Çalışma hayatına 20’li yaşlardayken atılmak, kendi yolunuzu çizerken faydalanabileceğiniz bilgi ve deneyim miktarını arttırır. Günümüz liderlerinin pek çoğu “Keşke 20’lerimde bunu bilseydim…” şeklinde cümleler kurar ve gençlere yönelik telkinlerde bulunur. İş hayatınızın ilk günü, yaptığınız ilk iş başvurusu, katılacağınız ilk takım çalışması, ilk maaş pazarlığı ya da ilk zaman yönetiminiz hafızanızda kazınmayacak bir iz bırakır.
20’li yaşlardayken iş hayatı biraz daha karmaşıktır. Heyecanlı, dinamik ve deneyimsiz oluşunuz, pek sık hata yapmanıza sebep olurken aynı zamanda hata yapmanız sonucunda öğreneceğiniz hayat ve iş derslerini size sunar. Günümüz gençlerinin ilk iş yaşamında yaşadığı problemleri baz alırsak, iş hayatında bazı altın kurallara dikkat etmesi ve aklının ufak bir köşesine not etmesi gereken noktaları şöyle listeleyebiliriz:
- Neyi istediğini bilmek gerekir. İstediğiniz şey için de mücadele etmek… İstemeyi bilmekten önce de dinlemek önemlidir. Ne kadar iyi bir dinleyici olursanız, o kadar çok istediğiniz şey hakkında bilgi sahibi olursunuz. Yöneticilerin dediklerine kulak vermek, iş yaşamında tam olarak “istenileni” yapmaktır.
- İş hayatına atılan ilk adımda bile olsanız “hayır” demeyi öğrenmelisiniz. Pazarlık etmek ve “hayır” diyebilmek oldukça önemli iki altın kuraldır. Fırsatları yakalayabilmek için bu iki altın kuralı uygulamanız gerekir. Algılarınızı açık tutmak, kendinize yatırım yapmak ve karşınıza çıkan fırsatları, riskleri değerlendirmek açısından bu iki unsuru doğru yerde ve zamanda kullanmak gerekir.
- İş arkadaşları, örgütün en önemli yapısıdır. İş çevresi, yani network olarak adlandırdığımız alanda, anlamlı ilişkiler kurmak, sevincinizi ve hüznünüzü hissederken sizi destekleyen kişilerin yanınızda var olmasını sağlar. Gerektiğinde çözemediğiniz problemler karşısında güvenli bir liman görebilirsiniz.
- İlk iş deneyiminiz, hayatınızın sonuna kadar çalışmak zorunda olduğunuz yer değildir. Bir ekmeği masanın üstünde günlerce bırakırsanız, sonunda çürüyecektir. Fakat ekmeği çürümeden önce değerlendirirseniz, harika tatlar elde edebilirsiniz. İşte iş hayatında da çürüyen ekmek olmamak adına, zamanı geldiğinde kariyerinizi daha anlamlı kılmak adına terk edebilmeyi göze almalısınız.
- Unutmamanız gereken en önemli şey “Çalışana ekmek çoktur” lafı ile “Kimsenin yeri doldurulamaz değildir” olmalıdır. Herkesin belli bir dönemi vardır. Her çalışan işe girer, gelişir, kariyerindeki zirveyi görür ve düşüşe geçer. Kimse bu nedenle vazgeçilmez değildir.
Para Biriktirmek ve Tasarruf Etmek İçin En İdeal Yaştır
20’li yaşlarınızın başı, öğrenmeye açık olacağınız yaşlardır. Bu nedenle kendinizi geliştirebildiğiniz kadar geliştirmelisiniz. Bu yaşlarda elde edeceğiniz tüm bilgiler, deneyimler ve çeşitli iş çalışmaları, 30’lu yaşlarınızın temelini atmayı sağlar. Gelecek yıllarda karşınıza çıkacak olan iş fırsatlarını ve yöneticilik ihtiyacını karşılamak adına kişisel gelişiminizi üst düzeyde tutmanızda fayda vardır.
Bu yaşlar para biriktirmenin ve tasarruf edebilmenin en zor olduğu yaşlardır aynı zamanda. Lakin kendinize gelecek yıllarınızı koruma altına almayı sağlayacak finansal bir yatırım alanı oluşturmanız, para biriktirmeye ve tasarruf etmeye henüz 20’li yaşlardayken başlamanız, gelecek iş yaşamınızda çok farklı adımlar atabilmenizi, girişimcilik adına yapacağınız faaliyetlerde kendi finansal desteğinizi oluşturmanızı sağlayacaktır.
Kendinizle Zamana Karşı Yarışın
20’li yaşlardayken “zaman” kavramını öğrenmeniz, iş yaşamındaki “zaman yönetimi” kavramını da öğrenmenizi sağlar. Bu yaşlar enerjinizin en yüksek olacağı yaşlardır ve bu nedenle zamanın nasıl geçtiğini anlamak da bir nebze zordur. Bu yaşlardayken planlı, sistematik ve düzenli çalışabilmeyi ilke haline getirebilmeniz, gelecek yıllardaki kariyer hedeflerinize daha kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlayacaktır.
Kendinizle zamana karşı yarışmayı deneyin. Bu yarış hem performans düzeyinizi hem de verimliliğinizi arttıran bir uygulama olacaktır. Normal şartlar altında bitireceğiniz proje 5 gün sürecek ise bu projeyi pratik yollar ile 3 gün içerisinde bitirmeyi deneyin. Farklı bakış açıları kazanmak, stratejiler geliştirmek adına zamana karşı yarışmayı öğrenmek 20’li yaşlarda kazanacağınız en iyi beceri olacaktır.