Liseden İtibaren İş Hayatına Başlamak Faydalı Mıdır?

Okul hayatı boyunca girilen yüzlerce sınav öğrencileri bir yarış içinde olmaya zorlar. Lise bitip üniversite hayatı başladığında da bu yarış devam eder. Pek çok kişi lise hayatını tamamladıktan ve üniversite yaşamına geçiş yaparken bu süreçte deneyim elde etmek amacıyla iş yaşamına atılmak ister. Çeşitli sektörlere ait deneyimler elde etmek, CV için de oldukça önemlidir. “Deneyimsiz” bir aday olmaktan korkan pek çok genç, iş yaşamına erken yaşta atılmak istemektedir. Peki lise hayatından sonra iş hayatına başlamak faydalı mıdır? Faydaları nelerdir?

İş Hayatına Lise Döneminde Geçiş

Üniversitedeki sosyal olarak şartlar liseye göre çok daha fazladır. 18 yaşını bitirmiş ve reşit olduğunu ispatlamış olan üniversite öğrencileri kendilerinde buldukları özgüven ile bir yandan arkadaş çevrelerini genişletirken, bir yandan da iş hayatına küçük adımlar atmaya başlarlar. Sosyal çevrenin kazanılması network elde etme açısından oldukça önemlidir. Elde edilen network ile yeni iş ve sosyal ilişki bağları geliştirilebilmektedir.

İş hayatına lise döneminde geçiş yapmak, öğrencilerin en azından kendi harçlıklarını çıkartabilecekleri ve ilk iş deneyimlerini kazanacakları işlerde çalışmalarını sağlamaktadır. Bu geçiş, ileri ki dönemler için de fayda sağlar. Mesleki eğitim veren liselerde okuyan öğrenciler staj eğitimi ile zaten haftanın belirli günleri çalışırlar. Ancak staj imkanı olmayan lise öğrencilerine uygun işler de vardır. Öğrenciler okullarından arta kalan zamanlarda yarı zamanlı işlerde çalışarak deneyim elde edebilirler. Bu deneyimler sayesinde hangi sektör içerisinde daha başarılı olduklarını, iş yaşamında sahip oldukları becerileri ve kişisel yeteneklerini keşfedebilirler.

Günümüzde soysal hayatın da iş hayatının da anahtarı aslında kişilerin sosyal zekaları ve duygusal zekalarındaki gelişimle de alakalıdır. Lise çağındaki gençler henüz empati kurma, kendi duygularının farkında olma, zorluklar karşısında kendini motive edebilme, girişken olma, liderlik yapabilme, iletişim kurduğu kişileri etkileyebilme gibi duygusal özellikleri yeteri kadar edinemez. Dolayısıyla erken yaşta iş yaşamına atılmak, duygusal zekayı etkileyecek ve bu özellikleri de deneyim etme fırsatı sunacaktır.

Öğrenciler ayrıca okul yıllarından itibaren kendileri için gerekli olan iyi arkadaşlıklar kurma, faydalı ortamlarda bulunma, kendisine yarar sağlayabilecek aktiviteler yapma gibi sosyal fırsatları da girecekleri part-time işler sayesinde elde edebilirler.

Lise dönemlerinde öğrencilerin herhangi bir işte çalışmaları okulda ya da ailelerinde edinemedikleri sorumluluk bilinci, disipline ayak uydurma gibi durumların da gelişmesini sağlar. Okul, aile ve iş hayatının birleşiminde oluşan bir üçlü, genç öğrencilerin sorumluluklarının daha fazla bilincinde olmasına elverir.

Nasıl Bir İşte Çalışmalı?

Lise öğrencisi gençler mesleki eğitim alıyorlarsa bu meslekle ilgili bir iş arayabilir. Ayrıca keyif alınacak olan bir iş bulmak iş yaşamına ilk adımın da keyif vermesin sağlar. Üniversite öğrencileri okudukları bölüme yarar sağlayacak ve yabancı dillerini geliştirecekleri işler bulabilirler. İş ararken para kazanmanın yanı sıra, o işin kişiye sağlayacağı artılar da mutlaka göz önünde tutulmalıdır.

Gençler mutlaka hobi ve ilgi alanlarına uygun meslek türlerine de göz atmalıdır. Aldıkları eğitim ile birlikte hobilerini, zevklerini, kişisel özelliklerini, hayallerini ve hedeflerini göz önünde bulundurarak mesleki deneyim elde etmeleri gelecek iş yaşamlarına pozitif etki sağlar.