Özgeçmiş yazarken dikkat edilmesi ve büyük bir titizlik ile yazılması gereken en önemli noktalardan biri de ön yazıdır. Ön yazı, hazırlanan özgeçmişin kısa bir özetidir. Etkileyici ve dikkat çekici olmalıdır. İnsan kaynakları uzmanı tarafından okunduğunda anlaşılır, “uygun aday” algısı yaratan ve etkileyici ifadeler içeren bir yazı olmalıdır. Profesyonel bir şekilde yazılması gerektiği için adayların ön yazı yazarken dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunlardan biri, giriş cümlesidir. Etkileyici bir giriş cümlesine sahip olursanız, İK yetkilisinin dikkatini daha çabuk çekebilirsiniz.
Bir ön yazıyı yazarken, şirkete ve kişisel yetkinliklerinize göre yazmaya dikkat etmelisiniz. Ana fikriniz daima başvurduğunuz pozisyon ve bu zamana kadar gerçekleştirdiğiniz başarılarınız, iş tecrübeleriniz, elde ettiğiniz unvanlar, mesleki gelişimler olmalıdır. Kişisel ve mesleki hayatınızla ilgili bir hikayeniz olmalıdır. Örneğin, “X şirketi içerisinde insan kaynakları bölümünde geliştirdiğim yeni performans sistemini uygulayarak çalışanların verimliliğini iki katına çıkardım. Geliştirdiğim performans sistemi sayesinde şirket müşteri sayısını da üç katına çıkararak geçen yıla oranla yüzde 19 kar elde etti.” demeniz, dikkat çekici bir giriş olacaktır.
Başvurmuş olduğunuz pozisyon olan ilginizi, heyecanınızı, merakınızı ve isteğinizi de mutlaka belli etmelisiniz. Giriş cümlesi olarak başvuru yaptığınız iş pozisyonuna dair duyduğunuz heyecanı belirtmeniz de farklı bir yaklaşım olacaktır. Dolayısıyla ilgi çekecektir. Örneğin, “Şirketinizdeki X pozisyonuna başvuru yaptığım için heyecanlıyım çünkü, daha önce Y ve Z şirketleri ile yaptığınız ortaklıklar sonucunda elde ettiğiniz başarılar dikkatimi çekmişti. Ekibinizin bir parçası olmak, tecrübelerimi arttıracak ve geniş bir alanda deneyim kazanmamı sağlayacaktır.” demelisiniz.
Kendinize bir adet anahtar kelime belirlemelisiniz. Şirket hakkında ön araştırma yapmanız bu noktada şarttır. Şirketin değerlerini, vizyon ve misyonlarını, önceden açmış olduğu iş ilanlarında sıklıkla kullandığını kelimeleri bilmelisiniz. Tüm bunlardan yola çıkarak kendinize bir anahtar kelime belirlemeli ve giriş cümlenizde kullanmasınız. Örneğin anahtar kelimeniz “takım çalışması” olsun. Bu durumda “Yazılı ve sözlü iletişim becerilerimin takım çalışması içerisinde daha aktif olduğunu ve sizlerin de takım çalışmasına dair verdiğiniz önemi bilerek, bu pozisyon için en uygun aday olduğumu düşünüyorum.” denmelidir.
Güçlü bir network ağına, başarılı bir lider ve iş pozisyonunun dahil olduğu sektör hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, giriş cümlenizde tanıdık bir isimden bahsetmeniz ilgi çekici olacaktır. Sektörün önde gelen isimlerinden birini tanıyor olmanız, iletişim halinde bulmanız şirketler için oldukça önemlidir. Bir nevi referans aldığınızı gösterecektir. Örneğin, “Kısa bir süre önce İnsan Kaynakları uzmanı olarak X şirketinde çalışmaktaydım. Şirketinize yaptığım başvuru, Y kişisi tarafından önerilmiş olup sizi bana referans etmiştir. Kendini sektörün ileri gelen isimlerinden biri olduğu için tavsiyesini dinleyerek, şirketinize yer almak adına bu ön yazıyı sizlere iletmekteyim.” demeniz, adaylar arasında ön plana geçmenizi sağlayacaktır.