Özellikle ofis ortamında iş arkadaşları ile yaşanan tartışmalar kişisel başarısızlığın yanı sıra işin geneline de yansır. Çalışanların aynı ortamda çalıştıkları diğer kişilerle uyum içinde çalışmaları, uyum sağlamaya çalışmaları iş yaşamının gereklerindendir. Takım çalışması ile başarılan işler, şirkete daha büyük bir etki sağlar. Çünkü hem zaman açısından daha kısa bir şekilde görev ve sorumluluklar tamamlanır hem de iş yerindeki motivasyon ve verimlilik daha yüksek olur.
Ekip çalışmalarının şirketler açısından bir diğer önemi şirket içi iletişimde de başarıyı arttırmasıdır. En ast pozisyondaki görevliden en üst pozisyondaki personele kadar herkes birbiri ile saygı çerçevesi içerisinde iletişim kurar ve belli bir samimiyet derecesi oluşur.
İş Yerinde Tartışmalar Olabilir
Ancak bazı zamanlarda ofis içinde önlenemeyen tartışmalar çıkabilir. Birbirinden farklı karakterlere sahip kişilerin aynı ortamda bulunmak zorunda olduğu düşünülürse bu tartışmaların yaşanmasının doğal olduğu anlaşılabilir. İş yerinde birlikte çalıştığınız kişilerle ve yöneticilerinizle tartışmadan uyum içinde çalışmak sizi etkilediği gibi diğer herkesi de etkiler. Stresten ve gerginliklerden uzak kalmayı becerebilen çalışanların başarı yolları her zaman daha açık olmuştur.
Bazı durumlarda iş yerlerinde sürekli tartışma çıkartan, küçük şeyleri büyüterek sorun haline getiren, iş yerinin kurallarına uymayan çalışanlar olabilir. Bu kişilerle tartışmaya girmemek en doğrusu olacaktır. Tartışmaya girmemek için de iletişiminizi olabildiğince az tutun, kişisel sohbetlerden kaçının. İş yerinizde yaşanan herhangi bir sorunda ön yargılı olmadan önce doğru anlayın. Önce izleyin ve bilgi toplayın. Böylece hem gerginliğinizi azaltmış hem de adaletli davranmış olursunuz.
Kibar olmak iş hayatının önemli kuralları arasındadır. Tartışacak duruma geldiğiniz bir iş arkadaşınıza bile kibar olun, hakaret etmeyin, anlatmaya çalışın. Tartıştığınız kişi sizi anlamıyor olsa bile tahrik olmamaya çalışın. Özel hayatınızda sabırsız biri olarak tanınsanız bile iş ortamında sabretmek zorunda olduğunuzu kabul edin. İş yerlerinde herkesin birbiri ile iyi anlaşmak zorunda olmadığını bilin ve karşı taraf size ve zarar verir hale gelmediği sürece bekleyin.
Stres Yönetimini Öğrenin
Ofiste sinirlerinizi bozan biri varsa bir süre sonra onun varlığı bile sizi strese sokacaktır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için stres yönetiminin kurallarını öğrenin, kendinizi telkin edin. Başkaları için yapacağınız gereksiz stresin sizin iş yaşamınıza zarar vereceğini unutmayın. İş ortamında sürekli olarak sorunlar yaşanabilir. Otokontrol sisteminiz doğru çalıştığı sürçe bu sorunların başındaki kişi siz olmazsınız. Kontrollü olun, hislerinizi ve davranışlarınızı serbest bırakmayın.
Bir iş arkadaşınızla aranızda küçük sorunlar başladıysa bunu büyümeden ve biriktirmeden çözme yoluna gidin. Onunla konuşma yollarını arayın ve sorun büyümeden halledin. Tartışmaya girmeden önce sorunu tam olarak analiz edin. Sorunun bu kadar büyütülmeye değer olup olmadığına adaletle karar verin. Karşı tarafın kendini anlatmasına, açıklamasına izin verin. Mantığınızı devreye alın, tolerans gösterin, dikkatle dinleyin. Böylece olaya daha objektif bakabilirsiniz.