Üniversite yaşamı farklıdır. Özellikle ailesinden uzak okuyan öğrenciler açısından daha da farklıdır. Çünkü üniversite, maddi ve manevi olarak bir insana ayaklarının üzerine nasıl durması gerektiğini öğretirken aynı zamanda insanları tanımayı, dersler ile iş yaşamı arasındaki farkları görmeyi ve iş bulma konusunda yaşanan stres ve baskıyı görmeyi sağlar.
Günümüz iş dünyasında yeni mezun olan kişilerin iş bulması, oldukça zordur. Pek çok şirket “deneyimli” personel almak istediği için günümüzdeki genç işsiz sayısı yüzde 27’lik bir rakama ulaşmıştır. Fakat bu durum her üniversiteden yeni mezun olan ya da olmaya hazırlanan birey için geçerli değildir. İş görüşmesine dair ipuçları bilindiğinde, istenilen şirkette istenilen pozisyon elde edilebilmektedir.
Hazırlan, Planla ve Uygula
Öncelikle üniversiteden yeni mezun olan bir kişinin yapması gereken ilk şey, çalışma alanını ve sektörünü belirlemesidir. “Hangi sektörde yer almak istiyorum? Benim için hangi pozisyonlar daha uygun? Kariyer hedefim var mı? Uzmanlık alanım ne olabilir?” şeklindeki ve benzeri sorular ile bir kariyer planı oluşturulmalıdır. Bu kariyer planı doğrultusunda tercih edilebilecek şirketler ve iş pozisyonları belirlenmelidir. Ardından her aday gibi dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlanmalıdır. Hazırladığınız özgeçmiş 7 saniye içerisinde İK yetkilisini etkilemelidir.
Ardından başvuru yaptığınız mülakatlara yönelik hazırlıklarınızı yapmanız gerekir. Mülakat için yeterli zamanınız olduğundan ve bu süreci hazırlık yaparak değerlendirebileceğinizden emin olmalısınız. Mülakata hazır bir şekilde gitmek oldukça önemlidir. Evde yapacağınız pratiklerle mülakatınızı zihninizde planlamalı hem aday hem İK yetkilisi yerine kendinizi koyarak düşünmeli ve hazırlanmalısınız. Ardından planladığınız ve kendinizi tam olarak net bir şekilde ifade ettiğiniz davranış biçiminiz, ses tonunuz ne ise mülakat içerisinde bu davranışlarınızı ve tutumlarınızı uygulamalısınız.
İletişim Kur ve Ağını Genişlet
Görüşmek istediğiniz kişinin bilgilerinden emin olmalı ve bu kişiye dair ulaşabileceğiniz tüm bilgileri not etmelisiniz. Ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, soracağınız sorular da o kadar çok çeşitlenir. İK yetkilisinin iş geçmişini bilmek, mülakat aşamasındayken şirkete dair daha fazla soru sormanızı sağlar. Şirket hakkında da mutlaka A’dan Z’ye tüm bilgileri edinmelisiniz. İmkanınız varsa şirket içerisinden biriyle iletişim kurarak da mülakat detaylarını, bilgilerini, başarılarını ve iş süreçlerini öğrenebilirsiniz.
İş hayatına başlamadan network ağı elde etmek de oldukça önemlidir. Şirketi araştırdıkça iş alanları ve çeşitli iş sektörlerine ait kişileri tanıyabilirsiniz. İnsan tanımak açısından herhangi bir işe sahip olmasanız bile network etkinliklerine katılarak şirketler içerisindeki başarılı insanlarla tanışabilirsiniz. Onlara dair başarı hikayelerini öğrenerek kişisel gelişiminize de katkıda bulunabilirsiniz.
Giyiminiz, Duruşunuz ve Tutumunuz Önemlidir
İş görüşmesine giderken mutlaka uygun bir kıyafet seçmeye özen göstermelisiniz. Bu kıyafet seçimini yaparken profesyonel bir izlenim vermeniz oldukça önemlidir. Duruşunuz ve tutumunuz da iş görüşmesindeki samimiyetinizi göstermek ve kendinizi net bir şekilde ifade etmek açısından önem taşımaktadır. Giyiminiz ne kadar dikkat çekici olursa, ne kadar bakımlı görünürseniz, hal ve hareketlerinize de ne kadar çok dikkat ederseniz, İK yetkilisi ile geçirdiğiniz görüşme olumsuz yönde gitse bile olumlu hale gelebilir.