İş görüşmesine gitmeden bir gece öncesinde heyecanınız yavaş yavaş artmaya başlar ve yarın ile ilgili hayaller kurmaya başlarsınız. Herhangi bir hata yapmamak adına iş görüşmesinden bir gece önce hazırlıklarınızı tamamlamalısınız.
İlk olarak giyeceğiniz kıyafetleri hazırlamalısınız. Bir gece önceden giyeceğiniz kıyafetlerin ütülü ve temiz olduğuna dikkat etmeli, kıyafet renklerinizin uyumuna bakmalı ve bir sonraki güne kıyafet stresini bırakmamalısınız. Ek olarak çantanızı da hazırlamalısınız. Özel eşyalarınızı, kişisel bakım ürünlerinizi, not defterinizi, kaleminizi ve en önemlisi özgeçmişinizin bir adet kopyasını mülakat çantanızın içerisine koymalısınız.
Bir gece önceden olmasa da mülakat yerini tarafınıza bildirdiklerinde mutlaka ziyaret etmeli ve nerede olduğunu öğrenmelisiniz. Mülakatın gerçekleşeceği gün ulaşım ve mevkii problemini ortadan kaldırmak için iş görüşmesinin gerçekleşeceği yeri öğrenmek, yaşayacağınız stresi minimum seviyede tutmanızı ve görüşmeye geç kalmanızı önler.
Görüşmeyi gerçekleştirecek kişi hakkında topladığınız bilgileri gözden geçirmelisiniz. Bu sayede yetkiliye yönelik bilgilerinizi tekrar etmiş olur ve hakkında ön araştırma yapma fırsatı da bulabilirsiniz. Ek olarak önerimiz, yetkilinin LinkedIn gibi iş arama platformları üzerindeki sosyal iş profilini bulmanız olacaktır. Bu sayede daha net ve farklı bilgiler edinebilirsiniz.
Karşınıza gelebilecek mülakat sorularını tekrardan incelemelisiniz. Mülakata hazırlanırken karşılaşabileceğiniz en sık sorulan sorular, zor ve tuzak sorular hakkında pratikler yapmanız, soru ile karşılaştığınızda vereceğiniz cevabı bilmenizi, dolayısıyla yetkili tarafından “hazır cevap” olarak algılanmanızı sağlar. Bu maddeyi son geceye bırakmamalı, mülakattan en az 15 gün öncesinde yapmaya başlamalısınız.
Bir gece öncesinden hazırlama imkanınız varsa, kahvaltınızı hazırlayın. Mülakattan en az 2 saat öncesinde yemek yeme olayına da son verin. Görüşme esnasında karnınızın guruldamaması ya da midenizde herhangi bir problem olmaması adına asitli içeceklerden uzak durun. Mülakata aç gitmemeye özen gösterin. Beyninizin ve vücudunuzun odak oluşturabilmesi, enerji sarf edebilmesi için beslenmeye ihtiyaç duyduğunu unutmayın!
Hayatın büyük bir çoğunluğu yaşayacağınız üzüntüler, kötü olaylar ve aksilikler ile geçecektir. Bu nedenle karşınıza çıkabilecek olayların en kötüsüne kendinizi hazırlayın. Gerçekleşebilecek en kötü şey, mülakatınızın kötü geçmesi ya da direkt olarak olumsuz bir cevap alacak olmanızdır. Bunun haricinde sizin kontrolünüz dışında gerçekleşebilecek kötü olaylar da mevcuttur. Bu olaylara karşı temkinli olmaya özen gösterin. Başınıza gelecek aksiliklere karşı kabul edilebilir bir mazeretinizin olmasına dikkat edin.
Yanınıza alacağınız not defterinin içerisinde yetkilinin görmeyeceği bir noktaya, şirket hakkındaki bilgileri yazabilirsiniz. Bir nevi kendiniz için ufak bir kopya kağıdı oluşturabilirsiniz. Bu kağıt, hayat kurtarıcı nitelikte olabilir. Şirket ve yetkili hakkındaki detaylı bilgileri not etmek, mülakat sırasında fazlasıyla işinize yarayacaktır.
Gece boyunca çalışıp sabaha yorgun uyanmanız ya da hiç uyumadan mülakata gitmeniz yapabileceğiniz en kötü şeydir! Yetkili yorgun ya da uykusuz olduğunuzu anlarsa size olumsuz bir gözle bakacaktır. Bu nedenle sabah uyanmak adına alarmınızı kurmalı ve en az 6 saatlik güzel bir uyku uyumaya özen göstermelisiniz.