Sıkıcı Bir Özgeçmişten Kurtulmanızın 3 Yolu!

Etkili bir özgeçmiş hazırlamak hem iş veren açısından hem de başvuru yapacak olan aday açısından önemlidir. Hazırlanan özgeçmişin dikkat çekici olması, başvuru yapan adayları bir bir elemenizi sağlarken iş veren açısından da kolay bir şekilde karar verilmesine etki eder.

Özellikle yeni mezunlar açısından oldukça hassas bir konu olan CV hazırlığı, deneyimsiz olunması sebebiyle yapılan başvurulardan olumsuz yanıt alınmasına yol açmaktadır. İş arayan kişilerin CV hazırlama konusundaki yapılan hatalara dikkat etmesi ve bu hatalardan uzak bir özgeçmiş hazırlaması şarttır. Ancak bu şekilde iş arama ve başvuru süreci hızlandırılabilmektedir.

Günümüz iş dünyasındaki insan kaynakları yetkilileri, sıkıcı bir özgeçmiş hazırlamanın yapılan başvuruyu etkilediğini belirtmekte ve adayları bu konuda uyarmaktadır. Özenli, düzenli ve belli bir akıcılığa sahip olan dikkat çekici özgeçmişler, iş arama sürecini hızlandırmak için harika bir yoldur. İş tecrübesi açısından deneyimsiz olsanız bile İK yetkilisinin dikkatini çekecek bir özgeçmiş hazırlanabilmektedir. Önemli olan bu konudaki hataları yapmamak ve bazı püf noktalara dikkat etmektir.

Uzun Özgeçmişlerden Sakının

İyi bir özgeçmiş ilk 7 saniye içerisinde İK yetkilisinin dikkatini çekmelidir. Her ne kadar çok emek harcayarak hazırladığınız bir CV olsa dahi, işe alım uzmanlarının gözünde uzun ve gereksiz bilgiler ile donatılmış bir CV, sıkıcı olacaktır. Bunun yerine öz ve net bilgilerden oluşan bir özgeçmiş hazırlamayı tercih etmelisiniz. Kariyer hedeflerinizin net bir şekilde anlatıldığı, kişisel özelliklerinizin belirgin olduğu bir özgeçmiş etkileyici bir hatta sahip olacaktır.

Özgeçmişiniz Düz Yazıdan Oluşmasın

Yapılan en büyük hatalardan biri özgeçmiş içerisinde yalnızca düz yazı kullanmaktır. Oysa tablolardan, somut verilerden, çeşitli grafik ve verilerden oluşan özgeçmişler görsel olarak da tatmin ediciliğe sahiptir. Tabloya ve maddelendirme işaretlerine yer vermeniz, cezbedici bir görünümden oluşan özgeçmişe sahip olmanızı sağlar.

İK yetkilileri genel olarak somut verilerin yer aldığı CV’leri daha etkileyici bulmaktadır. Örneğin kişisel özellikleriniz içerisindeki iletişim becerilerini dile getirirken “Eski şirketimdeki takım çalışması faaliyetlerinde uyguladığım X iletişim yöntemi sayesinde satış oranlarımızı Y oranında arttırmış bulunmaktayım.” demeniz, sizi bir adım öne çıkaracaktır.

İşin Tanımına Dikkat Edin

Başvuru yapacağını iş yeri, iş kriterleri, iş yerinin adaylardan beklentileri ve iş tanımı bölümü dikkatli bir şekilde okunmalı ve anlaşılmalıdır. İş tanımına uygun bir özgeçmiş hazırlamak da önemlidir. Bunun için iş ilanı içerisinde yer alan ve size göre etkileyici olduğunu düşündüğünüz 5 adet kelimeyi belirleyin. Örneğin bu kelimeler, “hırslı, iletişim becerilerinde iyi, müşteri ilişkilerinde deneyimli, esnek, prezantabl” olabilir. Yapacağınız iş başvurusunda bu kelimelere yer verdiğiniz bir ön yazı oluşturabilir ya da kişisel özelliklerinizde bu kelimelerin yer alacağı bir içerik eklemesi yapabilirsiniz.

İyi bir şekilde hazırlanan ön yazı da İK yetkilisinin dikkatini çekecektir. İş başvurularında eksik bulunan ve en sık karşılaşılan hatalardan biri ön yazıya sahip olmayan başvuruların yapılmasıdır. Ön yazı, hakkınızda özet bilgi vermek ve kendinizi iyi bir şekilde ifade etmek adına yazabileceğiniz ve “CV içerisine ekleyemediğiniz” bilgileri özet bir şekilde anlatmak adına hazırlayabileceğiniz en önemli detaydır.