İlk iş görüşmesini yapacak olan ya da iş görüşmesindeki heyecanını, stresini kontrol altında tutamayan adaylar, mülakat sırasında hata yapabilmektedir. Hataların artması, mülakat başarısını da etkilemektedir. Yapılan hataları telafi etme şansınız olsa da kimi zaman bu durum söz konusu olmayabilir. Bu sebeple mülakatlardan önce çok iyi hazırlanmalı, mülakatta başarılı olunacağına inanarak gidilmelidir.
Şirketle İlgili Sorularda Dikkat!
Şirket yetkilileri tarafından sorulabilecek olan “Firmamız/şirketimiz hakkında bilginiz nedir?” cinsinden bir soruya en etkili şekilde cevap verebilmek için önceden şirket hakkında araştırma yapılmış olması, şirketin web sitesinden “Hakkımızda, Vizyonumuz, Misyonumuz” bölümlerinin okunmuş olması gerekir. Adaylar bu tarz bir soruya karşı her zaman hazırlıklı olmalıdır. Eğer elde edilebilirse daha önce mülakata dahil olmuş adaylardan bilgi alınmalıdır. Mülakatı gerçekleştirecek olan İK yetkilisi hakkında da bilgi toplanması, iş görüşmesinde İK yetkilisine yönelik sorular oluşturmanızı ve sormanızı, bu sayede profesyonel bir görünüm elde etmenizi sağlar.
İş görüşmesi mülakatına giderken mutlaka resmi bir giyim tarzı seçilmelidir. Aksi şekilde spor ve rahat kıyafetler giymek adayın o işi yeterince önemsemediğinin ve genel olarak hayatında rahat birisi olduğunun göstergesidir. Mülakatlardaki kıyafet seçimi iş görüşmesi yapılan sektör ile de örtüşmelidir.
Mülakatlarda Nasıl Davranmalı?
“Mülakatlarda nasıl davranmalı?” sorusu da adaylar tarafından çokça merak edilen sorular arasındadır. İş görüşmesi mülakatında samimi olmak ve özgüvenli görünmek gerekir. Birey kendisine güvendiğini, inandığını karşısındaki İK yetkilisine doğru bir şekilde ifade eder, hal ve hareketlerinde kaba ya da aşırı samimi, rahat davranmazsa, diğer adaylardan bir adım öne geçebilir. Davranışlardaki rahatlık ve özgüven arasındaki ince çizgi doğru ayarlanmalıdır.
Yapılan iş görüşmesi mülakatı sırasında çok fazla konuşmak da mülakatlarda yapılan hatalar arasında yer alır. Bu davranış biçiminde de az konuşmak ve çok konuşmak arasındaki orta nokta yakalanmalıdır. İK yetkilisi tarafından sorulara net, kısa ve dikkat çekici cevaplar verilmelidir. Yetkilinin soruyu sorarken sizden tam olarak ne istediğini bilerek cevap vermeniz gerekir. Mülakatlarda sorulan sorular aday tarafından cevabı bilinmediği takdirde yanlış cevaplanırsa o görüşme aslında o sırada sonlanmış ve sonucu belli demektir. Unutulmaması gereken şeylerden biri, şirket yetkilisinin sorduğu her soru hakkında doğru cevabı bildiğidir.
Adayların yaptığı hatalardan biri de iş görüşmesi sırasında eski çalıştığı iş yerlerini kötülemeleri ya da bu tarz imalarda bulunmalarıdır. Eski iş yeriniz ile ilgili sorulan sorulara genel cevaplar vermek, şirketi ya da eski yöneticilerinizi kötülememek gerekir.
İşten çıkış sebebi, eğitim durumu, yabancı dil bilgisi adayların kendileri hakkında söylediği en sık yalanlar arasındadır. İşten ayrılma sebebiniz istifa ya da kovulma ise açık bir şekilde bu durumu sebebiyle birlikte İK yetkilisine söylemelisiniz. CV içerisinde eğitim durumunuz ya da yabancı dil bilginiz ile ilgili yanlış bilgiler vermek, yetkilinin sizi mülakat aşamasında denemeyeceği anlamına gelmez. Herhangi bir İngilizce soru karşısında cevap verememeniz direkt olarak elenmenize sebep olur çünkü, her şirket çalışanlarının “dürüst” olmasını ister. Elenme sebebiniz bilgiye sahip olmamanız değil, yalan söylemeniz olur.
