Bankacılık sektörü her yıl binlerce kişiyi istihdam etmeye devam ediyor. Teknolojinin gelişmesi, bankacılık sektöründe ihtiyaca yönelik yeni departmanların açılması, bankaların şube sayılarını yükseltmeleri ve daha iyi hizmet vermek adına ihtiyaç duyulan personel sayısının artması istihdamın bu alanda her geçen yıl biraz daha yükselmesini sağlıyor. Bankacılık sektöründe ihtiyacın sürekli olarak yenilenmesi ve mesleğin gelecekte de umut vaat etmesi yeni mezunların iştahını kabartıyor. İşin prestiji, maaş imkanları ve sosyal haklar gibi çeşitli kriterler çerçevesinde yeni mezun pek çok genç bankacılık sektörüne girmek için harekete geçiyor. Bu durum yapılan başvuruların artmasını ve adayların daha zorlu şartlardan geçerek sektörde bir adım atmalarını sağlıyor.
Bankalar Personel Alımlarını Her Yıl Artırıyorlar
Yeni mezunların gözde mesleği olarak bilinen bankacılık yeni mezunları da bünyesine katarak sektör olarak gelişmeye devam ediyor. Genellikle bankacılık ve finans, bankacılık ve sigortacılık, iktisat, işletme, ekonomi, ekonometri, dış ticaret gibi bölümlerden alım yapıyor. Ancak bunun için herhangi bir zorunluluk bulunmadığı, sayılarla ve ekonomiyle arası iyi olan herkesin banka sınavlarında ve mülakatlarında başarı göstermeleri halinde girebilecekleri bir sektör olarak ifade ediliyor. Bankalar çeşitli departmanları ile adaylara çeşitli kariyer imkanları sunuyor. Bilgi ve becerilerin geliştirildiği takdirde en alt pozisyondan en yüksek pozisyona kadar ilerleme imkanı sunuyor. Yeni mezunları en çok heyecanlandıran durum ise sektörde hızlı bir kariyer yapma sisteminin bulunması olarak ifade ediliyor.
Bankacılık sektörüne giriş yapmak için on binlerce adayı geride bırakmak, yetenekleriniz ve becerileriniz ile ön plana çıkmak ve sektöre katabileceklerinizi ispatlamanız gerekiyor. Yeni mezun binlerce işsiz üniversiteli genç bankacılık sektörüne adım atmak için ter döküyorlar. Bir yandan maaş imkanlarının yüksek olduğunun söylenmesi merak duygusunu da tetikliyor. Yapılan değerlendirmelerde maaş imkanları pozisyona, deneyime ve çalışma şartlarına göre değişiklik gösteriyor. En alt kademede çalışmaya başlayacak bir banka personeli adayının maaş beklentisinin çok yüksek olmaması gerektiği ancak zamanla farklı departmanlara geçiş yaptıkça kariyer hedefi belirledikçe maaşının giderek artabileceği ifade ediliyor.
Yeni Mezunlar Ne Kadar Maaş Alıyorlar?
Genellikle bankacılık sektöründe kamuoyunda yaratılan ‘çok yüksek maaş’ algısının içinin çok dolu olduğunu söylemek mümkün değildir. Sadece para için yapılabilecek bir meslek olmamakla birlikte kişinin bu sektörde kendisini devamlı geliştirmesi, sayılara ve ekonomiye olan ilgisinin yüksek olması gerekmektedir. Büyük paralar ise sektörde belirli bir süre geçirip, sektöre ve kendinize neler kattığınıza bağlı olarak sizi bulabilir. Her sektörde uygulanan kariyer seçenekleri bu sektör için de geçerlidir. Görevini başarılı bir şekilde yapan, kendisini geliştiren, bankaya bir değer katan her çalışan banka tarafından ödüllendirilir. Bu ödüller prim, maaşa yapılacak zam, kariyer imkanlarında hızlı bir yükseliş olarak farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.
Sektöre yeni başlayan bir aday genellikle işi öğrenmek, bankayı tanımak ve sektöre alışmak için en alt departmandan başlatılacaktır. Bu durumda henüz tecrübesiz olan bir yeni mezun maaş imkanlarıyla da hayal kırıklığına uğrayabilir. Asgari ücret ödeyen bankaların genellikle ilk etapta çalışma prosedürleri bu şekilde gerçekleşir. Ancak bazı bankalar yeni işe giren bankacıları desteklemek adına asgari ücretten bir miktar daha yüksek bir rakam ve primlerle başka imkanlar sunabilirler.
Bankacılık sektöründe ortalama olarak maaşlar hakkında bilgi vermek gerekirse bir Gişe Görevlisi maaşı 2 bin 200 lira ile 3 bin 500 lira arasında değişmektedir. Gişe Asistanı olarak görev yapacak adaylara sunulan maaş imkanı 2 bin 300 ile 4 bin lira arasında değişmektedir. Bankada pozisyon yükseldikçe maaşlar da artıyor. Müşteri Temsilcisi olarak görev yapacak bir kişi 2 bin 350 lira ile 4 bin 100 lira arasında maaş almaktadır. Müfettiş olarak görev yapacak bir kişinin maaş aralığı ise 3 bin 500 lira ile 9 bin lira arasında değişir. Her bankanın maaş ve prim konusunda sunduğu imkanların farklı olabileceğini ve bu rakamların ortalamalar alınarak hesaplandığını unutmamak gerekir. Primlere de bakıldığı zaman yeni mezun olmuş ve en alt kademede işe başlamış bir yeni mezunun alacağı miktar 3 bin liradan başlamaktadır.