Adaylar özgeçmişlerinde ve yüz yüze yapılan mülakat görüşmelerinde İK yetkilisi etkilemek için yalan söyleyebilmektedir. Kendilerini daha etkileyici ve dikkat çekici hale getirmek adına söyledikleri bu yalanlar, belli bir zaman zarfından sonra da ortaya çıkmaktadır. İK yetkilileri tarafından yapılan ankette belirlenen cevaplara göre adayların en çok yalan söylediği alanlar eğitim durumları, iş yerlerindeki çalışma süreleri, sahip oldukları beceriler ve yabancı dil bilgisi üzerine oluyor. İşte adayların en çok söylediği yalanlar!
Eğitim Durumu ve Çalışma Süresi
Adayların en sık söylediği yalan eğitim durumu ve çalışma süresi hakkında oluyor. Adaylar okullarını uzattığı takdirde bu durumu belirtmek istemiyor. Bunun yerine “Üniversiteden X yılında mezun oldum.” ya da “Yüksek lisans yaptığım için Y yılında mezun oldum” demeyi tercih ediyor. Bazı adaylar, eğitim süreleri boyunca almış oldukları eğitimler haricinde hiç almadıkları eğitimleri de CV bilgilerine ekleyerek göz doldurmaya çalışıyor. Kimi adayların hayali diplomaları bile bulunuyor!
Aynı şekilde sahip olunan yabancı dil bilgisi de söylenen yalanlar arasında yer alıyor. Genel olarak adaylar yabancı dil seviyesini abartmakla yetiniyor. Birden fazla dil bilgisine sahip olunduğu, İngilizce orta seviyede olsa dahi ileri seviyedeymiş gibi davranıldığı görülen yalanlar arasında yer alıyor.
CV’deki çalışma bilgilerine gelindiğinde de adaylar bu alanda da yalan söylemeyi seviyor. Kısa süreli olarak çalışmış oldukları iş yerlerini ve pozisyonları eklemek istemiyorlar ya da sanki daha fazla çalışmışlar gibi “deneme sürelerini” de çalışma hayatı içerisine dahil ediyorlar. 6 aylık çalışma sürelerini 1 yıla, 1 yıldan 2 yıla uzatarak gösterebiliyorlar. Sırf kendilerini daha deneyimli göstermek adına bu yalanı CV içerisinde kullanabiliyorlar.
Kişilik Özellikleri, Beceriler ve Yetkinlikler
Adaylar iş tanımında yer alan kriterlere daha uyumlu gözükebilmek adına İngilizce’de “Overqualified” olarak bilinen, “Fazla nitelikli” anlamına gelen değerlendirmeye uyum sağlamak için kendilerini tanıtırken yalan söylemeyi tercih ediyor. Daha önceki kariyer yaşamlarında almış olmadıkları sorumlulukları almış gibi ya da tecrübelerinin fazla olduğunu göstermek adına kişilik becerilerini arttırmak gibi yalanlara başvurabiliyor.
Örneğin üst düzey yöneticiliği için başvuru yapan bir aday, herhangi bir şekilde önceki kariyer yaşamında ekip ya da proje yönetiminde bulunmamış olsa bile bulunduğunu söyleyebiliyor. Sahip oldukları kişilik özellikleri ise başvuru yapılan pozisyona göre değişebiliyor. Eğer iş pozisyonu için etkili iletişim becerileri, pazarlama alanında ikna kabiliyeti aranıyorsa, içe dönük olan bir aday, kendisini herkes tarafından sevilen, dışa dönük bir karakter olarak lanse edebiliyor.
İşten Çıkarılma Sebepleri
Adaylar, işten ayrılma sebeplerini de farklı şekilde anlatabilmektedir. Takım arkadaşları ve yöneticileri ile anlaşamadığı için işten ayrılan ya da çıkarılan bir aday, bu bilgiyi gizli tutmak istiyor. Bazı adaylar mobbing uygulaması sebebiyle de işten ayrıldığını söylemekten çekiniyor. Kötü ayrılıklar, hiçbir zaman için söylenmek istenmiyor. Bunun yerine “Ameliyat olmam gerekiyordu.” ya da “Şirket küçülme yaşadığı için beni işten çıkarttı.” demeyi tercih ediyor.
Mülakatlarda sıklıkla sorulan eski iş yeri bilgileri, ayrılma nedenleri ve alınan maaş hakkındaki bilgiler de yalan söylenen konular arasında yer alıyor. Aday maaş ile ilgili beklentileri sorulduğunda “Bünyenizdeki ücretlendirme politikaları gereğince hak ettiğim maaşı alacağıma inanıyorum.” cevabını verirse, doğru bir cevap vereceğine inanıyor. Oysa bu cümle, klişe cümlelerden biri olarak görülüyor ve mülakatı olumsuz etkiliyor.