Sıklıkla Yapılan Diğer Mülakat Hataları
- Geç kalmak, hemen hemen her adayın yaptığı bir durumdur. Mülakat görüşmesinden en az 30 dakika önce mülakat yapılacak olan mekanda olmalısınız. Doğru yerde olduğunuzu anladığınız an, kendinizi rahatlatacak ve motive edecek yollar arayın.
- İK yetkililerini kapsayan bir araştırmaya göre yapılan en sık mülakat hatası, adayın kendisini hiç olmadığı biri gibi tanıtması… Bu durumda İK yetkilileri direkt olarak bu adayların mülakattan elendiğini de dile getiriyor.
- Şirket hakkında bilgi sahibi olunmaması ve mülakat sırasındayken işletme hakkında bilgiler edinilmesi yapılan en sık hatalardan birisi. Eğer şirket hakkında bilginiz yoksa, İK yetkilisi direkt olarak bu durumun farkına varacaktır.
- İK yetkilisinin konuşurken sözünün kesilmesi, bir diğer yapılan hata. Görüşme sırasındayken size cevap hakkı doğmasını beklemelisiniz. Beklemiyorsanız, İK yetkilisi tarafından mutlaka ikaz edilirsiniz. Dolayısıyla, olumsuz bir etki yaratırsınız.
- Çok sık yapılan mülakat hatalarından birisi, İK yetkilisine gerekli soruları sormamak… Bir iş gününün nasıl geçtiğini bile sorabilirsiniz. İş görüşmesini sıkıcı ve bunaltıcı bir hale getirmek yerine ikili sohbet havasında geçirmeye özen göstermelisiniz.
- İK yetkililerine göre deneyimi olmayan bir alanda blöf yaparak yanıltıcı cevaplar veren adaylar direkt olarak eleniyor. Dürüst olmayan adayların yanlış bilgilere sahip olduğunu belirten İK yetkilileri, adayların kendisini mükemmel biri gibi göstermeye ihtiyaç duyduğunu fakat buna gerek olmadığını belirtiyor.
- İş görüşmelerine temiz ve bakımlı gitmek önemlidir. Fakat abartılı makyaj yapmak, uyumlu giyinmemek, parfüm banyosundan çıkmış gibi kokular sürmek şüpheye düşürmektedir. Bu nedenle giyiminize ve dış görünümünüze fazlasından önem vermek, İK yetkilileri tarafından olumsuz karşılanmaktadır. Her şey dozunda güzeldir.
- Yapılan en sık mülakat hatalarından birisi de profesyonellikten ayrılarak, özel hayatınıza değinmektir. Yaşadığınız şeyin bir iş görüşmesi olduğunu unutmamalısınız. Özel hayatınızdan bahsetmemelisiniz. Özel hayatınıza dair iç karartıcı durumları İK yetkilisinin bilmesine gerek yoktur.
- Görüşmeyi kontrol altına almayı denemeyin. Birçok aday, bu hataya düşmektedir. Fakat siz kontrol altına alan değil, yönlendiren biri olabilirsiniz. İK yetkililerinin konuşmasına ve sizlere soru sormasına izin vermelisiniz. Soruları hızlı bir şekilde yanıtlamak yerine, örnekler vererek, mizahi yönünüzü ortaya koyarak samimi fakat resmi olan cevaplar vermeye özen göstermelisiniz.
Görüşme sonunda İK yetkilisine mülakatın nasıl geçtiğini asla sormamalısınız! Özellikle yeni mezun olan adayların yaptığı bu hata, deneyimsizlikten ve profesyonel olmamaktan kaynaklanmaktadır. Daima kendinize güvenen bir profil çizmelisiniz.