- Yüz yüze yapılan iş görüşmelerinin kıymetini bilmelisin. Kendini ifade edebilmen için büyük bir şanstır. İşe alım sürecinde yapılacak sözlü ve grup mülakatlarında adaylardan bir adım öne çıkmak için kelimelerine dikkat etmelisin.
- İşe alım uzmanları ilk olarak giyiminize ve duruşunuza dikkat eder. İyi bir giyime sahip olmak, görüşmenin olumlu mu yoksa olumsuz mu sonuçlanacağını etkiler. İlk izlenim açısından bakımlı ve temiz görünmeye, iş giyimine uygun bir kıyafet seçmeye özen göstermelisin.
- Görüşme öncesinde pratik yapmak, görüşme sırasında yaşanacak heyecanın ve stresin azalmasını sağlar. İnsan kaynakları yetkilisi ile yapılacak görüşmeden önce karşınıza gelebilecek soruları inceleyin. Bu sayede becerilerinizi, düşüncelerinizi ve kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz.
- Yaşayacağınız stresi minimum seviyeye indirmeniz için motivasyonunuzu arttıracak şeyler yapın. Uğurlu varsaydığınız bir eşyanızı yanınızda ya da çantanızda taşıyabilirsiniz. İşe alım uzmanı size eşyanız hakkında soru sorarsa, motivasyonunuzu arttırdığını söylerseniz, profesyonel bir duruş sergilemiş olursunuz.
- Mülakatın gerçekleşeceği alana ilk girdiğinizde yetkili ile selamlaşmayı ihmal etmeyin. Yetkili sizin hakkınızdaki ilk izlenimi 30 saniye içerisinde elde edecektir. Selamlaşırken içten bir tebessüm edin ve sıcak kanlı davranın.
- Kendinizi en iyi tanımlayan kelimeleri belirleyin. Bu kelimelerin, işe alım esnasında aranan şartlarda olduğuna dikkat edin. Kendiniz için 5 adet kelime belirlemeniz, uygun aday olduğunuzu gösterecektir.
- İçine kapanık biri iseniz, görüşmeler sizin için daha zor olacaktır. Bu durumda yapmanız gereken şey teknik özelliklerinizi ön plana çıkaracak ifadelere yer vermeniz olacaktır. İyi bir dinleyici olduğunuzu belirten ifadeleri kullanmanız da faydalı olacaktır.
- Görüşme sonunda mutlaka mülakatı gerçekleştiren uzmana ya da yetkiliye teşekkür etmeyi ihmal etmemelisiniz. Eğer teşekkür etmeyi unutursanız, mutlaka bir teşekkür notu oluşturmalısınız. Bu sayede olumsuz bir iş görüşmesini bile olumlu hale çevirebilirsiniz.
- Mülakat gününden önce mutlaka iletişim bilgileriniz üzerinden sizinle iletişime geçilecektir. Bazı şirketler görüntülü konuşma aracılığıyla da bilgilendirme yapabilmektedir. Telefonla ve çevrim içi görüşmeyle yapılacak olan mülakatlara, bilgilendirmelere hazırlıklı olmalısınız.
- Mülakat öncesinde çantanızı hazırlamalısınız. Çantanızın içerisine not defteri, kalem, ıslak ve kuru mendil, kişisel bakım ürünleriniz, kişisel bilgilerinizi içeren cüzdan vb. eşyalar ve en önemlisi özgeçmişinizin bir adet kopyasını koymayı unutmamalısınız.
- Kurumsal ve uluslararası yapıya sahip olan şirketler, mülakatları yemekli olarak da düzenleyebilmektedir. Kahvaltı, öğle ya da akşam yemeğine davet edilebilirsiniz. Bunun amacı yöneticiler ile olan iletişiminizin ve dış çevre ile olan ikili ilişkilerinizin gücünü tespit etmektir. Tamamen iletişim becerilerinizi öğrenmek amacıyla yapılır. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, görgü kuralları olacaktır!
- Hata yapacağınızı düşünürseniz, yaparsınız. Bu nedenle hata yapsanız bile bu hatanızı telafi edecek bir davranışta bulunmalısınız. Çok samimi konuşmamaya, fazla ayrıntıya girmemeye, özel yaşamınızdan bahsetmemeye dikkat edin.