Kariyer Basamaklarının İlk Adımı Hayal Etmektir!

Hayattaki her şeyin yolu hayal etmekten geçer. Bu kural özel hayatta böyle olduğu gibi, iş hayatında da böyledir. İstediğiniz şeye ulaşmak için önce hayal kurarsanız. Hayalinizde hedeflerinizi nasıl gerçekleştireceğinizi ve bu hayalleri gerçekleştirmek için nasıl adımlar atacağınızı planlarsınız. İş hayatındaki kariyer basamaklarının ilk adımı da bu nedenle hayal etmektir.

İş Hayatında Kariyer Hedeflerini Belirlemek

Yaşamlarına hayal etmeyi katabilmiş kişilerin elde ettikleri başarı da kaçınılmazdır. Hayal etmek, yaratıcı olmakla direkt olarak bağlantılıdır ve yaratıcılık becerisini geliştirmek için hayal kurabilmek gerekir. İş yaşamında kariyer hedefleri olan kişilerin yazdığı kitaplardan ya da çeşitli yazılardan da anlaşılıyor ki; onlar da işe sadece hayal etmek ve üzerine de gerekli cesareti ekleyip bu iki olguyu birleştirmek ile işe başlamışlardır. Gerekli olan diğer unsurlar ise zaman içinde zaten kendiliğinden gelişmiştir ve tüm iş hayatına dair istekler, arzular ve hedefler adım adım gerçekleşmiştir.

Kariyer sahibi olabilmek ya da iş yaşamında istenen başarının yakalanabilmesi için kurulacak hayalleri sıraya koyabilmek de önemlidir. Elbette gelinmek istenen en üst noktanın hayali öncelikli olarak kurulmalıdır. Ancak bu hayale erişmek için gerekli alt basamakları da sağlam kurgulamak ve planlamak gerekir. Çünkü tüm gerçeklik ancak bu noktada görülebilmektedir.

Üniversite Mezunlarının Kariyer Planları

Örneğin üniversite öğrenimini tamamlayarak bankacılık sektörüne adım atmak ve bu alanda kariyer yapmak isteyen birinin hayali, bir bankanın üst düzey yöneticisi olmak ya da bir finans kuruluşunun CEO’su olmak olabilir. Bu kişi üniversiteden mezun olur olmaz üst düzey yöneticisi ya da CEO olamayacaktır. Bu pozisyonlarda olma fikri, ütopik bir düşüncedir.

Ancak bu kişi bankaların personel alımlarını takip edilerek ve tecrübesiz eleman alımı yapan bankalara iş başvurusu yaparak işe başlarsa doğru adımı atmış olacaktır. Genellikle bankaların gişe memuru personel alımları duyurularını takip ederek kariyer basamakları çıkılmak istenir. Çünkü burası bankacılık sektörünün mutfağı olarak tabir edilebilir. Kişisel özelliklerin geliştirilmesi açısından da temelden giriş yapmak önemlidir. Hangi sektörde olursanız olun, sektörü A’dan Z’ye öğrenebilmeniz için temelden başlamak gerekir.

Hayal Etmek Güzel Ama…

Hayatın genelinde olduğu gibi iş yaşamında da hayal etmek pozitif enerji için önemlidir. Ancak kişilerin her zaman ulaşılabilir hayaller kurması sonradan hüsrana uğramaması ve hayal kırıklığı yaşamaması da önemli bir konudur. Eğer ütopik hayaller ya da gerçekten oldukça uzak hayaller kurarsanız bu yolda ilerlemeniz oldukça zordur. Kariyer planlarınız için belirli basamakları adım adım çıkmanız gerekir. İş yaşamının tüm gereklerini yerine getiren kişiler ancak hayallerine ulaşabilirler. Üniversiteyi bitiren bir yeni mezun elbette yöneticilik hayali kurmalıdır ama buna ulaşmak için neler yapması gerektiğini de bilmelidir. Bu doğrultuda kişisel gelişiminize ve iş konusundaki yetkinliklerinize katkıda bulunmanız için gerekli yolları takip etmeniz gerekir. İzlenecek en doğru yol, adım adım ilerlemek ve zirveye ulaşmaktır. Fakat unutulmamalıdır ki bir dağın zirvesine çıktığınızda, daha yüksek bir zirve olduğunuzu göreceksiniz…