İş görüşmelerinde adayların nasıl bir çalışma ortamı yarattığını, verimlilik ve performans açısından nasıl bir çalışma stili benimsediklerini, herhangi bir sorun veya engelle karşılaştıklarında nasıl tepki verdiklerini, stres ve yoğun baskı altında nasıl çalıştıklarını tespit etmek amacıyla sorulan mülakat sorularına, “davranışsal mülakat soruları” denmektedir.
Bu soruların adaylara sorulma amacı, şirkete ya da işletmeye adayın ne gibi katkılar sunabileceğini önceden belirlemektir. Her şirket, kendisine olumlu yönde katkılar sunabilecek bir personelle çalışmak ister. Dolayısıyla mülakatlarda mutlaka bu sorular sorulmaktadır.
Davranışsal Mülakat Soruları
Davranışsal mülakat soruları, şirketler tarafından farklı şekillerde sorulmaktadır. Kimi şirketler karakter analizini en iyi şekilde yapabilmek için birden fazla davranışsal mülakat sorusu sorsa da kimi şirketler tek bir soru ile de eleme yapabilmektedir.
Sorulan soru karşısında adayın bir hikayeye sahip olması beklenir. Genel olarak adaylara stres ve baskı altındayken herhangi bir sorunla karşılaştıklarında nasıl bir çözüm yoluna başvuracaklarına dair sorular gelir. Adayın burada daha önceden karşılaştığı bir soruna dair ürettiği çözüm yolunu anlatması gerekir.
Yine bu sorular içerisinde iş arkadaşlarınızla olan uyumu tespit etmek amacıyla, iş arkadaşlıklarına dair davranışsal mülakat soruları sorulabilmektedir. Takım çalışması içerisindeki rolünüz, iş arkadaşlarınızla olan bir tartışma anı ve çözüm yolunuz açısından bir olayı anlatmanız ya da olay karşısında nasıl davrandığınız ile ilgili sorularla karşılaşma oranınız oldukça yüksektir. Önemli olan soruyu cevaplarken “nasıl bir yol” izlediğinizi belirtmektir.
Bir diğer davranışsal mülakat sorusu, yöneticinizle ilgili olabilir. Örneğin yöneticinizle ilgili aynı fikirde olmadığınız bir konu hakkında nasıl bir çözüm yolu izleyeceğinize dair tarafınıza soru yöneltilebilir. Adayın eğer bu konuda da daha önce yaşanmış bir hikayesi varsa; yetkili bu hikayeden yola çıkarak adayı daha iyi tanımaya çalışır.
Zayıf Yönleriniz İlgi Çeker
Zayıf yönlerinizin neler olduğu, bu yönleri geliştirmek amacıyla neler yaptığınız veya zayıf yönleriniz ile ilgili karşılaştığınız problemler, İK yetkililerinin en çok ilgilendiği ve dikkatini çeken sorulardır. Zayıf yönleriniz ile ilgili gelecek olan sorular, tuzak mülakat soruları içerisinde yer alır. Verilecek olan cevaplarda dikkatli olunmalıdır. Aday kesinlikle hiçbir zayıf yönü yokmuş gibi davranmamalıdır. Bu soruya karşılık olarak dürüst ve objektif olunması oldukça önemlidir.
İş görüşmelerinde sıkça sorulan “Zayıf yönleriniz nelerdir?” sorusuna hemen cevap vermek işe alım yetkilisi tarafından profesyonel bir davranış olarak algılanır. Çünkü burada yetkili adayın kendisini çok iyi tanıdığını düşünecektir. Bu sorunun karşınıza gelebileceğini düşünerek iş görüşmesinden önce “kişisel SWOT analizi” çıkartmanız gerekir. Bu analiz sizlere tüm güçlü ve zayıf yönlerinizi gösterir. Aynı zamanda bu güçlü yönler sayesindeki avantajlarınızı, zayıf yönleriniz nedeniyle içerisinde bulunduğunuz riskleri tespit etmenizi de sağlar. Her aday iş görüşmesinden önce mutlaka bu analizi çıkartmalıdır. Analizi yaparken kendinize karşı dürüst olmalısınız. Aksi takdirde, hiçbir işe yaramaz.