitim ve öğretim tanımı,
- Beceri ve yeterliliklerin tanımı.
Bilgileriniz doğru, güvenilir olmalıdır. Kişisel bilgi bölümünde yer alan iletişim bilgilerinizi doğru yazmalısınız. İnsan Kaynakları uzmanı tarafından arandığınızda ya da tarafınıza e-posta atıldığında, sizinle iletişime geçilememesi direkt olarak başvurduğunuz pozisyon için elenmenize sebep olacaktır.