Maaş konusu her zaman için iş görüşmelerinde ya da performans ölçümlerinde konuşulması en zor konudur. Maaşınızda artış yapmak isteyen ya da maaşınızla ilgili beklentilerinizi öğrenmek isteyen bir işveren ile yapılacak olan görüşme, aday/personel açısından daima korkunçtur. Fakat bu görüşmeden güçlü bir şekilde çıkmanın da püf noktası bulunuyor: yaptığınız işin değerini bilmek.
Sahip olduğunuz ya da aradığınız işin değerini bilmek, hem şirket hem de sizin açınızdan önemlidir. Şirketler her ne kadar iş pozisyonun getirdiği zorlukları, sorumlulukları ve avantajları bilerek işin asıl kazancını bilse de bu kazancı kendi maliyetlerine ve şirket/iş politikalarına göre uyumlu hale getirmek zorundadır. Geleneksel olarak, Türkiye’de bulunan şirketler ve işletmeler asıl kazancı bilseler dahi personellerine gereken ücretin bir tık altı maaş vermektedir. Bunun sebebi de satış odaklı olunmasıdır.
İşverenler daima satış odaklı olmak ve satış gelirlerinden elde edecekleri karı/zararı düşünmek zorundadır. Her personelin yapabileceği belli bir satış miktarı vardır. Maaş ücretleri de bu duruma göre belirlenmektedir. Bu miktar; az seviye, orta seviye ya da üst seviye olarak düşünülebilir. Örneğin, bir personel satış hedefinin yüzde 50’sini gerçekleştirdiğinde az seviye, yüzde 100’ünü gerçekleştirdiğinde orta seviye, yüzde 150’sini gerçekleştirdiğinde üst seviye performans göstermiş olacağı için maaşı da aynı oranda olacaktır. Peki bu durumda nasıl bir maaş görüşmesi gerçekleştirilmelidir?
Finansal Hedefleri Öğrenin
Çalışmak istediğiniz ya da çalıştığınız şirket hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmanız daima yararınıza olacaktır. Eğer özel bir şirket içerisinde çalışıyorsanız, yöneticinize direkt olarak maaş planlamaları ve ücret politikaları ile ilgili düşüncelerini sorabilirsiniz. Kamu sektöründeyseniz, şirketin kurumsal yapısına bağlı olarak nasıl hareket ettiğini öğrenmek adına, şirket politikalarını öğrenmeyi tercih edebilirsiniz.
Aynı zamanda şirketin finansal hedeflerine bağlı olarak nasıl hareket ettiğini de bilmeniz de yarar vardır. Burada da rakip işletmeleri baz almalı, rakip işletmelerde sizinle aynı pozisyonda görev alan kişilere uygulanan ücret politikaları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Şirketin finansal kriz ve finansal rahatlık yaşadığı dönemlerde de uyguladığı ücretlendirme politikaları hakkında bilgi edinmeniz de yarar vardır.
Mesleğinize dair kendi finansal hedeflerinizi de ön planda tutmalısınız. Mesleğinizde hangi alanda ilerlemek istediğinizi, ihtiyaç duyduğunuz maddiyatı bilmeniz ve en azından bir yıllık finans ve kariyer hedefi oluşturmanız, yapacağınız iş görüşmesinde ya da maaş konuşmasında sizi destekleyecektir.
Değer ölçümü yapmak zor bir kavram olsa da şirketinizin çalışanları üzerinde yapmış olduğu değerlendirmeleri bilmek adına yöneticinizden bir anket yapmasını talep edebilirsiniz. Bu anket sonucunda elde edilecek olan verilere göre departmanların, personellerin ve sizin üretimde ne kadar tutarlı ve istikrarlı olduğunuzun, başarı ve satış odaklı hareketlerinizin ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla, kendi değerinizi çevrenizdeki çalışma arkadaşlarınıza kıyasla öğrenmenize de imkan verecektir.