Banka Mülakatları ile İlgili İpuçları!

Banka sınavları aşamasından başarıyla geçen ve mülakat daveti alan adayların, iş görüşmesine katılmadan önce hazırlık yapması, bankayla ilgili bilgileri araştırması ve daha önce gerçekleştirmiş olduğu görüşmelerde sormuş olduğu soruların tespit edilerek cevaplar oluşturulması gerekir.

Banka mülakatlarından başarılı bir şekilde ayrılmak isteyen adayların, düzenli ve sistematik bir çalışma programı hazırlamalıdır. Bu programda her gün banka terimlerine çalışmaları, özgeçmiş bilgilerini dikkatli bir şekilde tekrar okumaları, olası mülakat sorularına yönelik cevaplar oluşturmaları, kendilerini daha iyi ifade edebilmek adına mülakat pratikleri yapmaları gerekir.

Banka Mülakatlarında Başarılı Olmak İçin Ne Yapılmalı?

Banka mülakatlarından başarıyla ayrılmak isteyen adayların öncelikle mülakat sırasında nasıl davranması gerektiğini öğrenmesi gerekir. Mülakat boyunca adayın duruşuna, jest ve mimiklerini kullanış biçimine, samimiyet derecesine dikkat etmesi şarttır.

Adayın diksiyonu ve telaffuzu iyi olmalıdır. İyi ve akıcı bir Türkçe konuşulması, etkili iletişim becerilerinin İK yetkilisine yansıtılması önemlidir. Adayın sahip olduğu becerileri ve davranış biçimini ölçmek adına “davranışsal mülakat soruları” sorulabilmektedir. Bu sorular, adayın nasıl bir çalışma ortamına ve düzenine sahip olduğunu, stres ve baskı altında kaldığında nasıl tepkiler verdiğini ölçmek amacıyla sorulmaktadır. Adaylar bu sorulara cevap verirken sahip olduğu yetkinlikleri ve becerileri ön planda tutmalıdır. Örneğin İK yetkilisi tarafından karşınıza “Stres anında ne yaparsınız? Kendinizi nasıl motive edersiniz?” şeklinde bir soru geldiğinde adayın vermesi gereken cevap:

“Sorundan çok kendimi çözüme odaklarım. Bu zamana kadar kariyer yaşamımda/hayatımda başarılı olmamı sağlayan şey, daima çözüm odaklı olmam oldu. Önceliğim kendi motivasyonumu ardından takım arkadaşlarımın motivasyonunu sağlamaktır. Bu nedenle takım ruhunu tekrardan uyandıracak çözümler ortaya koyarım.”

şeklinde olmalıdır. Eğer aday ilk kez mülakata katılıyorsa, mülakattaki stres ve heyecan seviyesini kontrol altında tutmakta zorlanabilir. Bu durumda İK yetkilisine heyecanlı olduğunu dile getirmesi gerekir. Yetkili adayı rahatlatmak adına gerekli özeni gösterecektir.

Yetkili tarafından sorulan sorulara karşılık olarak cevapların kısa ve net bilgiler içermesine, özgeçmişiniz ve kişisel özellikleriniz, becerileriniz ve yetkinlikleriniz ile örtüşmesine dikkat edilmelidir. Bankalar, adaylarda aradığı yetkinlikleri tespit edebilmek için yetkinlik bazlı mülakat soruları da sorabilmektedir. Bu sorular karşısında adayların ekip çalışmasına nasıl katkıda bulunduğunu, bireysel ve ekip çalışması sayesinde ne gibi başarılar elde ettiğini söylemesi gerekir.

En Çok Sorulan Banka Mülakat Soruları

En çok sorulan mülakat soruları cevaplanırken adayın cevaplarına küçük ve etkili örnekler katması da iş görüşmeleri için sonuca olumlu etki edecek faktörlerdendir. Banka mülakatlarında en sık sorulan sorular aşağıdaki gibidir:

  • Çalıştığınız eski şirketlerde en çok ne gibi sorunlar sizi zorladı?
  • İş hayatınızda yapmaktan vazgeçtiğiniz en kötü şey nedir?
  • İş konusunda yapılan hangi yanlış sizi en çok kızdırır?
  • Eski iş yerlerinizden birinde birlikte çalıştığınız ekipte sorunlu bir çalışma arkadaşınız oldu mu? Olduysa bu durumda nasıl bir yol izleyerek sorunu çözdünüz?
  • İş hayatınızda bireysel çalışmalarda mı yoksa takım olarak yapılan projelerde mi daha başarılı olduğunuzu düşünüyorsunuz?
  • Şu an görüşmemize konu olan pozisyon ile ilgili nende sizi tercih etmeliyiz?
  • Şirketimize ve ekibimize ne gibi katkılar sağlayabilirsiniz?

Banka mülakatları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz

Banka Mülakatları